Les billedteksten Barn utenfor hjemmet sitt, i en nylig etablert flyktningleir i Abs, Jemen. Foto: Karl Schembri/NRC

Gode løfter om hjelp til Jemen i dag

Publisert 26. feb 2019
Uttalelse fra Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen vedrørende Jemen-konferansen:

De 2,6 milliardene dollar som i dag ble lovet er helt nødvendig for å lindre jemenittenes lidelser, men det er fortsatt for lite til å dekke behovene til 24 millioner mennesker i nød.

– Fortsatt brukes det mye mer på våpen som bidrar til død og ødeleggelser, enn det som er bevilget til å redde Jemens sivilbefolkning. Vi er glade for å se økte bidrag fra Canada og Tyskland, men vi trenger at flere land som ikke er involvert i selve krigføringen også øker sine bidrag.

Norge har bidratt med 150 millioner kroner.

– Det er bra at Norge understreker behovet for at partene i konflikten etterlever internasjonale lover. Vi håper regjeringen nå også sikrer at Norge ikke er med på å støtte menneskerettighetsbrudd i Jemen gjennom oljefondets investeringer i våpenprodusenter som tjener store penger på krigen i Jemen.

– Vi ber partene i konflikten gi oss tilgang til mennesker i nød og ikke blande seg inn i hjelpearbeidet. Den fortsatte delvise blokaden som lammer importen av en rekke nødvendige varer til Jemen må heves og havner og flyplasser må gjenåpnes. I tillegg er det behov for å få på plass en nasjonal våpenhvile, etterfulgt av politiske samtaler som kan bringe en slutt på denne brutale krigen. Det er den eneste måten å få en slutt på den negative spiralen av vold og lidelser.