Les billedteksten Shabani (3), Ngalula (7) og Kevine (9) deler brød og litt kyllingkjøtt i Kasai. Foto: Ephrem Chiruza/NRC

Dobling i antallet kongolesere som er rammet av matmangel

Publisert 16. okt 2018
Over 15 millioner menn, kvinner og barn i den demokratiske republikken Kongo står nå uten nok mat. Det er 7,9 millioner flere enn i fjor. Enkelte velger å bli med i væpnede grupper eller tyr til prostitusjon for å fø seg selv og familien.

– Vi er vitne til kritiske nivåer av sult og underernæring i de områdene vi jobber. De nye tallene på matmangel i Kongo er alarmerende, sier Ulrika Blom, Flyktninghjelpens landdirektør i DR Kongo.

Over 15 millioner mennesker – nesten en femtedel av befolkningen – er rammet av alvorlig eller kritisk mangel på mat, indikerer en rapport fra Verdens matvareprogram, FNs organisasjon for ernæring og landbruk og jordbruksdepartementet i DR Kongo

Det økende problemet med sult er konsentrert i de ti provinsene i landet som i størst grad er påvirket av vold. Grunnen til manglende tilgang på mat skyldes i hovedsak at folk drives på flukt innad i landet, som et resultat av pågående konflikter.

– Vi vet om hundrevis av bønder i byer som Beni som er så redde for å bli drept av væpnede grupper at de ikke tør dyrke mat på jordene sine, sier Blom.

– Volden i mange områder ødelegger lokaløkonomien, og får folk til å ty til stadig mer desperate måter å skaffe mat til seg selv og barna sine. Vi har vært vitne til at folk spiser frø de mottar til planting i et forsøk på å temme sulten. Foreldre velger å ikke spise så de kan bruke det lille de har av mat til å brødfø barna sine, legger hun til.

Det har i tillegg blitt rapportert om at kvinner og jenter i Nord-Kivu prostituerer seg for å skaffe penger til mat – og noen menn og gutter blir med i væpnede grupper bare for å motta måltider. Noen foreldre fra territoriet Fizi i Sør-Kivu har tatt de mindreårige barna sine ut av skolen for å la dem jobbe i gruvene. Pengene brukes til å brødfø familien.

Matproduksjonen i DR Kongo har sunket drastisk det siste året. Produksjonen av mat som mais, kassava og ris er i snitt redusert med 39 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Til og med store byer som Beni, som tidligere var matsikker, viser tegn på moderate til kritiske nivåer av sult.

Verdenssamfunnet har vist at de evner å øke støtten raskt som svar på Ebola-krisen i Kongo. Likevel er bare 28 prosent av støtten som trengs til å dekke de humanitære behovene i Kongo i 2018 lagt på bordet hittil i år. Donorland må øke støtten til livreddende mat-, ernærings- og sanitærprosjekter.

– Den internasjonale støtten må økes umiddelbart. Uten mat vil folk dø, advarer Blom.

Fakta

43 prosent av barn under fem år lider av underernæring i Kongo, ifølge UNICEF.

I minst seks provinser er underernæringsnivåene så høye som 50 prosent, ifølge UNICEF.

Kampene er intensivert i Nord-Kivu og Ituri og har drevet mer enn 750,000 mennesker på flukt bare i løpet av årets første åtte måneder.

Hittil i år har giverland bare bidratt med 28 prosent av de 1,7 milliardene dollar som trengs får å hjelpe 13 millioner kongolesere med behov for nødhjelp i 2018.

Flyktninghjelpen i DR Kongo:

Flyktninghjelpen startet sitt arbeid i DR Kongo i 2001. I dag hjelper vi samfunn i Sør-Kivu, Nord-Kivu, Ituri, Tanganyika og Kasai. Vi hjelper til med utdanning, eiendomsrett og dokumentasjon, mat, husly og med å få til langsiktige løsninger i landet.

Til redaksjonen

For intervju eller mer informasjon, kontakt:

Oslo: Pressekontakt, info@nrc.no, +47 905 62 329

Kongo: Kommunikasjonsrådgiver Kimberly Bennett, Kimberly.bennett@nrc.no, +24 399 333 8579

 

Bilder til fri bruk er tilgjengelig her.

B-roll fra Kasai, DR Kongo, er tilgjengelig her.