Mohammed Abdullah Al Tamerah lost two of his daughters, his mother, his brother and two sisters in an air strike on his house in Amran. 
“I didn't expect this. This is horrible. The aggression is ruthless... it kills... Most of those who were killed are children and women.” 

Photo: Karl Schembri/NRC
Läs bildtexten Mohammed Abdullah Al Tamerah mistet to av sine døtre, hans mor, hans bror og to søstre i et luftangrep på huset hans i Amran, Jemen. – Jeg forventet ikke dette. Dette er fryktelig. Aggresjonen er hensynsløs ... den dreper ... De fleste av de som ble drept er barn og kvinner. Foto: Karl Schembri/Flyktninghjelpen

Fem brutale år med krig lammer koronaberedskapen i Jemen

Publisert 24. mar 2020
Et utbrudd av koronaviruset kan få katastrofale følger i Jemen, der helsesystemet er sterkt redusert etter fem år med krig.

Selv om Jemen ikke har noen bekreftede tilfeller av Covid-19 ennå, så er Flyktninghjelpen veldig bekymret for at et utbrudd kan ha katastrofale konsekvenser for familier på flukt i landet. Fem år med krig har ødelagt tusenvis av sykehus, i tillegg til at vann- og sanitærsystemene har kollapset helt. Jemen sliter allerede med å håndtere andre sykdommer, og det er sannsynlig at antallet koleratilfeller igjen vil øke i den kommende regntiden.

– Vi er veldig bekymret for at koronaviruset vil nå Jemen og ha knusende konsekvenser for et allerede overbelastet helsevesen og en sårbar befolkning. Fem år med krig har ødelagt Jemens muligheter til å klare å møte nok et sykdomsutbrudd, og nå kjemper vi mot klokka for å forberede oss, sier lederen for Flyktninghjelpens arbeid i Jemen, Mohammed Abdi.

Myndighetene har satt en stopper for flyreiser inn til landet. Dette, og andre tiltak for å hindre koronasmitte, påvirker nødhjelpsarbeidet i Jemen. Flyktninghjelpen og andre organisasjoner blir tvunget til å nedjustere hjelpearbeidet, men forsøker å opprettholde helt livsnødvendige oppgaver, slik som utdeling av mat og kontanter, og tiltak som vil bidra til å hindre koronasmitte – som tilgang til vann, toaletter og hygienefasiliteter.

Om det oppstår et utbrudd, og innfartsårer blir stengt i lange tider, kan det ha en massiv innvirkning på den humanitære situasjonen. Jemen er helt avhengige av å importere mat, drivstoff og medisiner fra utlandet.

Samtidig som dette skjer, så har en eskalering av konflikten mellom de krigende partene i Jemen ført til at sivile i landet nok en gang havner i skuddlinjen. I regionene Marib og Al Jawf flyktet nesten 40.000 mennesker de første tre månedene i 2020, og de ble tvunget til å søke beskyttelse på allerede overbefolkede områder. Disse menneskene mangler tilstrekkelig tilgang til vann, toaletter og helsetilbud, og de har ikke mulighet til å sette seg selv i karantene. Dette fører til at de er i ekstra stor fare for å bli smittet av et eventuelt virus.

Mer enn 500 sivile ble drept eller skadet mellom desember og februar. Bare de første to månedene i 2020 ble like mange drept i regionene Sana, Al-Jawf og Marib som i hele 2019. Dette er et tilbakeskritt etter en positiv utvikling i siste halvdel av 2019, da en lokal våpenhvile og nedskalering av konflikten førte til at antallet døde per måned gikk ned fra 215 til 154 mennesker.

Etter fem år med konflikt og humanitær krise i Jemen, har tallet på jemenitter som trenger hjelp økt fra 21 millioner i 2015 til 24 millioner i dag. Det er 80 prosent av befolkningen. Tallet på mennesker som har blitt tvunget på flukt har økt fra en million i 2015 til 3,6 millioner – en økning på 365 prosent. Og tallet på mennesker som sulter har gått opp fra 12 millioner i 2015 til 20 millioner i dag.

26. mars er dagen som markerer fem år siden krigen eskalerte i Jemen.

– Det er på tide at de krigende partene legger ned våpnene og bombene, og at de blir enige om en nasjonal våpenhvile. Det haster å fortsette fredssamtalene, og få slutt på denne konflikten en gang for alle, sier Abdi.

 

Fakta og tall

 • Myndighetene i Sana og Aden har inntil videre kansellert alle flyvninger, inkludert humanitære flyvninger, til Jemen. Transport via sjø og vei er også begrenset.
 • Tallet på mennesker i nød har økt fra 21 millioner i 2015 til 24 millioner i 2020.
 • En million mennesker var på flukt i 2015. I 2020 er 3,6 millioner mennesker på flukt.
 • Selv om tallet på nye flyktninger gikk ned i 2019, så ble i gjennomsnitt 12.000 mennesker tvunget på flukt hver måned i fjor.
 • 12 millioner trengte mathjelp i 2015. Dette tallet har økt til kritiske 20 millioner i 2020.
 • 1,2 millioner mennesker trengte tak over hodet i 2015, mens det samme tallet er 6,7 millioner i 2020.
 • 15,2 millioner mennesker trengte helsehjelp i 2015. Tallet er 19,7 millioner i 2020.
 • 2,9 millioner manglet tilgang til god utdanning i 2015. I dag er det 4,7 millioner som mangler det samme.
 • 1,5 millioner mennesker trengte ekstra hjelp til å få i seg nok næring i 2015, mens 7,4 millioner trenger det i 2020.
 • 17 millioner mennesker i Jemen trenger hjelp til å få rent vann, gode toaletter og hygienefasiliteter.

 

NRC har disse ressursene tilgjengelig til fri bruk:

For mer informasjon eller intervjuer, ta kontakt med: media@nrc.no, +47 90562329