Photos from NRC's distribution to IDP's from Anbar, Iraq, 20th May 2015 Photo: NRC / Diana Tonea
Flyktninghjelpen har delt ut vann, hygieneartikler og mat til 1500 familier ved grensen mellom Bagdad og Anbar. Foto: Flyktninghjelpen/Diana Tonea

Desperat behov for mer hjelp i Anbar

Tiril skarstein|Publisert 22. mai 2015
Mer enn 40,000 sivile har blitt tvunget på flukt fra Ramadi i den vestlige Anbar-provinsen i Irak den siste uka. Mange har desperat behov for hjelp.

- Vi må snarest mulig få mer nødhjelp inn til Anbar, sier programansvarlig for Flyktninghjelpen i Bagdad, Salah Noori.

- Fordrevne familier lever under prekære forhold og har desperat behov for rent vann, mat og medisinsk hjelp, sier Noori.

Allerede før kampene den siste uken, hadde mer enn 130.000 mennesker blitt fordrevet som et resultat av konflikter i Anbar-provinsen siden begynnelsen av april. Enkelte hadde nettopp returnert til Ramadi, da de nye kampene brøt ut. De er nå på flukt for andre gang.

- Folk forteller oss at de har gått til fots i tre til fire dager i temperaturer opp til 40 grader for å komme i sikkerhet. De er utslitte og dehydrerte. Mange sover ute under åpen himmel. Det er vanskelig å forstå hvilke lidelser de går gjennom, sier Noori. 

Foto: Flyktninghjelpen/Diana Tonea

Mange av de nylig fordrevne familiene reiser mot naboprovinsen Bagdad. Flyktninghjelpen har delt ut vann, hygieneartikler og mat til 1500 familier ved grensen mellom Bagdad og Anbar. Vi arbeider også for å få mer livreddende hjelp fram til sivile i andre deler av Anbar-provinsen.

Fanget

- Tusenvis av sivile er fortsatt fanget i konfliktområdene inne i Anbar på grunn av pågående kamper og sikkerhetsutfordringer. Mange av dem som har klart å flykte, har problemer med å komme seg i sikkerhet i naboprovinsene på grunn av grenserestriksjoner, sier landdirektør i Flyktninghjelpen, Nasr Muflahi.

- Alle partene i konflikten må sørge for at sivilbefolkningen får beskyttelse, og at de fordrevne gis mulighet til å søke sikkerhet, legger han til.

- Dessverre vil Anbar trolig forbli et episenter for konflikten i Irak. Vi må være forberedt på at flere mennesker vil drives på flukt i løpet av 2015, sier Muflahi.

Mangler penger

- Sikkerhetssituasjonen, kombinert med mangel på finansiering, gjør det ekstremt vanskelig å dekke de økende humanitære behovene inne Anbar, legger han til.

Bare 13 prosent av pengene man har bedt om til nødhjelpsarbeidet i Irak har blitt lagt på bordet. Det er et stort behov for økt støtte for å møte de humanitære behovene i landet. Mer enn 2,8 millioner mennesker har blitt fordrevet i Irak siden begynnelsen av 2014.