Afghanistan

Flyktninghjelpens respons på Afghanistans dødelige jordskjelv

Tidlig på morgenen onsdag 22. juni traff et svært ødeleggende jordskjelv Afghanistan. Jordskjelvet ble målt til 5,9 på Richters skala og tok livet av minst 1.000 mennesker, med mange flere sårede. Flyktninghjelpen er til stede. Vi foretar en fortløpende vurdering av behovet for nødhjelp, og gjør nødvendige forberedelser i forbindelse med responsen.

De avsidesliggende østlige provinsene Khost og Paktika ligger nære den pakistanske grensen. Disse provinsene er blant områdene som ble hardest rammet av jordskjelvet. Rundt 1.800 hjem er nå bekreftet ødelagte, men det nøyaktige omfanget av ødeleggelsene er fortsatt ukjent.

Ødeleggelsene i Khost, Afghanistan, etter jordskjelvet 22.juni. Foto: Sirajuddin Siraj/Flyktninghjelpen

Katastrofale ødeleggelser

– Dette ser ut til å være et av de verste jordskjelvene Afghanistan har opplevd på flere tiår, sier Becky Roby, talsperson for Flyktninghjelpen i Afghanistan. – Omfanget av ødeleggelsene er sannsynligvis mye høyere enn tallene vi har på dette tidspunktet, på grunn av store fjellområder i de hardest rammede områdene.

Antallet omkomne øker etter hvert som søk- og redningsoperasjoner fortsetter under ledelsen av de facto-myndighetene i landet. Helikoptre er tatt i bruk for å frakte medisinsk utstyr og matforsyninger til personer i rurale og avsidesliggende områder.

Tidligere hjem er nå blitt til ruiner. Foto: Sirajuddin Siraj/Flyktninghjelpen

Vår beredskap og respons når krisen inntreffer

Flyktninghjelpens ansatte mobiliserte umiddelbart for å vurdere behov og starte koordinering av nødhjelp, i første omgang for å sikre husly og økonomisk støtte. Flyktninghjelpen har allerede ansatte på bakken i Spera-distriktet i Khost-provinsen, og som en del av beredskapsresponsen har flere blitt utsendt til Paktika for å vurdere situasjonen.

Dette jordskjelvet bidrar til å gjøre situasjonen vanskeligere for et land som allerede var herjet av 40 år med krig og gjentatte naturkatastrofer samt en økonomisk og finansiell krise som oppsto etter at Taliban kom til makten.

– Millioner av afghanere lever allerede på kanten av stupet, sier Roby. – De har brukt opp alle sparepengene sine og solgt alle eiendelene bare for å overleve vinteren. Dette gjør dem utrolig sårbare for uforutsette katastrofer som jordskjelv.

Naturkatastrofer gjør at flere må flykte

Rundt 1,3 millioner mennesker var allerede på flukt i Afghanistan i fjor. Dette er et rekordhøyt antall.

– Katastrofer som jordskjelv og tørke forekommer ofte i Afghanistan. Dette er noen av de viktigste grunnene til at folk må flykte, sier Neil Turner, direktør for Flyktninghjelpen i Afghanistan.

– De enorme konsekvensene av klimaendringene, i tillegg til den forverrede økonomiske krisen, gjør det vanskeligere å finne varige og langsiktige løsninger for afghanske flyktninger.

Støtt vårt nødhjelpsarbeid. Du kan gi livreddende hjelp til mennesker på flukt.