Photo: Alan Ayoubi/NRC
Duaa (12) flyktet fra IS. Hun får hjelp av oss til å bearbeide traumene etter de vonde opplevelsene. Foto: Alan Ayoubi/Flyktninghjelpen

Krigen kommer tilbake hver natt

Thale Jenssen og Alan Ayoubi|Publisert 07. mai 2018|Oppdatert 28. mai 2018
– Jeg har sett døde mennesker, bombing og skyting, forteller Duaa (12) fra Mosul i Irak.

Alle barn har rett på trygghet, men den ble frarøvet Duaa. Hun flyktet med familien for over ett år siden da IS kontrollerte byen. Nå sliter hun med traumer etter de vonde opplevelsene.

I oktober 2016 startet kampen for å ta tilbake Mosul fra Den islamske staten (IS). Kampen er over, og IS ble bekjempet, men ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) lever fremdeles over 170.000 irakere fra Mosul på flukt. Mange av barna sliter hver dag med krigstraumer.

Opplever krigen igjen og igjen

Duaa bor nå i en flyktningleir i Irak. Hun har sett ting et barn aldri skulle sett.

– IS kom til byen vår, vi var fanget og hadde ikke mat og drikke.

For barn som lever tett på krig og konflikt, går ikke krigen over selv om de flykter. De opplever den igjen og igjen.

Flyktninghjelpen har hjulpet Duaa med å bearbeide krigstraumene.

– Jeg har lært å puste riktig og tenker mindre på det som skjedde. Det gjør meg glad, smiler hun.

Photo: Alan Ayoubi/NRC
Broren til Hassan døde i et bombeangrep i hjembyen Mosul. Nå får Hassan hjelp til å bearbeide minnene fra krigen. Foto: Alan Ayoubi/Flyktninghjelpen

Broren døde

Elleve år gamle Hassan bor i samme flyktningleir som Duaa. Han husker et rakettangrep i nærheten av familiens hjem i Mosul. Naboens hus ble truffet, og naboen ble drept. Like etter mistet han broren sin.

– En bombe eksploderte i nærheten av jobben til broren min, og han døde.

I flyktningleiren går Hassan på skole og deltar i Flyktninghjelpens Bedre læring-program som hjelper barn å bearbeide krigstraumer. Det har hjulpet ham.

– Jeg føler meg bedre og er mindre redd, sier Hassan.

Photo: Alan Ayoubi/NRC
– Naboene våre lå døde i gatene. Jeg fikk vondt i hjertet av å se dem, forteller Akram. Sammen med familien måtte han flykte fra hjembyen Mosul i Irak. Foto: Alan Ayoubi/Flyktninghjelpen

Fikk vondt i hjertet

Akram husker da IS kom til byen. – Jeg trodde de var gode mennesker. Etter hvert forstod jeg at de var de verste menneskene jeg kunne tenke meg.

– Naboene våre lå døde i gatene. Jeg fikk vondt i hjertet av å se dem, forteller han.

En dag kom IS til Akrams skole. – De tegnet bomber og kuler på tavla og ville lære oss matte ved å legge én og én bombe sammen.

Siden har ikke familien kunnet reise tilbake til hjembyen. I flyktningleiren har Akram deltatt i Flyktninghjelpens Bedre læring-program som har hjulpet ham med å bearbeide de vonde minnene.

Slik hjelper vi

I Irak jobber vi med å hjelpe barn som Duaa, Hassan og Akram, som sliter med vonde opplevelser etter å ha opplevd en grusom krig.

Programmet heter Bedre læring og er et samarbeid med Universitetet i Tromsø. Gjennom enkle metoder, som pusteøvelser, hjelper vi barn og unge som har høyt angst- og stressnivå som følge av traumatiske opplevelser.

I dag får Duaa, Hassan, Akram og andre barn hjelp med Bedre læring i flere land: I Palestina, Jordan, Libanon, Myanmar og Irak.