Hassan (10) was displaced due to the war from his home town of Taiz one year ag. Today, he lives in Al Habbari informal camp in dana'a with his family. 

Photo: Becky Bakr Abdulla/NRC
Les billedteksten Hassan (10) måtte flykte fra hjembyen Taiz for ett år siden. I dag bor han i leiren Al Habbari i hovedstaden Sana'a med familien. Foto: Becky Bakr Abdulla / Flyktninghjelpen

Økonomisk kollaps truer Jemens innbyggere

Publisert 04. sep 2018
Den jemenittiske rialen har falt til et historisk lavt nivå. Millioner av mennesker som allerede kjemper for å overleve er i ferd med å nå bristepunktet.

630 jemenittiske rial kostet det per dollar i Jemens sørlige by Aden i går, en økning fra 425 rial per dollar i januar og 250 per dollar på starten av Jemens over tre år lange krig. Samtidig øker prisene på basisvarer dramatisk, noe som har etterlatt millioner av mennesker uten penger til å kjøpe tilstrekkelig med mat til å møte sine daglige behov.

— Matprisene har doblet seg på bare noen dager, selv det å kjøpe ett egg er veldig dyrt nå. Naboene våre kom til oss i dag og ba om ris og løk til barna sine, forteller Asma, en av innbyggerne i havnebyen Hodeidah.

— Før sparte vi det vi kunne til tiggere, men nå har vi ingenting igjen å tilby dem, forklarer hun.

Krig og økonomisk kollaps har kastet landet ut i en humanitær krise. Befolkningen i landet er blitt rammet av vold, sykdomsutbrudd, fordrivelse og sult siden krigen brøt ut i 2015. Omtrent 8,4 millioner mennesker lever i dag på randen av hungersnød.  

         

Muhannad (10) with little sister Taizir (9). 

Muhanad became sick with cholera before the family was displaced.

“All of my children were ill and when Muhanad got cholera I was so scared for his life. He was about to die,” mother  Fahria said. 

“I was so sick that I couldn’t even move because of the massive stomach pain,” Muhanad said. Today he goes to school and is currently in 5th grade: 

“I want to be a pilot when I grow up. One of those pilots who transfer passengers around the world.”

Photo: Becky Bakr Abdulla/NRC
Les billedteksten Muhannad (10) og lillesøsteren Taizir (9) måtte flykte med familien fra hjemmet sitt som følge av krigen i Jemen. Før familien ble fordrevet, fikk Muhannad kolera. Familien fryktet det verste — ville gutten overleve? — Jeg hadde så fæle magesmerter at jeg ikke klarte å bevege meg, sier Muhannad. I dag er han frisk og bor med familien i en leir i Sana'a. Foto: Becky Bakr Abdulla / Flyktninghjelpen

       

— Jemens økonomiske kollaps kan ta livet av flere jemenitter enn volden som har skapt krisen, sier Mohamed Abdi, Flyktninghjelpens landdirektør i Jemen.

— Det er forferdelig å vitne at Jemens utmattede befolkning fortsetter å bli rammet av hindring etter hindring som gjør det stadig vanskeligere å overleve, fortsetter han.

Krigen i Jemen er inne i sitt fjerde år, og har skadet og tatt livet av 60.000 mennesker. Væpnede kamper, luftangrep og økonomisk ødeleggelse har tvunget over tre millioner mennesker til å flykte fra hjemmene sine siden konflikten brøt ut. Hele 350.000 mennesker har flyktet siden begynnelsen av juni.

— Dette er ikke tidspunktet for små konsesjoner fra partene i konflikten. Det ville ikke være tilstrekkelig. Det er på tide at partene i konflikten og de som har innflytelse over dem går sammen for å få en slutt på denne krigen, sier Abdi.

Til redaksjonen
  • Flyktninghjelpen har tilgjengelige talspersoner i Sana for intervjuer på engelsk og norsk.
  • Bilder og sitater kan lastes ned gratis her og her.
  • Filmer som viser ødeleggelsene i Sana'a kan lastes ned gratis her.
Kontaktinformasjon
  • I Sana'a: Becky Bakr Abdulla, beba@nrc.no, +47 416 13 766
  • Global: info@nrc.no , +47 905 623 29

Støtt vårt arbeid