Hjelper nyankomne syriske flyktninger i Irak

Roald Høvring|Publisert 22. okt 2019
Flyktninghjelpen gir nå nødhjelp til nyankomne syriske flyktninger i Nord-Irak. Mange er barn som har behov for skolegang.
Date: 17 October 2019

Photo by: Alan Ayoubi /NRC
Les billedteksten DE FLESTE NYANKOMNE ER BARN: Dette er fra et mottakssenter i Kala Meera nær gresen mellomg Irak og Syria. Foto: Alan Ayoubi /Flyktninghjelpen

 
Bare siden i går, mandag 21. oktober, har det ankommet over 1.730 syrere på mottakssentrene som er satt opp på den irakiske siden av grensen. Det betyr at mer enn 7.100 syrere så langt har tatt seg over grensen til Nord-Irak siden den tyrkiske militære operasjonen startet 9. oktober. Og den nye Bardarash-leiren, som er satt opp utenfor Duhok, huser nå nærmere 7.000 syriske flyktninger. Hjelpeorganisasjonene frykter at antallet nyankomne flyktninger vil øke når våpenhvilen om kort tid opphører nordøst i Syria. FNs flyktningorganisasjon (UNHCR) anslår at så mange som 50.000 syrere vil flykte over grensen til Irak de kommende seks månedene.

- Flyktninghjelpen og andre hjelpeorganisasjoner i Irak er klare til å hjelpe flyktningene med telt og annen nødhjelp som består av vann, mat, hygieneartikler, madrasser og ovner, sier Tom Peyre-Costa, kommunikasjonsrådgiver for Flyktninghjelpen i Irak.

Flyktninghjelpen vil konsentrere innsatsen i og rundt Dohuk og Ninewa, og oppskalerer nå pågående program for å møte økte hjelpebehov.

Stort behov for støtte til skolegang

- De fleste som nå ankommer den nyopprettede Bardarash-leiren er familier med barn, som nå står uten skoletilbud på grunn av krigen, sier Peyre-Costa.

Flyktninghjelpen har allerede vært i leiren for å kartlegge hjelpebehovene og forberede oppstart av undervisning i leiren.

Most of the Syrian refugees arriving in Bardarsh camp are children de facto put out of school because of the war. 

NRC education specialists are assessing education needs in the camp to be able to start emergency education response in the coming weeks.
Les billedteksten STORT BEHOV FOR STØTTE TIL SKOLEGANG: – De fleste som nå ankommer den nyopprettede Bardarash-leiren er familier med barn, som nå står uten skoletilbud på grunn av krigen, sier Peyre-Costa. Flyktninghjelpen har allerede vært i leiren for å kartlegge hjelpebehovene og forberede oppstart av undervisning i leiren. Foto: Tom Peyre-Costa

 

På flukt igjen

Siden voldshandlingene eskalerte 9. oktober nordøst i Syria har om lag 165.000 mennesker blitt fordrevet, inkludert hjelpearbeidere. På grunn av de nye krigshandlingene har hele leirer for internt fordrevne blitt forlatt. Dette er sivile som har flyktet flere ganger i løpet av den åtte år lange krigen, og de er svært sårbare og avhengige av humanitær hjelp for å overleve. Voldshandlingene har også ført til at hjelpeorganisasjonene har måttet innstille sin virksomhet og hjelpearbeidere har forlatt området som omfattes av den tyrkiske militære operasjonen.

Date: 17 October 2019

Thousands have already fled to Iraq from NE Syria. Our teams in northern Iraq provide water & relief to families as they arrive and before being sent to Bardarash camp.

Photo: Tom Peyre-Costa/NRC
Les billedteksten FLYKTER OVER GRENSEN TIL IRAK: Over 7.100 har allerede krysset grensen. Her ser vi et team fra Flyktninghjelpen som deler ut vann og mat til nyankomne flyktninger før de transporteres videre til den nyetablerte flyktningleiren Bardarash. Foto: Tom Peyre-Costa

Støtt vårt arbeid

Kjøp gaver med mening