Les billedteksten Minawao, nordlige Kamerun, 19. april 2015: 23 år gamle Abiguel og sønnen Titus. Da hun var høygravid flyktet Abiguel fra Nigeria til Kamerun sammen med ektemannen, etter at landsbyen deres ble angrepet av Boko Haram. I Kamerun ble de angrepet av Boko Haram på ny, og ektemannen ble drept. Sønnen ble født i Minawao flyktningleir. Bilde: OCHA/Ivo Brandau

Fem ting du bør vite om krisen nord i Kamerun

Hajer Naili|Publisert 22. jun 2018
Boko Harams herjinger assosieres ofte med Nigeria, selv om volden deres også rammer flere andre land i regionen rundt Tsjadsjøen. Ett av dem er Kamerun, det landet som er hardest rammet av Boko Harams angrep etter Nigeria.

 
Her er fem ting du bør vite om den humanitære krisen i nordlige Kamerun:
 

1. Nest verst rammet av Boko Harams angrep

Siden mars 2014 har Boko Harams angrep i Kamerun drevet tusenvis av mennesker på flukt fra den nordlige regionen Extrême-Nord, og noen steder har hele landsbyer blitt forlatt. I dag er rundt 241.000 kamerunere internt fordrevet. Selv om antallet selvmordsangrep, kidnappinger, ødeleggelser av landsbyer og målrettede drap begått av Boko Haram har gått ned siden begynnelsen av 2018, drives fortsatt mennesker på flukt fra områder med vedvarende usikkerhet og hvor det pågår motoffensiver mot gruppen.

2. Huser nigerianere som flykter fra Boko Haram

Regionen Extrême-Nord huser over 95.000 nigerianske flyktninger som også har flyktet fra Boko Harams vold i Nigeria. 65 prosent av de nigerianske flyktningene bor i leiren Minawao, landets eneste offisielle flyktningleir. Noen har bodd i leiren siden den åpnet i juli 2013. Over 60 prosent av leirens befolkning er under 18 år gamle.

3. Sivile er ofre for målrettet vold

Humanitære aktører snakker om en «beskyttelseskrise». Det betyr at sivile er ofre for bevisst, målrettet vold og/eller rammes av handlinger utført av de stridende partene. For eksempel innebærer dette angrep av Boko Haram på skoler, elever og lærere og tilfeller hvor humanitære aktører ikke får tilgang til områder hvor det oppholder seg mennesker i nød.

4. Mange tusen barn frarøves skolegangen

Utdanning har lidd alvorlig under krisen. Minst 92 barneskoler har stengt som følge av den utrygge situasjonen i det nordlige Kamerun. Det er estimert at rundt 23.000 barn i skolealder ikke kan gå på skole. Lærere har flyktet, og de fleste skolene mangler grunnleggende utstyr for å gjennomføre undervisningen.

5. Landets fattigste region

Boko Harams angrep og ødeleggelser har forverret allerede eksisterende strukturelle problemer som har eksistert i årevis i det nordlige Kamerun. Regionen, som var landets fattigste allerede før konflikten brøt ut, har blant annet lidd av økonomisk underutvikling og manglende investeringer. Før konflikten var det estimert at 74 prosent av befolkningen levde under fattigdomsgrensa, sammenlignet med et landsgjennomsnitt på 37,5 prosent.