Afghanistan

Den farefulle reisen

Situasjonen i Afghanistan går fra vondt til verre, men afghanere på flukt møter stengte dører i Europa. Fotografen Jim Huylebroek fulgte afghanske flyktninger på reisen fra Kabul til den greske øya Lesvos.

Det har gått 15 år siden den USA-ledede invasjonen av Afghanistan, og konflikten blir stadig verre. Flere mennesker blir drevet på flukt, og 2016 er det dødeligste året i landet siden 2009.

Krigshandlinger, mangel på arbeid, skole- og helsetilbud og et voksende antall internt fordrevne får stadig flere afghanere til å søke beskyttelse og et bedre liv i Europa, hvor de møter stengte dører.

Afghanere er den nest største gruppen av asylsøkere som kom til Europa i fjor, med nærmere 200.000 ankomne. Mange befinner seg i en limbosituasjon i Hellas, fordi EUs program for gjenbosetting ikke fungerer. På grunn av strengere grensekontroller har de heller ikke mulighet til å reise videre til andre europeiske land på egenhånd. For mange afghanske familier er det ikke aktuelt å vende tilbake til hjemlandet. Deres eneste alternativ er dermed å forbli strandet i overfylte og utrygge flyktningleirer og mottak, mens de venter i usikkerhet på om asylsøknaden kommer igjennom det overbelastede greske asylsystemet.

PÅ BUSSEN: Usikker på hva fremtiden vil bringe, venter afghanere på at bussen skal kjøre. Den vil frakte dem fra hovedstaden Kabul til den sørlige provinsen Nimroz, som grenser til Pakistan og Iran. 1,2 millioner mennesker er drevet på flukt inne i Afghanistan, og hver dag blir nye tusen tvunget på flukt fra sine egne hjem.

Sted: Kabul, Afghanistan. 

TIL EUROPA: Det florerer av unge menn med små sekker på ryggen. Billettselgere roper ut bussenes destinasjoner. Kabul-Kandahar busstasjon kommer virkelig til liv om natten. Du kan ikke unngå å legge merke til at de fleste bussene går til Nimroz. Disse bussene er ofte fullpakket. I 2015, søkte mer enn 178.000 afghanere asyl i Europa. Det er nesten fire ganger så mange som året før.

Sted: Kabul, Afghanistan. 

VEKK FRA KABUL: – Familien min samlet sammen alle pengene de hadde for at jeg skulle kunne reise. Hvis jeg kommer til Europa, er det min siste mulighet til å få en fremtid, sier Abdul Khaliq (14) fra Kabul. Han har nettopp startet reisen sin. Bussen skal frakte ham vestover, vekk fra Kabul. De fleste som reiser flykter som følge av den dårlige sikkerheten. I løpet av de første seks månedene i 2016 ble 1.600 sivile drept i Afghanistan som følge av krigshandlinger.

Sted: Kabul, Afghanistan. 

FRAKTES OVER GRENSEN: Nimroz-provinsen ligger strategisk til i de øde landområdene mellom Afghanistan, Iran og Pakistan. Området har vært brukt av smuglere i årevis for å frakte flyktninger i lastebiler over grensen. Reisen til Iran bringer med seg mange farer, men blir likevel brukt av unge enslige afghanere og familier.

Sted: Nimroz-Provinsen. 

TYRKIA: I nabolaget Zeytinburno i Istanbul, ligger en leilighet som drives av menneskesmuglere. Den blir brukt av flyktninger som en slags holdeplass, et sted å være mens de venter på å reise videre. Leilighetens størrelse indikerer at den passer for en liten familie. Likevel huses opp til 30 unge afghanere her hver natt.

Sted: Istanbul, Tyrkia. 

REDDET: En portugisisk båt redder 52 personer fra en gummibåt i Egeerhavet utenfor kysten av Lesvos. De overlastede båtene reiser midt på natten for å unngå den tyrkiske kystvakten. Dette gjør reisen over havet vanskeligere og mer risikabel enn den allerede er. Hittil i år har mer enn 3.500 mennesker mistet livet, i håp om å nå Europa.

Sted: Egeerhavet

I HAVN: En gummibåt annkommer Skala Sikamineas havn på Lesvos. En afghansk familie på syv går i land. Konflikten i hjemdistriktet tvang familien på flukt fra Afghanistan. Deres yngste er bare litt over ett år gammel.

Sted: Lesvos, Hellas 

STRANDET: Fatima bryter sammen i gråt. Hun og familien har akkurat kommet i land på Lesvos. Sammen har de reist fra Baghlan-provinsen i Afghanistan. Afghanere som kommer til Hellas kommer ikke videre. De har få sjanser til å få asyl og drar ikke nytte av EUs relokaliseringsprogram.  

Sted: Lesvos, Hellas.