Et barn går rundt i en leir for internt fordrevne i Amran i Jemen. Foto: Karl Schembri/NRC

Norge må ta sivilbefolkningens side i Jemen

Publisert 25. feb 2019
I morgen møtes giverland i Genève for å diskutere pengestøtte til humanitær hjelp i Jemen, der 24 millioner mennesker lever i nød etter fire år med brutal krig. – Dette er en fullstendig menneskeskapt krise. Vi ber Norge om stå på sivilbefolkningen side og mot nye krigshandlinger, øke bevilgningene til det humanitære arbeidet, samt sikre at vi ikke er med på å støtte menneskerettighetsbrudd i Jemen gjennom oljefondets investeringer, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Tirsdag 26. februar inviterer FN, sammen med Sverige og Sveits, giverland til Genève for å samle inn penger til den humanitære innsatsen i Jemen. Målet er å skaffe 4 milliarder dollar som skal brukes til å gjennomføre FNs nødhjelpsplan.

–Det er viktig at land som ikke selv er direkte involvert i denne brutale krigen, bidrar med støtte til nødhjelpsarbeidet, sier Egeland.

– Det er problematisk at flere land som er delaktige i krigen som skaper nøden også er blant de største bidragsyterne til vårt hjelpearbeid. De største bidragsyterne til det humanitære arbeidet i Jemen i 2018 var USA, Saudi Arabia og De forente arabiske emirater. Sammen med Storbritannia stod de for 65 prosent av den totale støtten til den humanitære responsen. Disse landene har også, med støtte fra andre nasjoner på begge sider, bidratt med våpen og soldater til krigen som har sørget for at 24 millioner jemenitter lever i nød, sier Egeland.

Tilstanden i Jemen har forverret seg kraftig det siste året. De sivile vi hjelper er mer sultne, mer syke og mer sårbare enn på samme tid i fjor. Over 20 millioner mennesker mangler tilgang til nok mat, og 10 millioner av dem står i fare for å rammes av hungersnød, delvis som et resultat av en blokade som hindrer tilstrekkelig import av mat, drivstoff og medisiner.

Totalt har 24 millioner mennesker behov for humanitær hjelp. Dette er en økning på 2 millioner mennesker eller 10 prosent siden samme tid i fjor. I tillegg lever 3,3 millioner mennesker på flukt inkludert 685.000 som ble tvunget på flukt grunnet kampene rundt den viktige havnebyen Hodeida på vestkysten.

– Jemenittene trenger at det bevilges penger til nødhjelpsarbeidet, men de trenger også sårt at politiske og militære aktører slutter å blande seg inn i den humanitære innsatsen, at den knusende blokaden blir hevet og at en våpenhvile kommer på plass, etterfulgt av en politisk løsning på krigen. Dette er den eneste måten denne onde sirkelen av menneskelig lidelse kan bli brutt, sier Egeland.