I TRYGG HAVN: Mercy kjenner ikke noe annet liv enn livet på flukt. Moren var heldig og overlevde den dramatiske båtturen over Middelhavet. 1 av 14 omkommer på den farlige ruten fra Libya til Italia. Foto: Patrick Bar / SOS MEDITERRANEE

Mercy ble Grand Prix-låt

Roald Høvring|Publisert 11. mai 2018
Lite ante den unge nigerianske moren som fødte et jentebarn om bord på redningsfartøyet Aquarius sist vår at datteren Mercy skulle bli opphavet til Frankrikes bidrag i året Melodi Grand Prix.

Mercy ble reddet, men mange andre barn og voksne drukner fortsatt. Hvor lenge skal dette pågå? Det er dette Émilie Satt og Jean-Karl Lucas, som sammen utgjør duoen Madame Monsieur, ønsker å få frem i sangen «Mercy», som de også selv har skrevet og produsert.

Moren til Mercy, som hadde reist fra Nigeria, befant seg i en desperat situasjon da hun i mars 2107 gikk om bord i et elendig smuglerfartøy i en havn i Libya. Den høygravide moren visste at hun kunne føde når som helst, men forholdene i Libya var uutholdelige og hun måtte velge mellom to onder: Å bli værende eller risikere livet på havet.

USIKKER FREMTID: Mercy og moren bor fremdeles i en leir for migranter og asylsøkere på Sicilia. Foto: Patrick Bar / SOS MEDITERRANEE

 

Menneskesmuglerne hadde fylt opp den synkeferdige båten med altfor mange mennesker. Men da båten var i ferd med å synke ble de plukket opp av SOS MEDITERRANEE og redningsfartøyet Aquarius. Like etter meldte Mercy sin ankomst, og fødselen var snart i gang. Den sunne og friske jenta tok sitt første skrik idet redningsfartøyet la trygt til kai på Sicilia. Moren døpte datteren for «Mercy». Ett år senere bor de to fortsatt i en flyktningleir på middelhavsøya.   

Historien om Mercy inspirerte

POLITISK BUDSKAP: Émilie Satt og Jean-Karl Lucas, som sammen utgjør duoen Madame Monsieur, ønsker å sette fokus på båtflyktningene i årets GP. Foto: REUTERS/Pedro Nunes / NTB Scanpix

 

Sangen, som er inspirert av historien til den lille familien, tar for seg den europeiske migrasjonskrisen som eskalerte fra 2015, og som har kostet tusenvis av menneskeliv. I musikkvideoen til sangen går mennesker rundt i europeiske storbyer, iført redningsvester og varmefolier.

Se den offisielle franske GP-videoen her.

Her hjemme er båteiere i full gang med å forberede båtene sine til en ny sesong. Men dette er også tiden for en ny og dødelig båtsesong. Selv om trafikken av migranter og båtflyktninger fra Nord-Afrika til Europa har avtatt, gjør fremdeles mange seg klar for den farlige overfarten, og reiseruten er ikke blitt mindre farlig.
EIRIK CHRISTOPHERSEN, Flyktninghjelpen

Uverdig situasjon

- Her hjemme er båteiere i full gang med å forberede båtene sine til en ny sesong. Men dette er også tiden for en ny og dødelig båtsesong. Selv om trafikken av migranter og båtflyktninger fra Nord-Afrika til Europa har avtatt, gjør fremdeles mange seg klar for den farlige overfarten, og reiseruten er ikke blitt mindre farlig. Dette er en uverdig og uakseptabel situasjon. Derfor er jeg glad for at dette er blitt et tema under årets melodifestival, sier seniorrådgiver Eirik Christophersen i Flyktninghjelpen, som ønsker å heie fram Frankrike og Mercy til seier på lørdag.

De tre første månedene i år var det 78 prosent færre migranter og båtflyktninger som tok den farlige sjøveien fra Libya til Italia sammenlignet med samme periode i fjor. Men blant dem som drar, er det nå flere som dør: hele 1 av 14 har omkommet på grunn av noen få store forlis denne våren. De tre første månedene i år har 489 mistet livet i forsøkene på å ta seg over Middelhavet til Europa.