Selv bautaer rister når det er jordskjelv

“Livet går videre” sies det.

Men hva når det ikke gjør det?


I hovedstaden Juba i Sør-Sudan ligger tre FN-leirer for mennesker som er på flukt i sitt eget land. Et gjerde av piggtråd rammer inn hjemmene til de over 13.000 menneskene som bor her; små hjem av blikkskur og telt.

Leirene har både helsestasjon og skole. Handlegaten myldrer av liv, med ivrige barn som løper rundt mellom de små markedene – noen av dem på vei for å spille fotball.

Et av menneskene som har sitt hjem her er Majok Yien Wanjang (48). I et hjørne av leiren, i et lite, nøkternt telt, bor han sammen med sin kone Teresa (38) og deres fem døtre.

Men mens hjørneleiligheter gjerne har utsikt over hage og nabohus, ser Majok og familien rett på leirens høye piggtrådgjerder på den ene siden, og et vakttårn på den andre.

Denne leiren, dette lille teltet, har vært deres hjem i åtte år. Ti kilometer unna er deres gamle hjem.


Første gang vi møtte Majok var i 2018. Allerede da hadde han og familien bodd i leiren i fem lange år. Selv om sjokket over å plutselig være på flukt fortsatt preget hverdagen deres, hadde de begynt å finne seg til rette i det lille hjemmet sitt. Dagene gikk, med nye rutiner, mens de ventet på gode nyheter – nyheter om fred.


Før 2013 levde Majok og Teresa et rolig liv i Sudans hovedstad Khartoum. De to møttes da de studerte i byen. Etter studiene fikk begge seg jobber i privat sektor. Livet var godt, forteller han.

– Jeg dro til Khartoum for å studere, og giftet meg med meg en dame derfra. – Da fredsavtalen i Sør-Sudan ble undertegnet dro vi tilbake til Juba, for å være med og bygge opp landet. Da vi bodde i Juba hadde vi alt vi trengte, og barna våre gikk på gode skoler.

Majok holds his arm around his wife, Teresa. They are both smiling. Their youngest daughter is sitting on Majok's lap.

Majok og Teresa med minstejenta i 2018. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Majok og Teresa med minstejenta i 2018. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Konflikten i Sør-Sudan

I 2005 ble det inngått en fredsavtale mellom partene nord og sør i Sudan. Da avtalen ble inngått var det etter mange år med blodig krig – den lengste sammenhengende borgerkrigen i Afrikas historie.

Noen år senere, i 2011, løsrev Sør-Sudan seg fra Sudan. Under valget som ble avholdt dette året stemte 99 prosent for løsrivelse. Men selv om menneskene i det som ble Sør-Sudan var veldig enige om å skille seg fra nord var det lite annet som var på plass. Det nye landet skulle snart møte på problemer.

Så fort løsrivelsen var et faktum oppstod det en konflikt innad i frigjøringsbevegelsen. Da Salva Kiir, Sør-Sudans første president, beskyldte visepresident Riek Machar for å forsøke et statskupp, splittet dette frigjøringsbevegelsen – og borgerkrigen i Sør-Sudan ble utløst 15. desember 2013.

En ny hverdag

En desembernatt i 2013 nådde kamper byen der Majok og familien bodde. Hele natten hørte de skyting. De lå våkne, livredde, og lyttet til skuddene og lydene av mennesker som ble drept. Tidlig på morgenkvisten bestemte de seg for å flykte.

– Det var skyting overalt, forteller Majok. 

– Mange døde, særlig mennesker som var av Nuer-folket, det var de som var mest utsatt. Da vi endelig kom frem til flyktningleiren var vi trygge. Jeg er så glad for at familien min er i sikkerhet.

A father, with a bog smile on his face, is giving his daughter water. He is wearing a six pence and a striped t-shirt, his daughter a bright pink shirt.

Majok gir minstejenta Buk litt vann. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Majok gir minstejenta Buk litt vann. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være på flukt i mitt eget land.

– Både konen min og jeg er utdannet, vi har universitetsgrader, men det finnes ingen jobber her i leiren. Så nå jobber jeg frivillig som lærer på barneskolen her, Hope, fortalte Majok i 2018. Han var opptatt av å skape og holde på rutiner i en hverdag som brått ble annerledes.

Majok sørger for å være rundt folk, sier han.

– Det er ikke bra å være alene, det er bedre å være sammen med andre mennesker.
Majok

Bautaen

Majok er en viktig person i leiren. I tillegg til å undervise på leirens skole, er han ungdomsleder og trener.

Uansett hvor han går følges han av et tog av smilende mennesker, gjerne akkompagnert av både latter og vakker barnesang. Majok betyr mye for mange.

Mange her lever med traumatiske opplevelser, de har sett og opplevd ting ingen skal måtte – særlig ikke barn.

Mange har mistet familiemedlemmer – et søsken, kanskje mamma eller pappa…

Alle trenger de en trygghet i hverdagen, noen å lene seg på. Majok er bautaen som får barna i leiren gjennom dagene. 

A man standing in front of the black board in a classroom.

Majok underviser i engelsk. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

A man, with his armes crossed, smiling to the camera. Behind him is classroom full of students.

Majok og barna i klassen. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

A man standing in front of the black board in a classroom.

Majok underviser i engelsk. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

A man, with his armes crossed, smiling to the camera. Behind him is classroom full of students.

Majok og barna i klassen. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

– Jeg har en fin gruppe barn. Jeg trener dem, både jentene og guttene, forteller Majok. – Noen ganger jogger vi rundt i leiren så vi kan få klarnet hodet.

– Jeg prøver å strekke ut en hånd, for de er jo bare barn - akkurat slik som mine barn. Hvis noen av dem forteller meg at de er syke eller ikke har det så greit forsøker jeg å hjelpe, jeg vil jo at de skal ha det bra.
Majok

I 2021 møter vi igjen Majok. Etter som årene har gått, har det ennå ikke kommet noen nyheter om fred. Familien bor fortsatt i teltet i hjørnet av leiren. Lite har skjedd her på de tre årene siden vi sist så ham – annet enn at standarden på leiren er litt dårligere nå.

Teltet familien bor i er helt likt. I et hjørne er kjøkkenet, med en benk med noen kokekar og et lite bord. I det andre hjørnet står fortsatt familiens seng.

Den eneste forskjellen er at nå er barna større.


Familien i 2018: Pappa Majok (45), mamma Teresa (35), sammen med barna Congo (12), Nyapie (10), Nyadak (8), Nyamar (5) og Buk (2).

Familien i 2021 – alle tre år eldre.

Majok underviser ennå på leirens skole. Det gir ham motivasjon og glede i hverdagen at han kan være denne støtten for barna.

A black sign reading 'A child without education is like a bird without wings'

Et skilt som henger i leiren. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Et skilt som henger i leiren. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Før han starter undervisningen på morgenen pleier han å hilse på alle elevene sine, forteller han. – Vi snakker litt sammen, synger sammen, og noen ganger danser vi sammen. Majok småler.

– De er glade i meg, og jeg er glad i dem.

– Fysisk er jeg ok. Jeg har en full timeplan, jeg har rutiner.

–  Hvorfor er det noen som lever gode liv, mens andre ikke gjør det?

Men selv bautaer rister når det er jordskjelv.

– Noen ganger går det bra, mens andre ganger, når jeg er alene, begynner jeg å gråte uten at jeg helt vet hvorfor, sier Majok stille.

En tåre triller ensomt nedover kinnet. Han stryker den vekk.

– Jeg ligger ofte og tenker om nettene; hvorfor er det noen som lever gode liv, mens andre ikke gjør det? 
Majok
Portrait of Majok.

Majok bekymrer seg ofte for familien og fremtiden. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Majok bekymrer seg ofte for familien og fremtiden. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

– Som far, familieoverhodet… å ikke kunne sørge for at barna dine har nok mat...

– Du skjønner, hjertet mitt gråter, for det jeg ønsker å gi barna mine kan jeg ikke gi dem. Det er så vondt å ikke kunne gi sin egen familie det de trenger.  Til og med barna… at de måtte dra fra hjemmet sitt…

Majok prøver å fortelle seg selv at han må være tålmodig, han må være sterk. Det hjelper å være utendørs, å være sammen med barna, og fortelle historier. De ler mye sammen.

– Jeg elsker fortsatt kona mi, jeg elsker fortsatt barna mine selv om jeg ikke har noen ting.
Majok
Majok kisses his daughter on the cheek.

Majok med minstejenta i 2018. Nå er lille Buk blitt fem år. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Majok med minstejenta i 2018. Nå er lille Buk blitt fem år. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

– Kona mi er en sterk kvinne, sier Majok. – Ofte sier hun at dette er en del av livet, at jeg må la det være, og en dag kommer lidelsene til å ta slutt.

– Men når du er far, når du har barn, en kone… og du ikke engang kan gi din egen kone blomster, for å vise henne at du er glad i henne…
Majok

Majok avbryter seg selv og ser ned. Han er stille.

Portrait of Majok and Teresa.

Majok og Teresa prøver å være sterke for barna sine, og for de andre barna i leiren. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen 

Majok og Teresa prøver å være sterke for barna sine, og for de andre barna i leiren. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen 

– En dag vil ting bli bedre

Ved siden av Majok i sengen sitter de fem døtrene og følger spente med. Mens pappa Majok forteller, sniker de stadig til seg nysgjerrige blikk over skulderen hans. De er sjenerte, kniser og gjemmer seg vekk. Plutselig bryter ene jenta ut i latter, og Majok ler med.

Majok har en enorm kjærlighet til familien sin. Det å være pappa betyr alt, forteller han. – Hvis du har noen dårlige tanker, blir du med ett glad når du ser barnet ditt.

Men Majok bekymrer seg for barnas fremtid, for at de ikke får en bra utdanning. Han drømmer om at barna en dag skal få komme seg tilbake til skolebenken. At de skal holde seg friske, at de skal ha nok å spise.

Det største ønsket Majok har, er fred.

– Jeg håper freden kommer tilbake til landet mitt, slik at barna kan gå på en god skole – for de er de fremtidige lederne. Det vi trenger er fred, så folket i Sør-Sudan kan være samlet igjen.


Men mens årene går og barna vokser, herjer ennå volden og sulten i Sør-Sudan. Mens dagene glir over i hverandre inne i teltene i leiren, klamrer menneskene der seg til et håp om at livet en dag skal kunne bli som før.

– Det er en tid for alt her i livet. Det er en tid for lykke, og det er en tid for ulykke.., sier Majok.

I 2018 fortalte Majok oss hvorfor familien ikke kunne dra hjem:

– Grunnen til at jeg ikke ønsker å dra tilbake til Juba er fordi det ennå ikke er trygt. Bare forrige søndag ble to prester drept av ukjente væpnede menn. Hvis de så lett kan drepe Guds menn, er det ikke trygt nok for oss å dra tilbake. Med mindre lederne våre underskriver en fredsavtale kommer vi ikke til å dra hjem.

Situasjonen er den samme i dag, og volden i landet er utstrakt og brutal.

– Jeg trenger at ting forandres i Sør-Sudan. Det er mange som lider.

A father with two of his children.

– For meg betyr løsrivelsen frihet. Vi var så glade da vi ble uavhengige, vi levde i harmoni og fred. Det var ikke drap og trakassering, vi gikk dit vi ville uten å være redde.

– Vi feiret løsrivelsen med å synge og danse, på forskjellige språk. Også kjøpte vi masse mat og koste oss sammen med venner. Men siden krisen i 2013 har vi ikke feiret uavhengighetsdagen. Jeg kommer ikke til å feire den i år heller, ikke før det igjen er fred i Sør-Sudan.


Det gikk fem år fra Majok flyktet til han fortalte om sin drøm om å feire uavhengighetsdagen. Nå har det gått tre til.

Ennå har ikke familien fått feiret.


Majok er ivrig etter å bidra. – Jeg er fortsatt ung, sier han.

– Jeg kan jobbe, jeg kan gjøre alt mulig. Jeg vil ikke sitte stille og bare motta støtte. Jeg vil være med og utvikle landet mitt. Jeg vil delta.

Majok ser kjærlig bort på kona si, som møter blikket hans og smiler. Han smiler tilbake.

– Jeg kommer aldri til å gi opp, for jeg har håp. En dag kommer ting til å bli bedre. Dette kommer til å ta slutt.
– Man kan ikke gi opp.
Majok

Det nye hverdagslivet fortsetter i leiren, mens familien har startet på sitt niende år hjemmefra.

– Ikke sitt stille og bare se på, ber Majok verden. – Vi trenger støtten deres. Vi trenger fred.

I mellomtiden trenger barna og familien Majok.

Bautaen sin.