800 millioner mennesker er underernærte

Publisert 16. okt 2014
Ebola-utbruddet i Vest-Afrika og kutt i overføringene til FN kan føre at tallet på mennesker i verden som sulter vil øke dramatisk i tida som kommer. – Vi må ikke havne i en situasjon der folk som har overlevd ebola, dør av sult i stedet for, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

I Liberia trues en million mennesker av potensiell matmangel og ifølge FN er andelen husstander i Sierra Leona som ikke har nok mat oppe i hele 85 %. FN distribuerer nå mat til en million mennesker i Guinea, Liberia og Sierra Leone.

-Vi frykter nå at matmangel kan føre til at folk flykter fra hjemmene sine, samles i større grupper og dermed utsetter seg for ytterligere smittefare. En slik utvikling må vi unngå, sier Egeland.

FN planlegger nå å distribuere mat til enda flere av de ebola- rammende områdene, men en storstilt matdistribusjon vil ramme de lokale markedene og kan i verste fall føre til at den lokale matvareproduksjonen stopper opp. Flere rapporter viser allerede at matproduksjonen i de ebola-rammede områdene er lammet som følge av epidemien. Ebola-utbruddet har ført til at småbønder mangler arbeidskraft og mange bønder har ikke greid å høste årets siste avling.

-Vi må handle nå for å komme en sultkatastrofe i forkjøpet. Det er avgjørende at vi forsøker å holde den lokale matproduksjonen i live, slik at vi ikke om noen måneder står i en situasjon der folk har overlevd ebola, men rammes på nytt av matmangel, sier Benedicte Giæver, leder for Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP, som har sendt flere hjelpearbeidere til de Ebola-rammede områdene.

FN-kutt rammer millioner 

Verdens matvareprogram (WFP) er tvunget til å kutte matvarehjelpen til 4,2 millioner syriske flyktninger på grunn av sviktende finansiering fra donorene. Som et resultat av dette, vil matrasjonene reduseres til 825 kalorier per person per dag fra begynnelsen av november. Anbefalingene er matrasjoner på 2100 kalorier i nødsammenheng. 

I Jordan, som huser mer enn 619,000 syriske flyktninger, fører manglende finansiering til at WFP må halvere verdien av matkupongene i november og november. Mange syriske flyktninger er avhengige av maten de får gjennom disse matkupongene. I en fersk undersøkelse gjennomført av Flyktninghjelpen svarte 34 % av de syriske flyktningene som deltok at de ville bli tvunget til å reise tilbake til Syria, dersom det ble kuttet i hjelpen de mottok fra det internasjonale samfunnet.

-At så mange flyktninger i undersøkelsen svarer at de vurderer å dra tilbake til Syria, viser hvilken desperat situasjon de befinner seg i. Mange syriske flyktninger i Jordan er helt avhengige av hjelp fra det internasjonale samfunnet for å klare seg.  Nå er disse menneskene i ferd med å miste alt håp, sier Egeland.

I Afghanistan opplever også Verdens matvareprogram manglende bevilgninger fra donorene. FN-organisasjonen har et underskudd på 40 millioner, bare i Afghanistan alene. Dette har ført til omfattende kutt i matvarerasjonene som deles ut til trengende. Om lag en million afghanere som allerede opplever stor matvare-usikkerhet rammes negativt av kuttene. 

- Flyktninghjelpen er nå svært bekymret for situasjonen. Kutt i matrasjonene nå rett før vinteren setter inn er et ødeleggende slag for det afghanske folk som allerede presset til randen, sier Egeland.

Verdens mest alvorlige matkrise

I Sør-Sudan, et land som fra før var rammet av stor matvare-usikkerhet, oppsto verdens mest alvorlige matvarekrise etter at konflikten brøt ut i desember i fjor. 1,7 millioner mennesker er drevet på flukt som følge av kampene mellom de militære styrkene til president Salva Kiir og opprørslederen Riek Machar. I noen områder av Sør-Sudan er nå så mange som annen hvert barn underernært og mer enn to millioner mennesker i landet har for lite mat.

Ernæringsrådgiver Jorunn Smith i NORCAP har vært i Sør-Sudan siden mai. Flere ganger har hun besøkt de områdene som er hardest rammet av sult og underernæring.-I noen områder der nødhjelpen ikke har kommet fram er underernæring et stort problem. Vi arbeider nå aktivt men å nå ut til disse områdene, men dette er svært vanskelig på grunn av sikkerhetssituasjonen, sier Jorunn Smith.

Det har foreløpig ikke brutt ut hungersnød, men hver tredje person i Sør-Sudan er nå avhengig av hjelp for å overleve. I en rapport som 36 hjelpeorganisasjoner står bak – deriblant Flyktninghjelpen, anslås det at tallet på mennesker som sulter vil øke med en million fra januar til mars 2015. 

-Skal vi hindre en sultkatastrofe i Sør-Sudan, har vi ingen tid å miste. Handler vi ikke nå, kan millioner rammes av hungersnød i løpet av få måneder. Det hviler et tungt ansvar på det internasjonale samfunnet, men denne krisa løses ikke med penger alene. Partene i konflikten må stoppe volden. Fortsetter konflikten vil hungersnøden aldri være langt unna, avslutter Egeland.