Mennesker på flukt i flere deler av Syria lever i overbefolkede leirer uten skikkelig husly. Foto: Flyktninghjelpen

Syria: Derfor frykter vi blodbad i Idlib

Publisert 05. sep 2018
Eskalering av vold og angrep i Idlib i Syria kan fort utvikle seg til en humanitær katastrofe, advarer Flyktninghjelpen.

Idlib har den høyeste konsentrasjonen av mennesker på flukt i Syria. Økning i kamper i og rundt Idlib har det siste året tvunget stadig flere mennesker på flukt, og halvparten av befolkningen på tre millioner er internt fordrevne fra andre steder i Syria. Det er sivile liv som står på spill hvis kampen om Idlib trappes opp.

Idlib er Syria-krisens siste såkalte «deeskaleringssone». Det er flere hundre ulike væpnede grupper i Idlib, i tillegg til en stor sivilbefolkning. Det er viktig å hindre at de sivile, og hjemmene, skolene og sykehusene deres, blir mål i konflikten.

Titusener i Idlib er allerede fullstendig avhengige av humanitær hjelp. Deres viktigste livline er hjelp fra humanitære organisasjoner. Mange mangler tilgang på rent vann og gode sanitærforhold, og barn mangler et skoletilbud. Barn som har vært uten skolegang i flere år har glemt hvordan de leser. Et slag om Idlib vil true utallige menneskers tilgang til livreddende hjelp.

Så mange som 700.000 mennesker kan bli drevet på flukt over natten. Mange har allerede flyktet, av frykt for hva som kommer til å skje. Mange sliter med å finne husly. Under slagene om Øst-Ghouta og Aleppo kom evakueringsruter for sent for tusenvis av sivile som var fanget under kampene.

Den eneste måten å sikre trygghet for sivilbefolkningen i Idlib, er å hindre at volden bryter ut. Aktørene må forplikte seg til fredelige forhandlinger og avtaler som beskytter sivile og sørger for sikkerheten deres.

Samtidig må det humanitære samfunnet forberede seg på det verste i Idlib. Vi må lære fra tidligere kamper i Syria og gjøre vårt beste for å hjelpe mennesker på flukt.

 

Kjøp gaver med mening