Da Mosul ble gjenerobret ble huset til Mohammed ødelagt. Han er arbeidsløs og har ikke penger til å bygge opp igjen huset. Foto: Helen Baker/Flyktninghjelpen

Mosul ligger fortsatt i ruiner – ett år etter at IS ble drevet ut

Flyktninghjelpen|Publisert 05. jul 2018
Ett år etter at Mosul ble gjenerobret fra IS er over 380.000 mennesker fortsatt fordrevet i og rundt byen, som ligger i ruiner, advarer Flyktninghjelpen.

– Det som for et år siden ble hyllet som en seier av irakiske myndigheter og det internasjonale samfunnet har ikke ført til noen bedring i levekårene til mange av innbyggerne i Mosul, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Wolfgang Gressmann.

– Ett år etter venter de fortsatt på å kunne vende tilbake til sine vanlige liv, legger han til.

Rundt 90 prosent av Vest-Mosul er fortsatt i ruiner. 62 skoler er fullstendig ødelagte og 207 er delvis ødelagte. En tredjedel av dem som har blitt fordrevet fra sine hjem forteller Flyktninghjelpen at de risikerer å bli kastet ut fra der de bor i øyeblikket, fordi de ikke klarer å betale leie.

Moskeen al-Nuri i Mosul, Irak ble bygget i år 1172 til 1173. I 2017 ble den ødelagt av IS. Foto: Tom Peyre-Costa/Flyktninghjelpen

  

– Dessverre har vi i løpet av det siste året sett svært lite reell støtte til de fordrevne irakerne fra det internasjonale samfunnet. Det er grusomt at familier som har lidd i årevis under IS' styre nå lider som følge av mangel på internasjonal støtte, sier Gressmann.

– Uten økonomisk støtte vil lidelsene, ustabiliteten og fortvilelsen fortsette, understreker han.

– Jeg kom tilbake for et år siden, etter at kampene var over. Så langt har det ikke blitt noe særlig bedre i byen. Nabolaget mitt er fortsatt ødelagt, og mesteparten av støtten kommer fra de andre som bor her, forteller Firas, eieren av et bakeri i Vest-Mosul.

Flyktninghjelpen har bidratt til å gjenåpne 21 skoler, gjenoppbygge hundrevis av hjem og har bidratt med juridisk bistand til fordrevne familier.

– Det utgjør en dråpe i havet, men det er konkrete eksempler på hva som trengs. Mange irakere sliter med å overleve fra dag til dag, legger Gressmann til.

– Om vi skal kunne fortsette arbeidet vårt med å gjenoppbygge Irak er vi avhengige av at giverland bidrar med finansiering av dette arbeidet.

Firas Fadhil eier et bakeri i Vest-Mosul. For ett år siden reiste han tilbake til hjemstedet sitt, men lite har endret seg. Byen er fortsatt i ruiner. Foto: Helen Baker/Flyktninghjelpen

   

Bilder og B-roll kan lastes ned for videre bruk og distribusjon. 

Fakta:
  • Rundt 54.000 hus i Mosul og områdene rundt er fortsatt ødelagt
  • 383.934 mennesker, eller 63.989 familier, er fordrevet i og rundt Mosul
  • 80% av ungdommen er arbeidsledige
  • 874 millioner amerikanske dollar trengs for å gjenoppbygge grunnleggende infrastruktur i Mosul