Les billedteksten Nazia, 11, tar vare på lillesøsteren Palwasha i en av de uformelle bosettingene i Kabul. Dette er tredje vinteren søsknene tilbringer på flukt. Foto:Enayatullah Azad/Flyktninghjelpen.

Kulde og kraftig snøfall truer afghanere på flukt

Publisert 16. jan 2019
Den første snøen har falt i sentrale og nordøstre deler av Afghanistan. Mer snø og minusgrader er meldt til helgen og truer tusenvis av internt fordrevne som bor i telt og plankeskur dekket med plast.

– Den første snøen er gode nyheter for millioner av afghanske bønder som er hardt rammet av den verste tørken på flere tiår. Men de mange tusen som har søkt tilflukt i telt- og brakkebyer i utkanten av Kabul vil streve med å holde varmen gjennom vinteren. De bor i telt og plankeskur dekket med plast og må klare seg uten elektrisitet, brensel og oppvarming, sier Christopher Nyamandi, som er Flyktninghjelpens landsjef i Afghanistan.

Fredag er det ventet at temperaturen vil synke til minus 15 grader. Og det er meldt mer snø.

– Jeg vet ikke hva vi skal gjøre og hvordan vi skal klare oss gjennom vinteren. Vi har ikke skikkelig tak over hodet. Vi mangler både mat og brensel, og barna mine har ingen varme klær, forteller tobarnsmoren Aqila.

For mange familier er dette den tredje vinteren de forsøker å overleve under disse forholdene.

– Tusenvis av barn og voksne mangler både varme klær og huslysom kan gi beskyttelse mot snø og kulde. Mine kollegaer forteller at de daglig ser barn som går rundt i snøen i plastsandaler og uten sokker. Det haster med å forsyne disse familien med skikkelig husly, ovner, tepper og matforsyninger, slik at de klarer å holde seg i live gjennom vinteren, sier Nyamandi.

Til redaksjonene:

For intervjuer og mer informasjon vennligst kontakt:

  • Flyktninghjelpens medietelefon: +47 905 62 329, info@nrc.no