Titusener har flyktet fra kampene i Øst-Ghouta

Publisert 22. mar 2018

Bli fadder!

Din støtte går blant annet til å hjelpe barn med å takle traumer fra livet på flukt. Velg månedlig beløp (Minste beløp er kr. 250):

kr. | /mnd
Sikker betaling
De siste dagene har over 50,000 mennesker flyktet fra Øst-Ghouta i Syria og har ankommet overfylte mottakssentre i utkanten av Damaskus. De som har klart å flykte fra kampene er underernærte og frykter for fremtiden.

Flyktninghjelpen er tilstede på mottakssentrene sammen med andre aktører for å gi nødhjelp til de nyankomne. Det antas at flere tusen enda er på vei ut av de beleirede områdene. Grunnet overfylte mottakssentre har flere søkt husly i skoler og i falleferdige bygninger, mens andre sover ute på bakken under plastikkduker.

– Behovene er større enn forventet og det samme er antallet mennesker som flykter fra Ghouta. Vi frykter at situasjonen vil bli stadig verre, sier Flyktninghjelpens nestleder for Syria-responsen, Erik Abild. – Folk som har flyktet forteller oss at det er mange flere mennesker på vei. Vi er ekstremt bekymret for tilstanden til menneskene som ankommer. Flere aktører er nødt til å komme på banen for å sikre disse menneskene den hjelpen og beskyttelsen de trenger. Vi er også dypt bekymret for dem som fortsatt er fanget i Øst-Ghouta og som fortsetter å bli ofre for denne forferdelige krigen. Barn og familier blir drept i skoler, sykehus og i kjellere. Dette må stoppe nå. Vi trenger en umiddelbar humanitær pause i kampene slik at nødhjelp kan nå ut til de som trenger det. Samtidig må sivile som ønsker å flykte fra områdene få lov til å gjøre det på en trygg måte, sier Abild.

– Vi ser et stort behov for medisinsk hjelp. Menneskene som ankommer mottakssentrene er underernærte. Flere av dem er ekstremt bekymret for fremtiden sin. De skammer seg over hvordan de ser ut, hvordan de går kledd og hvordan de lukter og er beskjedne framfor oss. De gråter av å se seg selv i denne situasjonen. De har verken spist eller vasket seg på flere dager, uker eller måneder. De er tørste, kalde og har ingen steder å sove, sier en av hjelpearbeiderne som er tilstede på mottakssentrene.

Sammen med andre hjelpeorganisasjoner gir Flyktninghjelpen nødhjelp til de som nylig har flyktet fra kampene. Behovene til de som har flyktet øker for hver time som går. Flyktninghjelpen fokuserer på de mest sårbare, særlig de mange barna som ankommer med store behov.

– Sanitærbehovene har allerede nådd kritiske høyder; det er ikke nok toaletter og vann til de enorme mengdene av mennesker som er samlet på små områder, og vi er alvorlig bekymret for at denne allerede kritiske situasjonen snart vil bli enda verre, sier Abild. – Vi oppfordrer alle aktører til å øke sin humanitære bistand og arbeidet for å beskytte sivile liv. Donorer må også øke finansieringen av hjelpearbeidet. Sivile som har sultet i de beleirede områdene i flere måneder kan ikke fratas hjelp nå når vi endelig har tilgang til å bistå dem. Det er også et pressende behov for flere egnede mottaksområder, men mest av alt trenger vi en umiddelbar stans i kampene. Bare da kan vi virkelig begynne å beskytte sivile, sier Abild.

Til redaksjonen:
  • Flyktninghjelpen har talspersoner tilgjengelige for intervju.
  • Bilder fra mottakssenterne kan lastest ned her: http://bit.ly/2FTGMtN  

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Flyktningshjelpens medietelefon: info@nrc.no +47 905 62 329