The youth enjoy swimming and fishing in Basra's main river. Entire groups spend their time by the river, having fun in the middle of waste and rusty shipwrecks.

Khalid says, "We all know someone who is sick because of the water, but what can we do? There is no clean water in the city, we have no options."

Photo: Tom Peyre-Costa/NRC
Ungdommene i Basra bader i elva, blant søppel og rustne skipsvrak. – Vi kjenner alle noen som har blitt syke av vannet, men det er ikke noe rent vann i byen, sier Khalid. – Så vi har ikke noe annet valg. Foto: Tom Peyre-Costa/Flyktninghjelpen

En ren dråpe i havet: Slik jobber vi i Iraks verste helsekrise

Helin Moayed Baker|Publisert 19. feb 2019
I fjor sommer førte mangel på rent vann til protester i Basra-provinsen i det sørlige Irak. Drikkevannet var smittsomt og mange innbyggere hadde ikke tilgang på rent vann.

Verste helsekrise på flere tiår

Situasjonen ble verre og verre, og mange mente det var den verste helsekrisen i Irak på flere tiår. Over 100.000 mennesker ble innlagt på sykehus etter å ha blitt smittet av vannbårne sykdommer.

Vannmangelen i rurale områder i Basra og andre provinser sør i Irak har tvunget tusener på flukt. Bare i august 2018 ble nærmere 4.000 personer drevet på flukt. I tillegg har mangelen på tilgang til rent vann forårsaket spenninger og vold i lokalmiljøer.

Høy risiko for vannbårne sykdommer

Lokale utdanningsmyndigheter, foreldre og lærere la vekt på de dårlige vann- og sanitærforholdene på skolene da Flyktninghjelpen kartla situasjonen i Basra i 2018. Nærmere 280.000 barn risikerte å bli smittet av vannbårne sykdommer. For mange barn ble det uvanlig å kunne vaske hendene eller skru på krana for å drikke vann på skolen.

Ødelagte toaletter og tørre rør i tillegg til overfylte klasserom gjorde at skolene ble åsted for smitte og sykdomsutbrudd, som igjen førte til at mange droppet ut av skolen.

Skolene i Basra manglet rent vann i fjor sommer. For mange barn ble det uvanlig å kunne vaske hendene eller skru på krana for å drikke vann på skolen. Foto: Tom Peyre-Costa/Flyktninghjelpen


– Vennene min ble syke av vannet

Lærere og elever fortalte om flere tilfeller av barn som ble sendt til sykehuset med diaré, oppkast, utslett og skabb.

Fjorten år gamle Seham Aziz fra Basra går i sjette klasse på barneskolen. Hun beskriver skolen sin som uhygienisk. – Det er veldig vanskelig å lære på skolen min. Mange av vennene mine kommer ikke på skolen lenger, fordi de ble syke av vannet. Broren min ble syk fordi han drakk saltvann og måtte på sykehus.

Det er rundt 80 elever i klassen hennes og langt fra nok stoler og pulter til alle. Under eksamen må fire elever dele på én pult. Noen må sitte på gulvet ved døra. – Vi har bare ett toalett på hele skolen, og mesteparten av tiden virker det ikke, forteller hun.

– I fjor, under den veldig varme sommeren, kunne vi ikke dusje. Vi ble ikke ferdige med pensum, for alle ble syke.

Les også: Irak: Vannkrise setter skolebarn i fare

Faihaa school, as more than 800 in Basra, has deteriorated toilets and water infrastructure. Only  4 latrines still barely work for more than 670 students. 

The broken WASH infrastructure combined with the general water scarcity and pollution in the city results in sporadic water flowing from the taps. It is common to see boys and girls waiting their turn in line to go to the toilets, sometimes for half an hour.  Others prefer to wait until they go home, impacting their ability to concentrate and making them feel fatigued.

Photo: Tom Peyre-Costa/NRC
Lærere og elever på skolene i Basra fortalte om flere tilfeller av barn som ble sendt til sykehuset med diaré, oppkast, utslett og skabb. Jenter og gutter måtte ofte stå lenge i kø for å kunne gå på skolens eneste toalett. Mange valgte å vente til de kom hjem. Foto: Tom Peyre-Costa/Flyktninghjelpen


Skoler fra 70-tallet

Hani Ibrahim er rektor i Basra og beskriver situasjonen på skolen slik: – Skolen ble bygget på 70-tallet og har ikke blitt renovert siden. Det var planlagt fra 2014, men skjedde aldri.

Mange skoler i Basra har to eller tre skift om dagen. Tusener av barn deler på den samme helseskadelige skolebygningen. Mange familier har ikke råd til å kjøpe vann på flaske, det har blitt for dyrt på grunn av krisen.

– Skolen hadde verken toaletter som fungerte, rent vann, dører eller lys. Vi hadde et desperat behov for toaletter og vannkraner til barna, sier Hani Ibrahim. – Noen dager vurderte jeg å stenge skolen.

Slik responderte vi

Vannkrisen i Basra fikk internasjonal oppmerksomhet sist sommer, men lite skjedde. Flyktninghjelpen mente det var viktig å respondere på krisen i det sørlige Irak før den ble verre.

Vi sendte ekspertene våre til skolen til Seham, i tillegg til 11 andre skoler, hvor vi installerte vanntanker og reparerte kraner og toaletter. Med støtte fra Utenriksdepartementet (UD), sørget vi for at over 21.000 elever har fått trygge og hygieniske læringsforhold i årene som kommer.

– Før kunne vi ikke gå på do, og vi måtte vaske henda i skittent vann, sier Seham. – Nå er toalettene rene, og vi er ikke bekymret lenger.

Responsen vår var en dråpe i havet – fortsatt mangler over 500 skoler i Basra gode vann- og sanitærforhold. Dette er et eksempel på hva vi kan og bør gjøre for å beskytte irakiske barn fra vannbårne sykdommer før sommeren.

NRC WASH specialists are working in Basra to provide schools with the financial and technical resources to rehabilitate their water tanks and toilets in order to prevent the spread of cholera and water-borne diseases as children return to school.

Photo: Tom Peyre-Costa/NRC
Flyktninghjelpen sendte ekspertene våre til skolen til 12 skoler i Basra hvor vi installerte vanntanker og reparerte kraner og toaletter. Med støtte fra Utenriksdepartementet (UD), sørget vi for at over 21.000 elever har fått trygge og hygieniske læringsforhold i årene som kommer.