Les billedteksten Elleve år gamle Nour gjør lekser med sin mor. Foto: Ahmed Mashharawi/NRC

Den mentale helsen til Gazas barn forverres

Publisert 28. mar 2019
Barn som vokser opp på Gazastripen opplever et uvanlig høyt nivå av psykososiale vansker.

En studie utført av Flyktninghjelpen viser at mer enn 68 prosent av skolebarna i nærheten av det israelske grensegjerdet har klare indikasjoner på psykososiale vansker. 

Ett år etter starten på grensedemonstrasjonene på Gazastripen og den voldelige reaksjonen som fulgte, rapporterer mange av barna at de har blitt vitner til volden, eller kjenner mennesker som ble såret eller drept. Barna forteller også at lyden av eksplosjoner i nærheten har gått inn på dem.   

Ifølge FN drepte israelske styrker 34 barn i forbindelse med grensedemonstrasjonene i fjor. I tillegg ble 1.642 barn ble skadet av ammunisjon, splinter, gummikuler eller ved å ha blitt slått med tåregassbeholdere.  

– Volden disse barna opplever daglig, tap av nære og kjære, i tillegg til Israels blokade som forverrer den humanitære krisen på Gaza, har etterlatt en hel generasjon emosjonelt såret, sier Flyktninghjelpens landdirektør Kate O’Rourke.  

– Det kan ta flere år med terapi før barna kan bearbeide traumene de har, og for å gjenopprette deres håp om en lysere fremtid, legger hun til. 

Bekymringsverdige 54 prosent av barna som var med i Flyktninghjelpens undersøkelse fortalte at de ikke ser noe håp for fremtiden. Studien viste også at 81 prosent av barna sliter på skolen på grunn av stress relatert til konflikten.   

– Vi ber alle ansvarlige parter i konflikten om å respektere retten til fredfulle demonstrasjoner. Partene må ta umiddelbare grep for å hindre at demonstranter blir drept og lemlestet, og de må stilles til ansvar for brudd på internasjonale lover, sier O’Rourke.  

Israels 11 år lange blokade av Gaza har rammet lokalbefolkningen hardt. 53 prosent av befolkningen lever i fattigdom. Både FN og Røde Kors har gjort undersøkelser som viser at Israels blokade av Gaza utgjør en kollektiv avstraffelse.   

– Gaza, som resten av Palestina, trenger desperat en rettferdig og langvarig politisk løsning som kan sikre livene, velferden og verdigheten til både israelere og palestinere, inkludert de palestinske flyktningene, avslutter O’Rourke. 

Til redaksjonen:

Flyktninghjelpen har intervjuet 300 skolebarn i alderen 10 – 16 år, fra 30 skoler som i hovedsak lå i områder nære grensegjerdet til Israel. Intervjuene ble først utført i oktober 2018, og igjen i desember 2018. 

Barn som viste tegn til redusert psykososial helse rapporterte at de følte seg stresset og at de var utsatt for flere ulike typer stressfaktorer, som man kan se i tabellen under: 

Type stressfaktorer  % av de intervjuede  
Jeg har hørt bombing/eksplosjoner  61% 
Jeg har sett bombing eller skadede mennesker i Gaza på TV.  54% 
Jeg har sett bombing  42% 
Noen jeg kjenner har blitt skadet  40% 
Noen jeg kjenner har mistet hjemmet sitt  40% 
Noen jeg kjenner har blitt drept  33% 
Nabolaget mitt har blitt bombet  28% 
Jeg har mistet hjemmet mitt  7% 

Flyktninghjelpen gir psykososial støtte til barn, lærere og skoler gjennom et utdanningsprogram som er utviklet i samarbeid med Universitetet i TromsøProgrammet inkluderer ulike teknikker barna kan ta i bruk for å håndtere traumer og å selv kunne regulere emosjonell respons. Teknikkene inkluderer pusteøvelser, avslapning og tegning.  

 

Multimediemateriale:

Videomateriale kan lasted ned her. Det inkluderer:  

  • Lydklipp av generalsekretær Jan Egeland 
  • Historien til 11 år gamle Nour, som har slitt med mareritt siden broren hennes ble drept under Grenseprotestene. 
  • Historien til 11 år gamle Nabel som har slitt med mareritt etter at hans bror ble drept under protestene 

Bilder kan lastes ned her

Mediekontakter:

Amman: Karl Schembri, Midtøstenrådgiver, karl.schembri@nrc.no, +962 7902 20159

Oslo: Flyktninghjelpens medieteam i Oslo, info@nrc.no, +47 90562329