Luglow, a temporary IDP settlement in the outskirts of Kismayo town for the people displaced by the drought in Somalia.

Photo: Abdulkadir Mohamed/NRC
Date: December, 2021
En midlertidig leir utenfor Kismayo for mennesker som er på flukt fra tørken i Somalia. Foto: Abdulkadir Mohamed/Flyktninghjelpen

Tørke i Somalia: 1,4 millioner mennesker kan drives på flukt

Publisert 28. jan 2022
Tørken i Somalia blir stadig verre og fører til en voksende fluktkrise. 245.000 har allerede flyktet, og antallet forventes å komme opp i 1,4 millioner i løpet av neste halvår.

– Tørken i Somalia forverres faretruende etter at tre regntider på rad har slått feil, med noen av de laveste nedbørsmengdene på 40 år. Uten akutte forebyggende tiltak for å begrense krisen, vil liv gå tapt, sier Mohamed Abdi, landdirektør for Flyktninghjelpen i Somalia.

En kvart million mennesker har ikke hatt noe annet valg enn å forlate hjemmene sine siden begynnelsen av 2021, og står overfor livstruende vann- og matmangel, ifølge data fra Protection and Monitoring Returns Network (PRMN), som Flyktninghjelpen er en del av.

Humanitær hjelp er satt inn, men det er ikke tilstrekkelig ressurser til å møte de økende og presserende behovene. Flyktninghjelpens hjelpearbeidere over hele landet rapporterer om økende antall døde husdyr, underernærte barn, tørkerelaterte dødsfall og mennesker som ber om hjelp. Kvinner, barn og eldre er hardest rammet.

–Jeg flyktet med barna mine og kom hit, vi hadde ikke noe annet valg. Vi hadde 30 kyr, men mange av dem døde på grunn av tørken, sier Ebla Abdi, en fembarnsmor som reiste 200 kilometer til en leir for internflyktninger i Kismayo, sør i Somalia.

– Alle husdyrene min ble tatt av tørken. Jeg mistet 75 kyr på en enkelt natt. Vi gikk i åtte dager for å komme hit, sier Markaba Bulle, en bestemor på 90 år som er drevet på flukt på grunn av tørken og har ankommet den samme leiren.

Forebyggende tiltak, inkludert forsyning av drikkevann, mat og støtte til å opprettholde inntekt og beholde levebrødet, er avgjørende for å unngå at endra flere må flykte. Den samme typen støtte, samt husly, er nødvendig for de som allerede har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine. Flyktninghjelpen har som mål å gi denne støtten til en halv million av de hardest rammede.

–For å forhindre at en humanitær katastrofe skal utspille seg foran øynene på oss, ber vi nå giverland om å bidra med tilstrekkelig finansiering for å sikre nødhjelp til millioner av mennesker som er rammet av en av de verste tørkeperiodene det siste tiåret, sier Mohamed Abdi.

Per i dag er 3,2 millioner mennesker i Somalia – en femtedel av befolkningen – rammet av tørke. Ferske anslag fra IOMs Displacement Tracking Matrix (DTM) anslår at opptil 1.415.000 mennesker kan bli fordrevet i løpet av de neste seks månedene.

Tørken har alvorlige konsekvenser for lokalsamfunn, inkludert mangel på mat og vann, underernæring, økende råvarepriser, tap av avlinger og husdyr og sikkerhetsutfordringer, som blant annet kjønnsbasert vold og konflikter om naturressurser.

Til redaksjonene:

  • Flyktninghjelpens landdirektør i Somalia er tilgjengelig for intervjuer.
  • Bilder og b-roll fra en leir for internt fordrevne i Kismayo, Sør-Somalia (filmet i slutten av desember 2021) er tilgjengelig for gratis bruk og distribusjon.
  • The Protection and Return Monitoring Network er et UNHCR-ledet prosjekt som drives i samarbeid med Flyktninghjelpen, som rapporterer om risiko for fordrivelse og behov for beskyttelse. De siste dataene finnes her.
  • IOM’s Displacement Tracking Matrix (DTM) analysis anslår at, basert på det nåværende tørkescenarioet, kan mellom 1.036.000 og 1.415.000 mennesker bli fordrevet på grunn av tørke i løpet av de neste seks månedene. 1.036.000 er basert på innbyggertallet, mens 1.415.000 inkluderer potensiell sekundærflukt for mennesker som allerede er internt fordrevne.
  • Siden desember 2021 har tørken blitt forverret og fra januar 2022 opplever de fleste deler av landet alvorlig tørke, og Jubaland og sentrale regioner og tilstøtende områder har allerede ekstrem tørke, ifølge en ny rapport fra FAO.

For mer informasjon, vennligst kontakt:

I Nairobi: Will Seal, Advocacy Manger, NRC Somalia: will.seal@nrc.no | (WhatsApp) +64 21 933 670

Flyktninghjelpens medietelefon i Oslo: media@nrc.no, +4790562329