June 19, 2020. Colombia: Hector Castillo (23) is a Venezuelan migrant native from Caracas. He just received a bag and stuff from the NGO NRC to give him better walking conditions. He is in Colombia since one and a half years. He's been walking all day with two other friends. They hope to reach the city of Paipa, some 200 km from Bogota, where the aunt of one of his friends will give them shelter for a while. Today he says, in relation to the crisis: "The only thing we can do is walk.".  Credit: Nadège Mazars for NRC
Flyktningregnskapet

Flyktningtallene forteller ikke hele historien

Noen land har tatt imot et stort antall mennesker på flukt uten at disse blir registrert som flyktninger. Hva skyldes det?

Ved inngangen til 2020 var det 79,5 millioner mennesker på flukt i verden. Dette tallet inkluderer flyktninger, asylsøkere og mennesker som er på flukt i eget land.

Slik telles flyktningene

Tallene fra UNHCR er delt inn i flyktninger som er innvilget beskyttelse, og asylsøkere som venter på å få behandlet asylsøknaden.

UNHCRs oversikt over antall flyktninger som befinner seg i hvert land, viser hvor mange som fortsatt har behov for beskyttelse og viser ikke hvor mange som tidligere har fått beskyttelse og fortsatt befinner seg i landet. Forskjellen er særlig stor for vestlige land, hvor individuelle asylsøkere tas ut av statistikken etter ti år, mens kvoteflyktninger, som får permanent opphold fra dag en, ikke inngår i det hele tatt.

For å sammenligne hvilke land som tar størst ansvar, må man se på hvor mange som får beskyttelse hvert enkelt år. Her kan du lese hvilke land som tok imot flest flyktninger i forhold til folketall fra 2010 til 2019.


Flyktninghjelpen gir hjelp og beskyttelse til flyktninger og internt fordrevne over hele verden. Støtt vårt arbeid i dag.


Det er mange grunner til at et stort antall mennesker som har flyktet til et annet land ikke blir registrert i flyktningstatistikken:

Venezuelanere på flukt

Fra 2017 til 2019 har 4,5 millioner forlatt Venezuela på grunn av krisen i landet. Kun 36.000 av disse har så langt fått flyktningstatus, nesten 800.000 venter på å få asylsøknaden behandlet, mens 3.6 millioner oppholder seg i nabolandene uten å ha søkt asyl. Mange venezuelanere har ikke fått mulighet til å søke asyl, eller har valgt å la være å søke. I mange tilfeller har mottakerlandet tilbudt annen form for oppholdstillatelse.

I 2019 valgte UNHCR  for første gang å inkludere venezuelanere som har reist til nabolandene uten å ha søkt asyl eller blitt registrert som flyktninger. Selv om denne store gruppen fra Venezuela nå inngår i totaltallet, synes de ikke i oversikter over hvilke land det er som har gitt beskyttelse til flest flyktninger.

A combination of an acute socio-economic crisis and a lack of political solutions has left millions of people in Venezuela without access to food, healthcare, clean water or education.   
An estimated 7 million people are in need of humanitarian assistance and more than 4 million refugees and migrants have left the country so far. Food is less available and affordable, and many people now depend on the delivery of subsidised supplies to meet their needs. 
The Venezuelan health system has deteriorated rapidly over the last five years due to the exodus of healthcare staff. As many as one third of all doctors have left the country. In addition, a shortage of medicines and other resources has led to soaring prices. This lack of access to medicines and treatment has increased the risk of illness and death from diseases such as diabetes, hypertension and cancer.
In the midst of regional and international political narratives and attempts at peace talks, Venezuelans stuck in a crisis-stricken homeland are trying their best to survive.
Here are some of the human faces and stories behind the headlines of Venezuela’s crisis. 

Photo: Ingebjørg Kårstad/NRC
Det venezuelanske flagget reflekteres i et knust vind. Foto: Ingebjørg Kårstad/Flyktninghjelpen

Colombia er den desidert største mottakeren av venezuelanere på flukt og har tatt imot 1,8 millioner. Dersom disse hadde fått flyktningstatus, ville Colombia vært det niende største mottakerlandet i forhold til folketall siste ti år, med 3,6 prosent.

De to små øystatene Aruba og Curaçao ville vært henholdsvis nummer to, med 16,6 prosent, og nummer fire, med 8,2 prosent. Også land som Panama, Chile, Peru, Ecuador, Argentina og Brasil har tatt imot mange venezuelanere på flukt.

Mange flyktninger blir ikke registrert

Det er flere flyktninggrupper som av ulike grunner ikke blir registrert, og disse vises derfor ikke i statistikken til UNHCR.

Offisielt har de arabiske gulflandene knapt tatt imot noen flyktninger de siste ti årene, men flere av landene har likevel tatt imot et større antall syrere på flukt som ikke er registrert som flyktninger. Mange har fått opphold som gjestearbeidere, og ifølge saudiarabiske myndigheter har de tilbudt gratis skolegang til 100.000 syriske barn.

Ingen av disse landene har ratifisert flyktningkonvensjonen, og derfor får ikke disse flyktningene alltid den beskyttelsen og de rettighetene de burde hatt.

Sør-Korea gir alle flyktninger fra Nord-Korea automatisk statsborgerskap og de regnes derfor ikke som flyktninger. Det skal totalt være over 30.000 avhoppere fra nord i Sør-Korea. Et stort, men ukjent antall nordkoreanere har også flyktet til Kina hvor de forsøker å holde seg skjult fordi de regnes om ulovlige innvandrere av kinesiske myndigheter. Disse vises heller ikke i statistikken.

Israel tilbyr jøder fra hele verden opphold i landet. Selv om en del av disse har måttet forlate sine tidligere hjemland på grunn av forfølgelse, blir de ikke regnet som flyktninger.

Familiegjenforening

Flyktninger som får beskyttelse etter individuell asylbehandling, får ofte muligheten til å bli gjenforent med familien sin i det landet de har fått beskyttelse.

De siste årene har det likevel blitt stadig vanskeligere for flyktninger å oppnå familiegjenforening fordi det er dyrt å sende inn en søknad og fordi det stilles krav om at familien selv må komme seg til en ambassade, som ofte ligger i et annet land, for å kunne søke.

De fleste som blir familiegjenforent med flyktninger er selv flyktninger. Familiene til syriske flyktninger befinner seg ofte i naboland som Libanon og Tyrkia. Familiegjenforente med flyktninger er ikke inkludert i tallene fra UNHCR, og det finnes ingen samlet oversikt over hvor mange hvert land har tatt imot.

My wish for this new year is for the war in Syria to end so that the children of Syria can be safe. The country needs stability so that people can return and be united again. Before the war families were united and loved ones always saw each other. I haven’t seen my brother for 5 years who live in another part of Lebanon because our financial conditions don’t allow for it. 

Photo: Zaynab Mayladan/NRC
Shamsedine er en syrisk flyktning som bor i Bekaa i Libanon. Han møtte ikke broren sin i fem år fordi de var atskilt etter å ha flyktet. Foto: Zaynab Mayladan/Flyktninghjelpen

På bakgrunn av tallene fra land som fører slik statistikk, kan vi likevel anslå at tallet på familiegjenforente til flyktninger er omtrent en tredel av antallet som får asyl.

Sverige ligger høyere enn de fleste andre land og har gitt opphold til 112.000 familiegjenforente til flyktninger de siste ti årene, noe som er 42 prosent av antall flyktninger som har fått opphold i samme periode.

Innvandrere uten oppholdstillatelse

I mange land befinner det seg et stort antall mennesker uten formell oppholdstillatelse. En del av disse kan ha flyktet fra hjemlandet på grunn av krig, konflikt og forfølgelse.

Noen har valgt å la være å registrere seg som flyktninger, fordi det koster penger, slik situasjonen er i Libanon. Andre vet at de sannsynligvis ikke vil få innvilget asyl, og velger derfor å leve skjult og livnære seg i det svarte arbeidsmarkedet. Det er også en del som lar være å forlate landet etter at de har fått avslag på asylsøknaden.

Ifølge Pew Research Center oppholder det seg mellom 2,9 og 3,8 millioner innvandrere uten lovlig oppholdstillatelse i EU- og EØS-området.


Flyktninghjelpen gir hjelp og beskyttelse til flyktninger og internt fordrevne over hele verden. Støtt vårt arbeid i dag.