Les billedteksten Sultana (høyre) mistet sin tre måneder gamle datter etter at de flyktet til en av bosettingene for internt fordrevne i Badghis. – Hun gråter hele dagen og kommer ofte for å snakke med meg, og glemme datteren, forteller Hajira (til høyre). De kan ikke reise hjem fordi vannreservene i landsbyen deres har tørket ut. Foto: Enayatullah Azad/Flyktninghjelpen

Tøff vinter i vente for tørkerammede i Afghanistan

Flyktninghjelpen|Publisert 18. okt 2018|Endret 17. okt 2018
Mennesker på flukt i Badghis, provinsen i Afghanistan som har blitt hardest rammet av tørke, har akutt behov for mat og bedre husly for å overleve de neste vintermånedene.

–Vi frykter at kalde og sultne barn vil bli hardt rammet av sykdom i vinter som i verste fall kan føre til dødsfall som kunne vært unngått, sier Chris Nyamandi, Flyktninghjelpens landdirektør i Afghanistan.–Vi opplever allerede kalde netter med temperaturer nær frysepunktet. De kommende ukene vil bli svært krevende for tørkerammede familier.

Afghanere på flukt sover i midlertidige telt som ikke er egnet til å tåle den harde afghanske vinteren. Tørre elveleier, hvor mange familier har bosatt seg, vil fylles med vann og styrtflom vil gjøre den allerede prekære situasjonen enda verre for de tørkerammede samfunnene. Vannbårne sykdommer kan spre seg og føre til dødsfall hos allerede underernærte og kalde barn på flukt.

–Vi kom hit og måtte sove under åpen himmel med ikke noe annet enn en presenning over oss. Datteren min fikk lungebetennelse og døde, forteller den unge moren Sultana (24). Etter at hun for to måneder siden ble drevet på flukt på grunn av tørke, mistet hun sin tre måneder gamle datter på grunn av det kalde klimaet og dårlig husly i en bosetting for internt fordrevne i Badghis.

Fire år uten tilstrekkelig regn har ført til at over en halv million afghanere i den nordvestlige provinsen Badghis har mistet levebrødet sitt. 95 prosent av befolkningen der er avhengig av jordbruk, husdyr og avlinger for å overleve. Folk har ikke nok mat til hele familien. De kommende vintermånedene vil sannsynligvis forverre situasjonen.

Så langt har over 260.000 mennesker blitt drevet på flukt på grunn av tørke i fire provinser vest i Afghanistan. Mange familier har blitt splittet – noen har lagt på flukt for å søke hjelp, mens andre har blitt igjen i landsbyen.

–Vi kan ikke svikte Afghanistan i en så avgjørende tid. For at familier skal overleve de kommende iskalde månedene må det bygges bedre husly og matlagre må fylles. Vi må sørge for at afghanerne overlever denne vinteren på tross av oddsene, sier Nyamandi.

Til redaksjonen:
  • Flyktninghjelpen har talspersoner i Afghanistan som er tilgjengelige for intervju.
  • Bilder av tørkerammede familier drevet på flukt i Badghis kan lastes ned gratis her.
  • Dronebilder av familier i bosettinger for internt fordrevne i Badghis kan lastes ned gratis her.
  • Videointervjuer og B-roll fra familier i bosettinger for internt fordrevne i Badghis kan lastes ned gratis her.

    For mer informasjon, vennligst kontakt:

    Globalt: Flyktninghjelpens media hotline info@nrc.no, +47 905 62 329

Les billedteksten Noen familier har tatt med seg husdyrene sine da de flyktet fra tørke, men mange har mistet dem eller solgt dem til halvparten av prisen de var verdt. Foto: Enayatullah Azad/Flyktninghjelpen