Les billedteksten Bildet viser skoleelever som deltar i ett av våre utdanningsprogram i Nangarhar-provinsen, Øst-Afghanistan. Ved en annen skole i samme provins ble tre skolevakter halshugget under et angrep i helgen. Foto: Sandra Calligaro/Flyktninghjelpen

Tre skoleansatte halshugget under angrep i Afghanistan

Ingvild Vetrhus|Publisert 02. jul 2018
Væpnede menn tok seg inn på skolen Malikyar Hotak i helgen, hvor de halshugget tre ansatte og satte fyr på en av skolebygningene. Flere afghanske skoler og skolebarn står nå i fare for å bli utsatt for angrep.

Les mer om skoleangrepet her.

– Dette er et brutalt og meningsløst angrep. Afghanske barn trenger bedre beskyttelse, sier Will Carter, fungerende leder for Flyktninghjelpens arbeid i Afghanistan.

Skoleangrepet er det siste i en rekke angrep mot utdanningsinstitusjoner i den østlige provinsen Nangarhar.

–  Skoler har blitt mål for angrep og blir okkupert eller brukt til forskjellige militære og politiske formål - dette må stoppe. Håpet og fremtiden til dette landet forsvinner, advarer Carter.

Truer med å drepe lærere

Medlemmer fra Den islamske stat (IS) har lenge truet med å angripe skoler i Nangarhar. Samtidig har kamper mellom den væpnede gruppen og afghanske myndigheter med USA på laget, også utgjort en stor fare for lokalbefolkningen. Ingen har så langt tatt ansvar for angrepet som skjedde i helgen.

– IS-gruppen truer oss over radio, og sier at skolene støtter «USAs plan». De sier at de kommer til å drepe lærere og skolevakter, sier Sabit Ur-Rahman, utdanningsleder i Khogyani-distriktet i Nangarhar-provinsen.

Afghanistan er et av landene som forpliktet seg til å gjøre skoler tryggere for barn i konfliktområder, under en utdanningskonferanse i Oslo i 2015. Men dette er ikke enkelt, understreker Carter.

– Afghanistan klarer ikke dette alene.

Utdanning for barn i konflikt

De siste årene har mange afghanske flyktninger følt seg tvunget til å returnere fra Pakistan, men flere må flykte igjen når de drar tilbake til hjemlandet. Nangarhar-provinsen huser flere tusen familier som tidligere har vært flyktninger i Pakistan, og som nå er på flukt i eget land. Mange av barna som flykter har gått glipp av store deler av skolegangen sin.

Flyktninghjelpen er en av de største organisasjonene som jobber for å gi barn trygg utdanning i konfliktområder i Afghanistan. Ved Malikyar Hotak-skolen i Nangarhar sikrer vi utdanning til 115 barn som lever et liv på flukt. Her får de blant annet mulighet til å ta igjen tapt skolegang.

Rektor Atiqullah Hamdard er bekymret for sikkerheten til de 1.600 elevene som går på skolen. Skolen har holdt stengt etter helgens angrep, men nå ønsker han at skoledagen skal fortsette som normalt.

–  Elevene våre er modige, og ønsker å fortsette undervisningen, sier han. – Vi ber regjeringen om å skjerpe sikkerheten for skoler rundt om i landet.