Regional Director Gabriella Waaijman joins trainnes during a practical session in hair braiding at Nyumanzi Settlement. Photo: NRC
Läs bildtexten Flyktninghjelpens regionsjef, Gabriella Waaijman, deltar i praktiske aktiviteter for flyktninger fra Sør-Sudan i Nyumanzi i Uganda. Etter at kamphandlingene eskalerte i Sør-Sudan i juli 2016, har det i gjennomsnitt kommet 2000 nye flyktninger hver dag fra Sør-Sudan til Uganda. Foto: Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Uganda

Uganda huser over 1,2 millioner flyktninger og asylsøkere. Flyktninghjelpen støtter sørsudanske flyktninger med både nødhjelp og langsiktig hjelp.

Humanitært overblikk

Uganda er det største vertslandet for flyktninger på det afrikanske kontinentet, og i 2017 var Uganda det landet i verden som tok imot flest flyktninger. Landet huser over 1,2 millioner flyktninger og asylsøkere, hovedsakelig fra Sør-Sudan, Den demokratiske republikken Kongo, Burundi og Somalia.

Etter at borgerkrigen i Sør-Sudan brøt ut i 2013 og konflikt i Ituri-regionen i DR Kongo i 2017, har det høye antallet flyktninger blitt en stadig større belastning på Ugandas ressurser, særlig landområder. I dag er mer enn 815.000 sørsudanere og nesten 340.000 kongolesere på flukt i landet.

Uganda har unike lover og forskrifter som fremmer flyktningers sikkerhet og velvære. Flyktningloven fra 2006 fastsetter at flyktninger har rett til bevegelsesfrihet og arbeid, til å etablere bedrifter og tilgang til offentlige tjenester som helsevesen og utdanning.

De fleste av flyktningene i Uganda er kvinner og barn. Jenter hindres ofte i å gå på skole fordi de må hjelpe til hjemme og ta vare på søsken, og de blir ofte gift i tidlig alder.
 

Så mange fikk hjelp i Uganda i 2019

30.160
mennesker fikk utdanning
5.183
mennesker fikk matsikkerhet
10.903
mennesker fikk husly
34.966
mennesker fikk rettshjelp
192.891
mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen gir både livreddende og langsiktig hjelp til sørsudanske flyktninger i Uganda. Vi er en av få organisasjoner som møter barn og ungdoms behov i regionene i sør og i vest, inkludert Vest-Nilen, samt flyktningenes behov i hovedstaden Kampala. Vi jobber for å sikre at både gutter og jenter har like muligheter til å lykkes.

Vi bidrar til å utruste flyktningbarn og ungdom med ferdigheter gjennom blant annet utdanningsarbeidet vårt, i tillegg til å respondere på akutte behov som følge av den store tilstrømningen av flyktninger til landet.
 

Les mer om Uganda