Foto: Flyktninghjelpen

Utvisningen av kongolesere fra Angola forverrer krisen i Kasai

Publisert 02. nov 2018
Rundt 360.000 kongolesere har krysset grensen fra Angola til Den demokratiske republikken Kongo i oktober.

De fleste vender tilbake til Kasai-regionen, som har vært herjet av konflikter og humanitær krise siden 2016. Flyktninghjelpen frykter at strømmen av mennesker vil forverre krisen og skape nye konflikter.

— Utvisningen av kongolesere fra Angola den siste måneden er sjokkerende og risikerer å destabilisere situasjonen i Kasai, sier Ulrika Blom, som leder Flyktninghjelpens arbeid i DR Kongo.

De som krysser grensen er en blandet gruppe av arbeidsmigranter og mennesker som flyktet fra Kasai da konfliktene i regionen blusset opp i 2016 og 2017.

Utvisningen av et høyt antall kongoleser fra Angola over en kort periode forverrer de humanitære lidelsene i Kasai-regionen. De få organisasjonene som er tilstede på bakken kjemper nå for å møte de voksende behovene til den konfliktrammede befolkningen. Blom frykter at tilstrømningen av flere mennesker vil føre til flere konflikter i området, og at mennesker må kjempe om den begrensede nødhjelpen som er tilgjengelig.

Hjelpeorganisasjoner har mottatt under halvparten av de pengene som det er budsjettert med at trengs for å dekke de humanitære behovene i Kongo i år.

— Det humanitære budsjettet for 2018 er uansett nå helt utdatert, som et resultat av det store antallet kriser og tilbakeslag vi har opplevd over hele landet de siste tre månedene, sier Blom.

De utviste kongoleserne vender tilbake til et Kasai i krise, der de risikerer å bli smittet av vannbårne sykdommer som et resultat av mangel på latriner og rent drikkevann. Tusenvis av mennesker må sove utendørs på grunn av mangel på husly, noe som gjør dem sårbare for vold, tyveri og overgrep. Flere barn som er blitt utvist fra Angola har blitt skilt fra foreldrene sine.

Økonomien i grenseområdene har kollapset. Priser på basisvarer som ris, mel og olje er tredoblet fordi angolanske kjøpmenn som normalt krysser grensen for å selge produktene sine, ikke lenger tør dette. De som har tilgang til mat og andre basisvarer risikerer å bli utsatt for utpressing.

— Hundretusener av mennesker har blitt frarøvet retten til et verdig liv, sier Blom. — Dette kommer på toppen av en allerede kritisk situasjon. Det internasjonale samfunnet må umiddelbart øke finansieringen til hjelpearbeidet.

Flyktninghjelpens nødhjelpsteam er på bakken i Kasai, hvor vi jobber med å skaffe mennesker rent drikkevann og husly, samt bidrar med pengestøtte og utbedring av sanitæranleggene. Flyktninghjelpen har nådd ut til over 300.000 mennesker i Kasai-regionen med pengestøtte, husly, husholdningsartikler, utdanning og mat siden mai 2017.