Frykter høyere dødstall

Perspektiv 04/2014|Publisert 12. des. 2014
Mange har advart mot at Italia avslutter redningsaksjonen Mare Nostrum uten å erstatte den med et fullgodt europeisk alternativ. Dersom ikke dette skjer vil det bety flere dødsfall på sjøen.

Den europeiske fellesorganisasjonen Europarådet for flyktninger og landflyktige (ECRE) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er blant de som advarer.

- Det internasjonale samfunnet har sviktet når det gjelder å redde liv i Middelhavet. Når Mare Nostrum nå trappes ned, blir redningstjenesten i Middelhavet vesentlig redusert i internasjonalt farvann. Frontex er primært EUs grensekontroll og ikke en redningstjeneste. Derfor er det grunn til å tro at flyktningene som legger ut på Middelhavet i enda større grad vil være avhengige av hjelp fra sjøfolk dersom de kommer i havsnød, sier generalsekretær Jan Egeland til VG.

Egeland frykter at stadig flere vil risikere livet til sjøs: - Krisen i Syria med halve befolkningen på flukt og den sprengte kapasiteten i nabolandene, gjør at stadig flere syrere forsøker båtveien for å finne trygghet. Det er derfor ingen grunn til å tro at færre vil forsøke å flykte over Middelhavet for å skape seg et nytt liv i Europa. Dessverre betyr dette at enda flere risikerer å dø til havs.

Mare Nostrum

18. oktober 2013, bare noen dager etter at mer enn 300 mennesker druknet utenfor kysten av Lampedusa, lanserte den italisenske marinen operasjonen Mare Nostrum for å sikre søk og redning av migranter og flyktninger i Middelhavet. Siden den gang har Mare Nostrum reddet rundt 150 000 mennesker, mange i internasjonalt forvann.

1. november igangsatte EU en egen operasjon kalt Triton underlagt sitt felles grensekontrollorgan Frontex. Til forskjell fra Mare Nostrum, som opererer i internasjonalt forvann, vil Trinton bare være aktive inntil 20 kilometer utenfor den italienske kysten. Triton vil ha et budsjett på 2, 9 milloner euro per måned. Dette utgjør bare en tredjedel av driftskostnadene til Mare Nostrum, som vil operere paralelt med Triton frem til utgangen av 2014.

Over 3 000 har druknet

Over 3 000 personer har druknet i forsøk på å krysse Middelhavet i år - de aller fleste av dem i libyske farvann, hvor Mare Nostrum har operert. Tallet ville vært langt høyere hvis det ikke hadde vært for den italienske marinen.