Les billedteksten Foto: Flyktninghjelpen

Ett år med blokade har etterlatt millioner av jemenitter i fritt fall

Flyktninghjelpen|Publisert 06. nov 2018
Ett år etter at den saudiledede koalisjonen innførte en blokade av sjø-, land- og flytransport i Jemen, nærmer millioner av jemenitter seg kanten av stupet mot sult og fatale sykdommer.

— Det siste året har vært et endeløst mareritt for jemenitter. Partene i konflikten har konsekvent brutt folkeretten og brukt krigstaktikker som har intensivert sivilbefolkningens lidelser, sier Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær.

Den ett år lange delvis blokaden har hindret import av livsnødvendig mat, drivstoff og medisiner. En befolkning allerede i nød, har ikke fått tilgang på viktige basisvarer. Dette har ført til masseinflasjon og satt i gang en humanitær krise som allerede før blokaden ble sett på som den verste i verden.

Svært lite drivstoff importeres gjennom Hodeidah, Jemens viktigste havneby. Importen er ikke tilstrekkelig til å dekke behovene i landet. De siste dagene har kampene og luftangrepene økt i nærheten av Hodeidah by, og truer med å gjøre tilgangen til beskyttelse og hjelp enda vanskeligere for sivile.

Tolv millioner mennesker risikerer å sulte, mens over en million mulige koleratilfeller har blitt rapportert i Jemen. Over 22 millioner mennesker har behov for hjelp eller beskyttelse.

— Vi ber partene i denne brutale konflikten, FNs sikkerhetsråd og medlemsstatene om å sørge for en umiddelbar våpenhvile, åpning av alle Jemens havner, at offentlige tjenester gjenopprettes og at landets økonomi stabiliseres. Vi er nødt til å stanse denne menneskeskapte humanitære katastrofen, sier Egeland.

Fakta:
 • Femte og sjette november i fjor innførte den saudiledede koalisjonen en blokade over Jemens flyplass, havner og landegrenser, angivelig for å hindre våpenimport til landet etter at en ballistisk missil i retning Riyadh ble stanset av det saudiarabiske militæret.
 • Luft- og sjøhavner i områder under kontroll av den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen stengte i elleve dager, mens viktige havnebyer langs Jemens vestkyst ble stengt i mer enn syv uker og er i dag bare delvis åpne.
 • Tolv millioner mennesker risikerer å sulte i Jemen.
 • Over 16 millioner mennesker mangler tilgang til rent vann, sanitærtjenester eller god hygiene og er ekstremt sårbare for sykdom.
 • Per 26.oktober var den internasjonale banken i Jemen (IBY) vurdert til en verdi av 720.18 per amerikansk dollar. Dette er en nedgang på mer enn 280 prosent siden før krigen.
 • Over 13.403 tilfeller av kolera har blitt rapportert den første uken i oktober, ifølge verdens helseorganisasjon (WHO). Dette er seks ganger så mange som de 2.089 tilfellene rapportert i midten av juni, og viser at dersom økonomien og fluktsituasjonen forverres, kan vi stå ovenfor et nytt voldsomt kolerautbrudd.
Tidslinje over blokaden – viktige hendelser:
 • 19. august 2015

Hodeidah havn blir bombet under angrep fra den saudiledede koalisjonen mot Hodeidah by. Angrepene ødelegger fire kraner og flere lagerhus.

 • 9. august 2016

Den saudiledede koalisjonen stenger Sana internasjonale flyplass for kommersielle flyavganger. Flere millioner jemenitter mister muligheten til å forlate landet. Omlag syv tusen mennesker som hvert år reiste utenlands for å få livreddende medisinsk behandling kan ikke lenger få dette. 

 • 31. mai 2017

Den saudiledede koalisjonen informerer FN om at de stenger Ras Isa Marine havneterminal for å beskytte havet fra ‘forurensing og oljelekkasjer’.

 • 5. november 2017

Den saudiledede koalisjonen innfører en full blokade av Jemen, angivelig for å hindre våpenimport til landet etter at en ballistisk missil i retning Riyadh ble stanset av det saudiarabiske militæret 4.november.  

 • 16. november 2017

Havner under kontroll av den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen gjenåpnes, og vareleveringer og humanitære organisasjoner tillates å komme inn til landet.

 • 22. november 2017

Den saudiledede koalisjonen annonserer at havner som ikke er under kontroll av den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen vil åpnes slik at humanitær hjelp kan leveres. FN-flyvninger til Sana blir godkjent 25.november slik at humanitære leveranser kan fortsette å nå Hodeidah. 

 • 20. desember 2017

Den saudiledede koalisjonen annonserer at åpningen av Hodeida havn for humanitær hjelp fortsetter. De tillater kommersielle skip som leverer drivstoff og mat å ankomme havnen i en periode på 30 dager. På grunn av forsinkelser kommer det frem kun få leveranser under denne perioden. 

 • 19. januar 2018

Saudi-Arabia annonserer at de vil fortsette å holde Hodeidah havn åpen i ytterligere 30 dager til, slik at kommersielle varer kan importeres frem til 18. februar. Som ved forrige annonsering, er det usikkert om havnen vil forbli åpen etter denne datoen. Inflasjonen fortsetter dermed i Jemen. 

 • 18. februar 2018

Det bestemmes at Jemens havner på rødehavskysten skal fortsetter å holdes åpne uten noen offentlig annonsering fra den saudiledede koalisjonen. Hovedhavnene holdes åpne, men mottar kun 18,7 prosent av det nødvendige drivstoffet og 40 prosent av den nødvendige matimporten til landet. 

Til redaksjonen:
 • Flyktninghjelpen har talspersoner i Jemen og i Norge tilgjengelig for intervju.
 • Bilder kan lastes ned gratis her.

For mer informasjon, vennligst kontakt:

 • Flyktninghjelpens medietelefon: info@nrc.no, 905 62 329