SULTER: Denne lille jenta forsøker å holde sulten på avstand ved å spise kokte vinblader. Sammen med over fem millioner andre risikerer hun å bli offer i en massiv sultkatastrofe om ikke matforsyninger kommer fram til det krigsherjede landet. Foto: AP/Hammadi Issa/NTB Scanpix

JEMEN: Spiser blader for å overleve

Roald Høvring|Publisert 01. okt 2018
Over fem millioner mennesker risikerer å dø av sult i Jemen. Desperate foreldre forsøker å holde liv i barna sine ved å servere kokte blader.

Jenta på bildet over forsøker å stagge den verste sulten ved å spise kokte vinblader. For mange foreldre er dette det eneste spiselige de kan tilby barna sine.

Siden krigshandlingene startet i mars 2015 er nærmere 10.000 sivile drept og 50.000 såret. Tre millioner jemenitter er fordrevet fra sine hjem.

Krigen og den pågående blokaden har ført til akutt matmangel og en galopperende inflasjon.

PÅ FLUKT: Mange som flykter står på bak bakke uten tak over hodet. De mangler det meste. Flyktninghjelpen jobber på spreng med å få fram nødhjelp. Foto: Flyktninghjelpen

Fem millioner risikerer sultedøden

I november i fjor slo FN alarm og anslo at 400.000 barn ville ha behov for behandling av akutt underernæring og fryktet at 50.000 barn ville dø. Siden den gang har situasjonen gått fra vondt til verre, og Redd Barna advarer mot en sultkatastrofe som kan ramme over fem millioner mennesker.

Flyktninghjelpens Becky Bakr Abdulla kom nettopp tilbake fra krigsherjede Jemen, et land i fritt fall med daglige bombeangrep og en økonomi i fullstendig kollaps.

Folk som tidligere har hatt nok å leve av, må nå tigge på gata for å overleve. Dette er realiteten til jemenitter i dag, og har vært det i over tre år.
BECKY BAKR ABDULLA, Flyktninghjelpen

– Folk som tidligere har hatt nok å leve av, må nå tigge på gata for å overleve. Dette er realiteten til jemenitter i dag, og har vært det i over tre år.

Jemen var allerede ett av de fattigste landene i regionen før krigen, og nå har økonomisk kollaps ført landet inn i en humanitær krise. Ifølge Becky merker befolkningen dette på tre måter: Prisene på vanlige matvarer som ris og brød har steget voldsomt, mange får ikke lenger utbetalt lønn og valutaen har falt kraftig i verdi.

– Økonomien i landet er i ferd med å kræsje fullstendig. Flere går ut i gatene i desperasjon for å prøve å heve stemmen og demonstrere. Mange har nådd bristepunktet.

NØDHJELP. Flyktninghjelpen har gjort klar nok en lastebil med mat og nødhjelp: kokekar, vannkanner, madrasser, tepper, såpe og kjøkkenutstyr. Foto: Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen jobber på spreng

Flyktninghjelpen jobber på spreng med å få fram nye forsyninger av mat og annen nødhjelp, men restriksjoner fra begge krigførende parter gjør det krevende å nå frem med hjelp til dem som trenger det.

I 2017 ga Flyktninghjelpen livreddende hjelp til over 760.000 mennesker i landet. Becky er mektig imponert over innsatsen til sine jemenittiske kolleger, som har levd og jobbet i krigen i over tre år. 

– Mange av kollegene våre er selv drevet på flukt og lever i vedvarende frykt for seg og familiene sine. Likevel kommer de på jobb hver eneste dag for å gjøre en innsats for sine medborgere. De lever under et enormt press, og gjør en beundringsverdig jobb. Selv kunne jeg sette meg på et FN-fly og reise hjem til trygge Norge. De blir værende igjen.

Les også intervjuet med Flyktninghjelpens Becky Bakr Abdulla som tilbragte to uker midt i krigssonen.

NØDHJELP: Mange familier på flukt har mistet alt. Vi gir dem det mest nødvendige for å overleve, som tepper og kjøkkenutstyr. Foto: Flyktninghjelpen

Kjøp gaver med mening