Ahmad Shah er nylig fordrevet fra Badghis provinsen. Barnabarna hans lider av akutt diaré og magesmerter. Over to millioner mennesker i Afghanistan kan bli rammet av alvorlig matmangel i de kommende månedene, og er i akutt behov for humanitær hjelp for å overleve. Photo: NRC/Enayatullah Azad

Afghanere på flukt rammes av sultkatastrofe

Publisert 05. jun 2018|Oppdatert 04. jun 2018
Tørke har rammet to av tre provinser i Afghanistan, og familier på flukt i de nordlige og vestlige regionene er spesielt utsatt.

– Vi er bekymret for at den fattigste delen av det afghanske samfunnet, særlig de som allerede er fordrevet som følge av konflikt, vil bli verst rammet. De fordrevne som er rammet av tørken, forhindres i å nå markeder og hjelp på grunn av den pågående væpnede konflikten, sier Christopher Nyamandi, Flyktninghjelpens landdirektør i Afghanistan.

Over to millioner mennesker i Afghanistan kan bli rammet av alvorlig matmangel i de kommende månedene, og er i akutt behov for humanitær hjelp for å overleve, ifølge FN. De nordlige og vestlige områdene i landet anslås å være særlig utsatt, som følge av mangel på snø og nedbør som fører til uttørkede vannkilder.

– Elver og vannkilder begynte å tørke ut, og vi kunne ikke finne noe gress. Forrige måned måtte vi selge alle sauene og geitene våre for 80-90 prosent mindre enn hva de er verdt, og vi måtte flykte til Qala-i-naw. De som hadde mer penger dro til Herat, men vi hadde ikke råd til reisen, så vi ble værende i Badghis. Selv her har vi ikke vann å drikke eller mat å spise. Været er varmt og vi har ikke tak over hodet. Barna våre lider under den stekende solen og det er ingen som hjelper oss, forteller fordrevne Abdul Salaam Babi (35). Han er opprinnelig fra Muqur-distriktet i Badghis-provinsen.

I en undersøkelse utført av Flyktninghjelpen i januar sa en av to fordrevne afghanere at de ikke kunne brødfø familiene sine i tilstrekkelig grad, og at de ofte måtte hoppe over måltider. Dette er en økning fra én av tre i 2012. Regionale forskjeller er store - en av fire respondenter i de konfliktberørte Kandahar- og Nangahar-provinsene sier at de har vært rammet av sult det siste året, sammenlignet med en av seks i hovedstaden Kabul.

I den svært avsidesliggende provinsen Badghis, som ligger nordvest i landet og som har størst matmangel av alle landets provinser, hjelper Flyktninghjelpen sivile afghanere som flykter fra kampene. Over halvparten av de fordrevne der hadde ikke spart opp noe mat, og resten hadde mindre mat enn til å vare dem en uke. 86 prosent av de fordrevne familiene hadde et matkonsum under gjennomsnittet, tre fjerdedeler låner mat, to tredjedeler har en økende gjeld for å brødfø seg, og en tredjedel spiser mindre porsjoner og færre måltider. En av fire hadde begrenset sitt eget matinntak slik at små barn kunne få spise. Prisene på basisvarer som hvetemel og ris har steget med om lag 20 prosent, ifølge en ny vurdering av Flyktninghjelpen, foretatt i løpet av de siste ukene.

– Den humanitære krisen er ikke bare en konsekvens av alvorlig tørke, den er også et trist resultat av menneskeskapte faktorer. Et underutviklet vannsystem og en svekket økonomi rammer vanlige familier hardt. Men det er den pågående og stadig forverrede konflikten, sammen med disse faktorene, som bærer så stor kostnad på sivile, sier Nyamandi.

– Den humanitære finansieringen må økes, og det internasjonale samfunnet må opprettholde støtten til Afghanistan for å sikre at sårbare afghaneres behov fortsatt dekkes.

Mer enn én million afghanere har blitt fordrevet av konflikter de siste to årene alene. Dette tilsvarer en tredobling på mindre enn fem år.