The Sahela border crossing between Syria and the Kurdistan region of Iraq. When the border reopened in August 2013, more than 33,000 refugees crossed in just five days. Photo credit: NRC/Christian Jepsen September 2013
Flyktninghjelpen mener dagens avtale om å ta imot 8000 kvoteflyktninger over tre år er et skritt i riktig retning. Foto: Flyktninghjelpen/Christian Jepsen

Skuffende lite penger til Syria og nabolandene

Pressemelding|Publisert 10. jun. 2015
-At Stortinget er enige om å ta imot 8000 kvoteflyktninger er et skritt i riktig retning. Men det er uforståelig at Stortinget ikke går inn for en større økning i hjelpen til Syria og nabolandene i møte med vår tids største krise, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Da ti norske organisasjoner, deriblant Flyktninghjelpen, tok til orde for en nasjonal dugnad for syriske flyktninger, var de viktigste kravene en milliard ekstra til arbeidet i felt og 10 000 kvoteflyktninger til Norge over de neste to årene.

Flyktninghjelpen mener dagens avtale om å ta imot 8000 kvoteflyktninger over tre år er et skritt i riktig retning. Det er viktig at Norge nå følger FNs høykommissær for flyktningers råd når det gjelder utvelgelsen, samt at Stortinget sørger for at kostnader til mottak i Norge ikke blir finansiert gjennom kutt i internasjonal bistand.    

-Vi må ta imot dem som har det største behovet for beskyttelses utenfor regionen, for eksempel statsløse palestinske flyktninger fra Syria, enslige mødre med barn og individuelt forfulgte. For disse enkeltindividene vil dagens avtale kunne ha en avgjørende betydning, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland. 

Flyktninghjelpen er derimot skuffet over at forhandlingene bare har resultert i ytterligere en halv milliard kroner til Syria og nabolandene i år. 

-Jeg forstår at det har vært vanskelige forhandlinger i Stortinget mellom de partiene som ønsket og de som ikke ønsket flere kvoteflyktninger til Norge. Jeg har større problemer med å forstå at når samtlige partier ønsker en betydelig økning av hjelpen i nabolandene, så lander man på kun en halv milliard ekstra. Syrias naboland huser nesten 4 millioner flyktninger – de trenger vår hjelp for å få dette til. I tillegg er det over 12 millioner mennesker med behov for nødhjelp inne i Syria. De kan ikke vente, påpeker Egeland. 

Det trengs rundt 60 milliarder kroner til nødhjelp i Syria og nabolandene i år. Hittil er under 22% finansiert.