Ekstrem vold i DR Kongo jager 300,000 på flukt

Publisert 26. jun 2019
300,000 mennesker har blitt tvunget på flukt fra vold, drap og voldtekt i den ebola-rammede Ituri- provinsen i Den demokratiske republikken Kongo. Det haster med å finne en løsning på den humanitære krisen som er i ferd med å komme ut av kontroll.

–Nye fordrivelser, mangel på økonomisk støtte og spredning av et dødelig virus er i ferd med å føre DR Kongo til randen av en katastrofe. I tillegg er hjelpearbeidet vanskelig på grunn av manglende sikkerhet. En humanitær katastrofe utfolder seg og det internasjonale samfunnet ser en annen vei. Situasjonen trenger umiddelbar oppmerksomhet nå, sier Flyktninghjelpens landdirektør i DR Kongo, Maureen Philippon.

–Graden av grusomheter, menneskerettighetsbrudd og drap har nådd en ny høyde i Ituri- provinsen. Nok en gang er det sivilbefolkningen som blir ofre for den blodige volden. Vi hører rapporter om vilkårlige drap, seksuell vold, landsbyer som blir brent ned og andre former for angrep mot menn, kvinner og barn, sier Philippon.

Ifølge nye rapporter har minst 160 mennesker blitt drept og hele landsbyer har blitt brent ned og forlatt. Folk på flukt har søkt beskyttelse i Bunia, hovedstaden i Ituri- provinsen og i andre mer stabile områder slik som Djugu, Mahagi og Irumu.

– Vi ser de forferdelige konsekvensene av volden på bakken hver eneste dag. Det er frustrerende å se at fordrivelse og humanitær krise i DR Kongo blir sett på som en normalitet av verden år etter år, sier Philippon.

Den siste runden med vold vil trolig kreve de få humanitære resursene som finnes i landet. Kun 21 prosent av FNs nødhjelpsappell er dekket så langt i år.

– I ukene som kommer, vil vi dele ut mat, telt og husholdningsvarer som folk på flukt kan bruke til matlaging og dusjing. Dessverre er ikke dette nok til å dekke de store behovene. Vi appellerer til det internasjonale samfunnet om å umiddelbart bistå med mer støtte, slik at vi kan nå så mange som mulig for å prøve å lette på deres lidelser, sier Philippon.