Jemen

Unnslapp kuleregnet, kjemper for å overleve

Kan du i det hele tatt forestille deg hvordan det føles å våkne opp og oppdage at man er fanget midt i væpnede kamper og kuleregn? Plutselig er landsbyen din en krigssone, og veggene og vinduene dine kan ikke lenger beskytte deg og familien din. For Saleh (52) og millioner av andre jemenitter er dette den nye normalen.

Saleh og de åtte barna hans ble tvunget på flukt fra den lille landsbyen deres i Kushar vest i Jemen for noen måneder siden. Saleh pleide å gjete sauer i landsbyen. Før krigen i Jemen nådde Kushar var familien trygg og levde et helt vanlig liv, selv om de tidvis slet litt økonomisk.

– Før krigen hadde vi råd til mat. Vi var lykkelige. Vi levde trygt i landsbyen og klarte å dekke de daglige behovene, sier Saleh.

Å flykte var det eneste alternativet

Da konflikten eskalerte i Kushar ble Salehs landsby omringet av væpnede menn. Kuler og missiler begynte å treffe hus. Barna hans lå våkne om natten som følge av de bomberegnet. De var livredde.

– Vi bodde midt i området der kampene fant sted, forklarer Saleh. – Vi var fanget i midten mens væpnede menn angrep hverandre fra alle sider.

Les billedteksten Saleh (52) pleide å gjete sauer i landsbyen. Før krigen i Jemen nådde Kushar var familien trygg og levde et helt vanlig liv, selv om de tidvis slet litt økonomisk. Foto: Mohammed Awadh/Flyktninghjelpen

En natt bestemte Saleh seg for å flykte. Han fryktet for barnas liv.

Han tok kun med seg barna, en lommelykt og mobiltelefonen, slik at han kunne holde kontakten med den eldste sønnen, som ble igjen for å passe på sauene. Saleh grep den yngste sønnens hånd, og ba resten av barna holde hender så ingen skulle gå seg vill i mørket.

– Vi begynte bare å gå. Vi brydde oss ikke om hvor farlig det var. Barna var livredde. I begynnelsen skrek de, men jo lenger unna landsbyen vi kom, jo roligere ble de, forteller han.

Les billedteksten Ali Mohammed (49) og familien har også akkurat ankommet Abs-leiren fra Kushar etter at konflikten eskalerte i området. Foto: Mohammed Awadh/Flyktninghjelpen

– Barnet falt ut av armene hans og døde

De var flere familier som flyktet sammen. De hadde kun noen få lommelykter, og de slet med å finne veien i fjellene i mørket.

– Reisen vår var mørk, grusom, sier Saleh. – En av naboene mine bar på barnet sitt, men klarte ikke å se noe da vi gikk over fjellene. Han skled på en stein og stupte i bakken, og barnet falt ut av armene hans og døde. Det lille barnet døde.

Saleh og barna gikk i to dager. Det eneste de hadde å spise var noen kjeks. De gikk gjennom fjell og daler til de møtte en sjåfør som sa seg villig til å kjøre dem til Abs, en leir for dem som har blitt drevet på flukt som følge av krigen i Jemen.

Familien måtte låne penger av naboer for å ha råd til turen. – Alle hjalp til og betalte rundt 5.000 jemenittiske rial [tilsvarer 150 kroner] hver, mimrer han.

Endelig i trygghet - men for hvor lenge?

Etter en lang kjøretur kom Saleh og familien endelig frem til Abs-leiren. En lokal mann fra området viste dem og 14 andre familier til et tomt hus. Der bor de fortsatt.

Les billedteksten Nå bor Saleh og familien i et hus som er for lite til å huse så mange mennesker, så Saleh sover utendørs. Huset mangler vinduer, dører, strøm, myggnett og andre nødvendigheter for å takle klimaet i Jemen. Foto: Mohammed Awadh/Flyktninghjelpen

Selv om de nå er i trygghet, er forholdene langt fra optimale. Huset er for lite til å huse så mange mennesker, så Saleh sover utendørs. Huset mangler vinduer, dører, strøm, myggnett og andre nødvendigheter for å takle klimaet i Jemen. Nå krever eieren av huset leie, noe ingen av beboerne har råd til.

Det lille de har nå er hjelpen Flyktninghjelpen kan tilby: mat, vann og hygieneutstyr.

Abs-distriktet er hjem til rundt 30.000 familier på flukt. Humanitære organisasjoner sliter med å nå frem med hjelp, og mange familier må vente i månedsvis før de får noe hjelp. Kolera og malaria tar stadig liv, og det er ingen medisinske fasiliteter i nærheten. Det ankommer daglig nye mennesker på flukt.

En beskjed til verden

Saleh og familien går en usikker fremtid i møte. Selv om de umiddelbare behovene deres er møtt er det ingenting de heller vil enn å kunne vende hjem til et normalt og trygt liv. Men ingen vet når, om noensinne, det vil være trygt å returnere.

Les billedteksten Salehs datter, 11 år gamle Lamia, drømmer om å bli lege når hun blir stor, mens sønnen Mukthar (12) vil bli lærer. Begge savner vennene sine og vil tilbake på skolebenken. Foto: Mohammed Awadh/Flyktninghjelpen

Salehs datter, 11 år gamle Lamia, drømmer om å bli lege når hun blir stor, mens sønnen Mukthar (12) vil bli lærer. Begge savner vennene sine og vil tilbake på skolebenken.

– Min beskjed til verden, sier Saleh, er å stoppe denne krigen så vi kan vende hjem, sende barna våre på skolen og begynne å jobbe igjen.

Vårt arbeid i Abs-leiren

Flyktninghjelpen har hjulpet flere titalls tusen mennesker på flukt i Abs-leiren med livreddende nødhjelp, husly, skolemateriell og rettshjelp.

Les mer om arbeidet vårt i Jemen her.