Ta kommentarfeltene tilbake!

Publisert 30. mar 2018
Stå imot netthat og bidra til en god debatt om mennesker på flukt.

I mer enn to uker har hele Norge kranglet om ytringsfrihet og hatretorikk. Kampen mot netthat er viktig og mye større enn de siste ukenes regjeringskaos. 

Nå må vi kjempe videre. Vi er nødt til å tørre å lese kommentarfeltene, bringe kommentarene frem i lyset og kreve at folk oppfører seg og behandler hverandre med respekt. På Flyktninghjelpens Facebook-sider ser vi hat og fordommer rettet mot mennesker på flukt. Vi blir sjokkert over hvor mye stygt som skrives.  

Det er uforståelig for oss at voksne menn og kvinner kan lire av seg hatefulle og generaliserende kommentarer om mennesker på flukt. At de kan be oss "sende alle skjeggebarna tilbake der peppern gror". 

 

Hentet fra Flyktninghjelpens Facebook sider

 

Hver dag møter vi mennesker på flukt fra krigsherjede land. Mange forteller oss at de har et ønske om å få bidra til å bygge opp igjen landene sine. Men først må krigen ta slutt.  

 

Hentet fra Resetts Facebooksider 21.02.18

 

I mellomtiden må de få muligheten til å leve, gå på skole og engasjere seg i et trygt samfunn som ønsker dem vel.  

Norge kan være et slik samfunn.  

Alle skal selvfølgelig ikke mene det samme som Flyktninghjelpen, men vi mener at vi ikke skal skrive stygt eller nedverdigende om andre mennesker. Det skaper et giftig debattklima, og det må vi gjør noe med.  

 

Hentet fra @imotislam på Facebook 14.03.18

 

16. mars så vi hvordan nordmenns engasjement for et varmere samfunn virkelig blomstret, gjennom en fantastisk aksjon til støtte for Leger Uten Grenser. Det gir oss håp. 

Vi lever i et av verdens rikeste, tryggeste og frieste land. Alle har lov til å ytre seg, men med ytringsfrihet kommer også et ytringsansvar. Hvis kommentarfeltene blir rene mobbearenaer, skaper vi et rom hvor mange ikke tør eller orker å delta. De som taper på dette er alle som ønsker et meningsmangfold i demokratiet Norge.  

Nettrolling er farlig. Om hatefulle holdninger får fotfeste, kan debatten og det samfunnet vi lever i bli styrt i fullstendig gal retning.  

 

Hentet fra @folkebevegelsenmotinnvandring på Facebook 21.11.17

 

Flyktninghjelpens arbeid baserer seg på at alle mennesker er like mye verdt. Vi jobber med noe mange har en mening om, og vi er opptatt av å spre informasjon om mennesker rammet av krig og konflikt og avlive mytene og stereotypiene som florerer på nettet.  

 

Hentet fra Document.no 26.02.18

 

Vi oppfordrer alle til å dele sine meninger, men før du trykker «post» tenk over om dette er noe du hadde tålt å lese om deg selv, dine venner eller familie? Sammen er vi mange som kan være med på å endre hvordan vi snakker til og om hverandre. 

Din mening er viktig – del den!  #Trollmelding.