Les billedteksten Foto: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen.

Afghanistan: Rekordstore nødhjelpsbehov krever økt støtte fra internasjonale givere

Publisert 30. mar 2022
Uttalelse fra Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, om den internasjonale giverkonferansen for Afghanistan 31. mars:

– Denne konferansen gir det internasjonale samfunnet en mulighet til å vise at vi ikke har snudd ryggen til afghanske sivile, men står sammen med dem i nødens time. Krisen i Afghanistan er en av verdens største kriser, og antallet mennesker som sulter og er underernært øker raskt.   

– Den økonomiske krisen siden august 2021 har ført til massive humanitære behov, samtidig som det har gjort hjelpearbeidet vanskelig. Våre arbeidere på bakken er vitner til hvordan dette rammer sårbare mennesker. Mange familier tvinges til å droppe måltider og har ikke råd til utdanning og helsetjenester.

– Det er desperat behov for penger til nødhjelpsarbeidet, og vi forventer at giverland nå graver dypt i lommene for å støtte den afghanske sivilbefolkningen.

– I tillegg må det internasjonale samfunnet forplikte seg til å ta tak i de økonomiske årsakene til den humanitære krisen og bidra til å stabilisere økonomien. Inntil økonomien bedres, må giverland også fortsette å støtte midlertidige tiltak som kan sikre at hjelpearbeidere får tilgang på kontanter i landet.

– Giverland må videre sikre støtte til Afghanistans naboland og ta sin del av ansvaret for å hjelpe dem med å ta imot flyktninger.

Til redaksjonene:

Bakgrunn om konferansen:

Afghanistan-konferansen 2022 er en virtuell giverkonferanse på ministernivå for å støtte den humanitære responsen. FNs generalsekretær, António Guterres, leder møtet. Han vil få selskap av medarrangørene som inkluderer regjeringene i Qatar, Storbritannia og Tyskland. Arrangementet finner sted torsdag 31. mars 2022, fra 15.00-17.00 CET.

Fakta og tall om Afghanistan:

 • I nødhjelpsappellen for Afghanistan for 2022 ber FN og humanitære partnere om 4,44 milliarder dollar for å hjelpe 22 millioner mennesker i nød over hele landet. Det er den største landappellen noensinne.
 • I den regionale responsplanen ber FN og humanitære partnere om 623 millioner dollar for å hjelpe 6 millioner mennesker, inkludert afghanske flyktninger og vertssamfunn i Pakistan, Iran, Tadsjikistan, Usbekistan og Turkmenistan.
 • Over 24 millioner mennesker – mer enn halvparten av den afghanske befolkningen – trenger humanitær bistand for å overleve. Det er en økning på 30 prosent fra i fjor.
 • Nesten 23 millioner afghanere er rammet av sult.
 • I fjor ble 1,3 millioner mennesker drevet på flukt innad i landet.
 • Svimlende 97 prosent av alle afghanerne kan rammes av fattigdom innen midten av 2022, på grunn av påfølgende sjokk og den økonomiske krisen, ifølge
 • Så mange som 95 prosent av befolkningen har ikke tilgang til nok mat, ifølge
 • Flyktninghjelpen har vært til stede i Afghanistan siden 2003. Vi har 1400 afghanske ansatte og jobber i 14 provinser over hele landet. Vi hjalp over 840 000 mennesker i 2021.

Bilder og video: 

 • Video som viser humanitære behov er tilgjengelig her til fri bruk.
 • Bilder som viser humanitære behov er tilgjengelig her til fri bruk.

For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt:

 • Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: media@nrc.no, +47 905 62 329