Les billedteksten – Mange unge som blir drevet på flukt mister muligheten til å utdanne seg, og de blir glemt. Derfor er det flott at Flyktninghjelpen fokuserer på denne gruppen, sier Dorsa som selv har bakgrunn som flyktning. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Dorsa (21): – At ungdom blir sendt på flukt, er noe av det mest urettferdige som kan skje

Kristine Grønhaug|Publisert 04. jun 2018
– Unge møter mye hat, særlig i sosiale medier. Jeg synes det er utrolig viktig å vise den andre siden også. Vise hvordan verden egentlig er, sier norsk-afghanske Dorsa (21). Hun er en av dem du kan møte på Flyktninghjelpens opplevelsessenter.

I dag ble Flyktninguka lansert på Youngstorget i Oslo. I den anledning ble vår blogger Dorsa invitert til å være med på Tusvik & Tønnes podkast, som ble spilt inn under en stekende sol på Youngstorget. 

– Vi er fan av Flyktninghjelpens arbeid, sier Sigrid Bonde Tusvik på vei inn i det provisoriske podkast-studioet:

Ikke bare sort-hvitt

– Og når Flyktninghjelpen hardnakket mener at ungdom i Norge er interessert i ungdom på flukt - så vil vi gjerne se bevis på det. At ungdom i Norge ikke bare er opptatt av seg selv, men også av verden.

Lisa Tønne er enig:

– Det fine med dette opplegget, er at alt ikke bare blir sort-hvitt. Det er lett for sånne som dere å bare vise frem det som er kjipt, ikke sant? Men ved å for eksempel ha med kollegaen deres Khalid som jobber med å hjelpe unge i Jordan, nyanserer dere det bildet der.

Før hun også forsvinner inn i studio, legger hun til:

– Jeg tror at når nordmenn snakker om flyktninger generelt, tenker vi på dem som en stor hodeløs masse. Men unge på flukt er som unge flest. Jeg mener, det går an å forelske seg i en flyktningleir også. De som bor der får også hormoner og kviser og hår på tissen. Det er dette vi skal snakke om i podkasten vår nå: Menneskene.

       

Les billedteksten De flere hundre tusen lyttere: Komikerduoen Tusvik & Tønne valgte å fokusere på unge flyktninger i podkasten sin som ble spilt inn på Youngstorget i Oslo. Foto: Ingebjørg Kårstad/Flyktninghjelpen
Jeg tror at når nordmenn snakker om flyktninger generelt, tenker vi på dem som en stor hodeløs masse. Men unge på flukt er som unge flest. Jeg mener, det går an å forelske seg i en flyktningleir også. De som bor der får også hormoner og kviser og hår på tissen.
Lisa Tønne, komiker

Snakke om det som er bra

Tre containere på Youngstorget utgjør Flyktninghjelpens opplevelsessenter for unge og unge voksne. Her  får du vite hvilke utfordringer unge på flukt møter, som at de nektes videre utdanning eller at de får problemer med å skaffe seg papirer som sikrer rettigheter.I den ene containeren henger eksempler på diverse hatmeldinger som er hentet fra sosiale medier, av typen: «Deporter disse jævla snylterne» og «folkeskikk har ikke utlendinger». Tanken er at ved å trekke dette hatet frem i lyset, blir det lettere å snakke om det og heller fokusere på det som er positivt. Her er Dorsa en av dem som kan bidra:

– For meg er det viktig å rette fokus mot det som er bra med unge flyktninger. At vi ønsker å utdanne oss, få en fremtid og gi noe tilbake til samfunnet. At jeg tenker sånn, har nok noe med egen bakgrunn å gjøre: Mine foreldre flyktet fra Afghanistan til Iran, der jeg er født. Da jeg var tre år, reise vi til Russland og vi kom til Norge i 2001. I dag studerer jeg fred- og konfliktfag ved Bjørknes Høyskole i Oslo.

     

Les billedteksten Her har vi hengt opp ekte meldinger med hatefulle eller sjikanerende ytringer som folk har skrevet om flyktninger. –De unge må få vite hvordan det er å være på flukt. Når de har kunnskap blir det vanskeligere å generere hat, sier kampanjeleder Stian Abrahamsen. Foto: Ingebjørg Kårstad/Flyktninghjelpen

     

Bli med til en flyktningleir

I den andre containeren er det informasjon om ungdom på flukt og om hvordan Flyktninghjelpen jobber ute i verden, i 30 land. Utenfor den siste containeren er det en lang kø av folk som gjerne vil prøve VR brillene våre og gjennom dem få oppleve hvordan det er å vandre rundt i en flyktningleir.

– Vi har laget opplevelsessenteret for at unge i Norge skal bli bedre kjent med Flyktninghjelpen og det vi jobber med når det gjelder å hjelpe unge som er på flukt, sier Stian Abrahamsen som er kampanjeleder i Flyktninghjelpen.

Selv om de unges utfordringer er forskjellige fra land til land, tror han det er ganske mye som er likt. Det vil man skjønne når man besøker opplevelsessenteret og møter de som er der:

– For den beste innsatsen man kan gjøre er å snakke med andre om det som skjer i verden.

Om Flyktninguka

    

Flyktninguka varer fra og med den 4. juni til og med den 7.juni.       

Flyktninghjelpens opplevelsessenter ligger på Youngstorget i Oslo. Det er åpent fra klokken 09.00 – 20.00 hver dag. Skoleklasser har priortert adgang  mellom klokken 09.00 – 16.00. Men skulle du likevel stikke innom i løpet av den tiden – er du velkommen. For som kampanjeleder Stian Abrahamsen sier det:

– Der det er hjerterom, er det husrom. Og her er det hjerterom.

Velkommen!

Les billedteksten - Jeg synes dette var et bra opplegg for et viktig tema. Jeg tror også det er lurt at det ikke er overveldende mye informasjon som møter elevene. De er vant til at alt går fort, så det bør være kort og tydelig, sier lærer Erik Sexe Andersen fra Årvoll skole. Han har tatt med seg en syvende klasse. Foto: Ingebjørg Kårstad/Flyktninghjelpen