Foto: Flyktninghjelpen

Ett år med blokade har etterlatt millioner av jemenitter i fritt fall

Flyktninghjelpen|Publisert 06. nov 2018
Ett år etter at den saudiledede koalisjonen innførte en blokade av sjø-, land- og flytransport i Jemen, nærmer millioner av jemenitter seg kanten av stupet mot sult og fatale sykdommer.

— Det siste året har vært et endeløst mareritt for jemenitter. Partene i konflikten har konsekvent brutt folkeretten og brukt krigstaktikker som har intensivert sivilbefolkningens lidelser, sier Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær.

Den ett år lange delvis blokaden har hindret import av livsnødvendig mat, drivstoff og medisiner. En befolkning allerede i nød, har ikke fått tilgang på viktige basisvarer. Dette har ført til masseinflasjon og satt i gang en humanitær krise som allerede før blokaden ble sett på som den verste i verden.

Svært lite drivstoff importeres gjennom Hodeidah, Jemens viktigste havneby. Importen er ikke tilstrekkelig til å dekke behovene i landet. De siste dagene har kampene og luftangrepene økt i nærheten av Hodeidah by, og truer med å gjøre tilgangen til beskyttelse og hjelp enda vanskeligere for sivile.

Tolv millioner mennesker risikerer å sulte, mens over en million mulige koleratilfeller har blitt rapportert i Jemen. Over 22 millioner mennesker har behov for hjelp eller beskyttelse.

— Vi ber partene i denne brutale konflikten, FNs sikkerhetsråd og medlemsstatene om å sørge for en umiddelbar våpenhvile, åpning av alle Jemens havner, at offentlige tjenester gjenopprettes og at landets økonomi stabiliseres. Vi er nødt til å stanse denne menneskeskapte humanitære katastrofen, sier Egeland.