Slik gjør vi en forskjell

Et trygt sted å kalle «hjemme»

"Når jeg får fikset dørene, vil arbeidet være ferdig," forklarer Rimalatsobi Sumbukia Mairo, en bonde fra landsbyen Kimanda i DR Kongo. Han bygde opp huset sitt med økonomisk støtte fra Flyktninghjelpen, etter at voldelige sammenstøt ødela landsbyen hans.

I det østlige DR Kongo har en ti år lang konflikt ført til at hundretusener av mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine. Mange landsbyer er blitt ødelagt, og mange landsbyboere har blitt hjemløse. Flyktninghjelpen bidrar med å skaffe nye hjem til hundrevis av internt fordrevne i Ituri-provinsen.

Når mennesker plutselig mister hjemmet og lokalsamfunnet på denne måten, er det ødeleggende – både umiddelbart etter at de har flyktet og på lengre sikt. Å gi mennesker et trygt sted de kan kalle “hjemme” kan redde liv.

I Flyktninghjelpen mener vi at støtte til husly og bosetninger er et fundament for humanitær bistand. Vi jobber for at familier og lokalsamfunn som er fordrevet på grunn av konflikt, skal få sikkerhet, en identitet og et grunnlag for å komme på fote igjen.

En vanskelig beslutning

I Ituri, en av DR Kongos 26 provinser, har over 300.000 mennesker flyktet fra hjemmene sine på grunn av pågående vold, ifølge tall fra FN.

Emmanuel Mbutyabo var en av dem som måtte flykte. Han forlot hjemmet sitt i Mousezo, der han var landsbysjef. Han gikk gjennom natten til byen Irumu Center, en avstand på 18 km.

– Vi flyktet uten å ta noe med oss. Ingenting annet enn klærne vi hadde på oss. Vi flyktet midt på natten. Jeg gikk i én retning og kona gikk i en annen retning. Det var først etter at vi kom til Irumu at vi fant hverandre igjen.

Emmanuel Mbutyabo (50) og familien hans reddet seg unna gjennom en dramatisk flukt fra vold i DR Kongo. Etter at de ble gjenforent, er de en av hundrevis av familier i Ituri-provinsen som Flyktninghjelpen har hjulpet med å bygge nye hjem. Foto: Itunu Kuku / Flyktninghjelpen

Emmanuel og familien tilbrakte 18 måneder i en leir for internt fordrevne i Irumu, sammen med over 400 andre familier. Deretter ble de tvunget til å ta en vanskelig beslutning. Myndighetene bestemte seg for å stenge leiren fordi de mente at sikkerhetssituasjonen i landsbyene rundt hadde forbedret seg nok til at landsbyboere kunne vende hjem.

Penger og hjelp til å bygge bolig

Noen beboere, som Rimalatsobi og kona, bestemte seg for å returnere til hjembyen. Der ga Flyktninghjelpen dem økonomisk støtte til å betale for byggematerialer og hjelp til å gjenoppbygge huset sitt.

Andre, som Emmanuel, søkte om å kunne fortsette å bo i Irumu etter at leiren ble stengt. Med finansiering fra USAIDs Office of US Foreign Disaster Assistance (OFDA), støtter Flyktninghjelpen dem med dette. Vi ga familiene opplæring i hvordan de skulle gå fram for å skaffe tomt for, og orienterte lokale myndigheter om saken deres.

Innsatsen var vellykket, og alle de 324 familiene fikk en tomt hver. Vi hjalp til med å merke ut tomtene og hjalp familiene med å skaffe skjøter som viste at de var rettmessige eiere. Vi ga også økonomisk støtte til alle familiene slik at de kunne begynne å bygge hus på tomtene sine.

Emmanuel er begeistret.

– Nå er jeg ikke lenger en internt fordrevet person, jeg er nå en del av lokalsamfunnet her, sier han stolt.

Les Emmanuel historie (engelsk)

Emmanuel er en av mer enn 1,5 millioner mennesker rundt om i verden som fikk glede av Flyktninghjelpens husly- og bosettingsprogrammer i 2018. Her er bare noen av måtene vi bidrar til å gjøre en forskjell på.

1. Nødhjelp

Beskyttelse mot vær og vind er avgjørende for mennesker som er tvunget til å flykte. Ekstrem varme, kulde, vind og regn kan være en stor påkjenning for familiene. Å finne et egnet sted å bo etter en slitsom og vanskelig flukt kan være forskjellen på liv og død.

Vinteren 2018–19 ble syriske flyktninger i Jordan rammet av ekstremvær, med regn, vind og bitende kulde. Flyktninghjelpen var på plass i Azraq-leiren øst i landet, og hjalp flyktninger med å forberede seg på de iskalde månedene de sto foran.

Lutfieh og sønnen Issam bor vegg i vegg i Azraq-leiren, øst i Jordan. De er i stand til å holde varmen gjennom vinteren takket være varmeovner og isolasjonsmaterialer levert av Flyktninghjelpen. Foto: Hassan Hijazi / Flyktninghjelpen

De fleste av de 36.000 syriske flyktningene i Azraq bor i enkle boliger laget av metall, som blir veldig kalde uten isolasjon. De siste seks årene har vi distribuert isolasjonsmateriell, klær, tepper, madrasser, ovner og gassbeholder til flyktninger som kommer til leiren. Lutfieh er en av de mange innbyggerne som har fått hjelp. Hun bor sammen med søsteren, vegg i vegg med sønnen Issam, kona hans og åtte barn.

– Moren min er en gammel kvinne. Hun trenger å holde seg varm. Vi bruker fortsatt tingene Flyktninghjelpen ga oss. De er viktige. Det viktigste var isolasjonsmaterialet, fordi det var med på å holde det varmt innendørs, sier Issam.

Les Lutfieh og Issam historie

2. Penger til å leie

I tiden etter kaoset som en flukt innebærer, må flyktninger og internt fordrevne forholde seg til "den virkelige verden" og bor ofte i urbane områder sammen med lokalbefolkningen. Selv om dette gir dem en viss grad av frihet, kan det også gjøre dem fattige, maktesløse og utsatte for utnyttelse.

I byen Ramtha i den nordlige delen av Jordan, tilbrakte Abu og Um Ayham fem år i en nedslitt og uegnet bolig etter at de flyktet fra Syria. Med utilstrekkelig vanntilførsel, kloakklekkasje og invasjon av skadedyr, var livet for dem og de fire barn både ubehagelig og usikkert.

Abu og Um Ayham tilbrakte fem år i en uegnet bolig etter å ha flyktet fra Syria til Jordan. Den lille vanntanken deres var ikke nok for en familie på seks, så Flyktninghjelpen sørget for å skaffe en annen. Foto: Pat Rubio Bertran / Flyktninghjelpen

Etter å ha vurdert forholdene, bestemte Flyktninghjelpen seg for å sørge for å ta ansvar for deler av renoveringen av huset. Vi reparerte septiktanken, skaffet en ny vanntank og monterte en ny inngangsdør. Til gjengjeld gikk huseieren med på å gi familien en seks måneders husleiefri periode. Flyktninghjelpen dekker i tillegg familiens månedlige leieutgifter i ytterligere ett år.

– Med renoveringene og uten belastningen med husleie har vi sluppet mange bekymringer. Mentalt har vi det nå mye bedre. I fremtiden vil vi å ha trygghet og sikkerhet igjen, forklarer Um Ayham.

Les Abu og Um Ayhams historie (engelsk)

3. Varige løsninger ved å bli integrert i lokalsamfunnet

Selv når flyktninger og internt fordrevne er etablert i et nytt område, kan det ta flere år før de er skikkelig integrert. Lokale begrensninger og fordommer kan ofte bety at de ikke klarer å finne arbeid eller egnet innkvartering.

I Somalia har vold, flom og tørke drevet tusenvis av mennesker på flukt siden 1990-tallet, og trenden fortsetter i dag. I 2001 flyktet Aisha fra de voldsomme konfliktene i Mogadishu til Garowe, en by nesten 1000 km nord for Somalias hovedstad. Der opplevde hun en annen type problemer. I bosettingene for internt fordrevne følte hun seg konstant utsatt for blant annet seksuell vold, ran, sult, brann og kraftig regn.

Aisha er avbildet i sin nye stue. Hun håper at hun snart får råd til møbler. I mellomtiden gleder barna seg over muligheten til å bryte. Foto: Saida Nur / Flyktninghjelpen

Etter å ha levd 18 år under disse forholdene, ble Aisha og familien endelig integrerte medlemmer av lokalsamfunnet, med hjelp fra Flyktninghjelpen. Aisha fikk en tomt og støtte til å bygge et nytt hus, Hun fikk også dokumentasjon på at hun var eier av tomta og opplæring i rettigheter knyttet til bolig, tomt og eiendom.

I motsetning til tradisjonelle prosjekter som følger en viss plan, hadde Aishak konkrete ønsker for hvordan hennes nye hjem skulle se ut. Hun kjøpte materialer lokalt, leide inn lokale entreprenører, og hadde tilsyn med hele byggeprosessen.

– Jeg har lenge vært avhengig av hjelp for å klare å overleve, men dette er den eneste gangen jeg følte at min mening spilte noen rolle. sier Aisha.

Les Aishas historie (engelsk)

Tall og fakta

I 2018 fikk totalt 1.569.081 mennesker hjelp av Flyktninghjelpen til husly og bosetting, fordelt over 26 land rundt omkring i verden.

Les mer om vårt arbeid for å skaffe mennesker bolig

Slik kan du gjøre en forskjell

Bli med oss og støtt de 70,8 million menneskene som er drevet på flukt som følge av krig og forfølgelse over hele verden. Du kan støtte arbeidet vårt på følgende måter:

  1. Gi en gave til Flyktninghjelpen i dag – gjennom vår enkel og sikre betalingsløsning.
  2. Start din egen innsamlingsside – og inviter venner og familie til å hjelpe deg å nå målet du har satt deg.
  3. Les om ti ting DU kan gjøre for verdens flyktninger – og lær om kreative måter du kan samle inn penger og skape oppmerksomhet.

For alternative måter å donere kan du se siden Hjelp mennesker på flukt.