Les billedteksten Ramazanis skole i St. Paul’s Anglican Church i Goma ble bombet og ødelagt i et angrep august 2013. Flyktninghjelpen hjalp til med å gjenoppbygge klasserommet hennes. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen.

Angrep på skoler og elever sprer seg

Publisert 14. mai 2018
Tilsiktete og vilkårlige angrep på skoler, universiteter, elever og lærere har blitt mer utbredt i løpet av de siste fem årene, viser en ny rapport fra Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning mot angrep.

 

Rapporten Utdanning under angrep 2018 identifiserer mer enn 12,700 angrep på utdanningsinstitusjoner, elever og lærere i perioden 2013-2017. 21,000 lærere og elever ble skadd eller drept i angrepene.

– Å undervise og å lære har blitt stadig farligere, og elever, lærere og akademikere får livet satt på spill, sier Diya Nijhowne, leder av Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning mot angrep. – Skoler og universiteter skal være trygge og beskyttede områder, men væpnede grupper fortsetter å gjøre dem om til arenaer for trusler og vold.  

– Det er alarmerende at vi mislykkes med å sikre barn i konfliktområder en trygg skolegang, på tross av økende enighet internasjonalt om at skoler og universiteter må beskyttes, sier Annelies Ollieuz, leder for Flyktninghjelpens utdanningsseksjon.

74 land har så langt undertegnet en deklarasjon for trygge skoler, et initiativ ledet av Norge og Argentina. I deklarasjonen binder land seg til å bidra til å beskytte utdanningsinstitusjoner, og å unngå at disse brukes til militære formål.

– Angrep på skoler og elever er angrep på et lands fremtid. Disse angrepene ødelegger ikke bare barns muligheter til å lære og utvikle seg, men kan også skape psykososiale problemer, sier Ollieuz.

– Alle barn må få mulighet til å gå på skolen uten at de eller foreldrene deres trenger å være redde, legger hun til.

41 land har i løpet av de siste fem årene vært gjennom minst fem angrep på utdanning, en dramatisk økning siden forrige rapport fra 2014, da det tilsvarende tallet var 30. Ni land har vært rammet av over tusen angrep på utdanningsinstitusjoner, elever og lærere eller opplevde at mer enn tusen elever og lærere ble skadd eller drept siden 2013: Den demokratiske republikken Kongo, Egypt, Israel/Palestina, Nigeria, Filippinene, Sør-Sudan, Syria, Tyrkia og Jemen.

For eksempel er mer enn 1500 skoler og universiteter i Jemen blitt skadd eller ødelagt av luftangrep, kamper eller fordi de er brukt til militære formål.

– Flere trender bidrar til de overgrepene som beskrives i rapporten. Disse inkluderer angrep gjennomført av ekstremistgrupper, bruk av luftangrep i kampen mot væpnede grupper og vold mot studenter under demonstrasjoner på skoler og universiteter, sier Amy Kapit, som er forskningsleder i Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning mot angrep.

 

Til redaksjonen:

 

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Flyktninghjelpens medietelefon: info@nrc.no, +47 90 56 23 29