Ahmed Ali Muqbel Ali is a father of eight children. Formerly a stone-breaker, he and his family fled their village in Maqbana district in 2017. Ahmed Ali and his wife and eight children now live in a tent in Al-Malika camp in Taiz. He is jobless, and struggling to provide his family with enough food amid the spread of Covid-19 and an increasing lack of work.

In the last two months, he has seen the cost of flour go up by 40%, and other food prices rising too. “We are more scared of food prices than of corona.”

Ali is doing everything he can to ease the impact on his children, including dividing up one meal into three so they feel like they still are eating three meals. If there isn’t enough food, he gives it to the children and goes hungry himself. “There are times we only eat when necessary. The food for one meal, we divide it into three meals. We used to buy vegetables, fruits and other things but now we can’t. Two weeks ago, we went two days without any food.” 

Photo: Khalid Al-Banna/NRC
Jemen

Der grønnsaker er en luksus

– Vi er mer redd for matvareprisene enn for viruset, sier Ahmed Ali. Ute av stand til å finne arbeid og med åtte barn å forsørge, sliter han og familien med å takle virkningene av pandemien i Jemen.

Den tidligere steinknuseren ble tvunget til å flykte fra hjembyen sammen med familien i 2017. De bor nå i et telt i Al-Malika-leiren i Taiz, sørvest i Jemen.

Al-Malika camp in Taiz' Al-Kadaha area where some hundred families live under tents.

Photo: Khalid Al-Banna/NRC
Al-Malika leir i Taiz, sørvest i Jemen. Her bor hundrevis av familier på flukt i telt. Foto: Khalid Al-Banna/Flyktninghjelpen

Ringvirkningene av Covid-19 begynner å merkes i Jemen. Åttebarnsfaren Ahmed Ali Muqbel Ali og familien hans er blant de mange som sliter med å få endene til å møtes for tiden. Ikke bare er det mindre arbeid tilgjengelig, men matvareprisene øker dramatisk. Bare i løpet av de to siste månedene har for eksempel prisen for mel gått opp med 40 prosent. Andre matvarepriser stiger også.

Kjøtt er blitt altfor dyrt for mange jemenitter. Derfor har slakterne på kjøttmarkedet i Taiz by mistet de fleste kundene sine.

Til og med grønnsaker, som er helt grunnleggende og essensielt for kostholdet, er blitt en luksus for de mange som er på flukt, samt for andre som har mistet inntektskilden sin siden utbruddet av Covid-19.

Meat is too expensive now for many people who are struggling to afford basic food items, amid rising prices and job losses in Yemen. Some butchers in the meat market in the Central Market in Taiz city have lost most of their customers.

Photo: Khalid Al-Banna/NRC
Slakterne på kjøttmarkedet i Taiz by har mistet de fleste av kundene sine de siste månedene. Foto: Khalid Al-Banna/Flyktninghjelpen

En voksende sultkrise

Siden Jemen ble rammet av Covid-19 i april, har hver fjerde sårbare familie mistet all inntekt, og to av fire har nå bare halvparten av den inntekten de hadde før, ifølge en fersk undersøkelse fra Flyktninghjelpen. Svimlende 94 prosent av familiene rapporterte mangel på mat som deres største bekymring.

Selv før pandemien var Jemen hjem til verdens største matkrise. I fjor stod landet på randen av en sultkatastrofe, men en stor bistandsinnsats klarte å forhindre at det skjedde. Nå har det skjedd som mange fryktet; landet står atter en gang ovenfor en ny og minst like alvorlig sultkatastrofe. Nyere data advarer om at en million flere mennesker sannsynligvis kommer til å ende i “krise” eller “nær-hungersnød”-nivåer av sult i de kommende månedene.

Det må bli tatt øyeblikkelig grep.

– Familiene vi har snakket med tidligere fortalte at de slet med å overleve. Men nå sier folk at situasjonen har blitt enda verre enn den var, sier Mohamed Abdi, som er landdirektør for Flyktninghjelpen i Jemen.

To dager uten mat

Ahmed Ali gjør alt han kan for å hjelpe barna sine. Men det er ikke lett for en far å se at barna går rundt og er sultne. Han må dele opp et enkelt måltid i tre deler slik at de føler at de fortsatt spiser tre måltider. Han gir dem ofte sin egen mat og går heller sulten selv.

Ahmed's wife prepares the lunch for the family inside her tent in Al-Malika camp in Taiz.

Photo: Khalid Al-Banna/NRC
Ahmeds kone forbereder en enkel lunsj til familien i teltet deres i Al-Malika leir. Foto: Khalid Al-Banna/Flyktninghjelpen

– Av og til spiser vi bare når det er helt nødvendig, sier Ahmed Ali. – Maten for ett måltid… vi deler den inn i tre måltider nå. Vi pleide å kjøpe grønnsaker, frukt og andre ting, men nå har vi ikke råd til det lenger. For to uker siden gikk vi to hele dager uten å ha noe å spise.

I hjembyen eide Ahmed Ali husdyr, noe som bidro til å forsørge familien. Men han måtte selge dem da han flyktet, og nå har han bare en geit igjen.

På en liten, steinete jordlapp ved siden av teltet de bor i nå, forsøker han å dyrke et gresskartre for å supplere på familiens magre kosthold.

Ahmed waters the pumpkin tree that he planted beside his tent in Al-Malika camp in Taiz.

Photo: Khalid Al-Banna/NRC
Ahmed Ali vanner gresskartreet som han har plantet ved siden av teltet sitt i Al-Malika leir. Foto: Khalid Al-Banna/Flyktninghjelpen

For familier som Ahmed Alis, er utsiktene dystre.

– Aldri før har jemenitter møtt så mange trusler på en gang, og alt dette kommer på høyden av en ødeleggende pandemi, sier Mohamed Abdi. – Jemen trenger en redningspakke, i form av en kontantinjeksjon for å stabilisere økonomien, en gjenoppretting av støttefinansiering og en slutt på restriksjoner på import av mat og drivstoff. Og vi trenger en våpenhvile.