These young boys work on wheelbarrows to help refugees move their objects. They charge 250 fils for light objects and 750 fils for heavier one's. Their workload gets tougher, when visas are issued for syrians to get into the camp.

From left to right: Ahmad, Nasser, and Ragheb

25th February, 2016
Photo: NRC/ Alissa Reznick
These young boys work on wheelbarrows in Zaatari refugee camp in Jordan. Photo: NRC/ Alissa Reznick

Ber om Marshall-plan for Syrias flyktninger

Pressemelding|Publisert 09. nov. 2015
Det internasjonale samfunn må bli enige om en ny omfattende avtale for Syrias flyktninger dersom verden på alvor ønsker å takle den største humanitære krisen siden andre verdenskrig. Det er budskapet fra sju hjelpeorganisasjoner i en ny rapport.

Så lenge det ikke er fred i sikte i Syria, er det heller ingen mulighet for flyktningene å vende hjem. Den nye avtalen må sikre en større investering i Syrias naboland, som nå huser over fire millioner syriske flyktninger. Det må gjøres mer for å sikre at flyktningene i regionen kan ta lovlig arbeid og oppholde seg lovlig der de er. Samtidig må retten til å kunne søke asyl styrkes.   

- Mange flyktninger er nå dømt til å leve et liv i «juridisk limbo» hvor de konstant frykter for å bli arrestert, fengslet eller deportert», sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. 

- Folks levekår forverres dramatisk og flyktningene føler de må ty til ekstreme tiltak for å takle hverdagen. Noen går så langt som til å reise tilbake til krigssonen de en gang flyktet fra, eller de risikerer livet ved å starte på den farlige reisen til Europa. Vi må gjøre mer for å gi flyktningene et verdig liv og hjelpe dem slik at de kan bidra positivt i vertslandene, sier Egeland.    

Hjelpeorganisasjonene bak rapporten, mener det er behov for en langsiktig tilnærming. Med støtte fra det internasjonale samfunn, bør Syrias naboland utvikle en politikk som gjør at flyktningene kan forsørge seg selv uten fare for å bli arrestert av myndighetene.  

Slik det er i dag, har ikke syrerne råd til husleie eller mat. De er derfor avhengig av nødhjelp, som dessuten stadig blir mindre per hjelpetrengende. De ender opp i en ond spiral av fattigdom og gjeld. Rundt 70 prosent av syrerne i Libanon mangler dokumenter som gjør at de kan oppholde seg lovlig i landet. Mange flyktninger i Jordan, som bor utenfor flyktningleirene, sliter med adgang til helsetjenester og utdanning på grunn av mangelfulle dokumenter.  

- I over fire år har syriske flyktninger i regionen levd fra hånd til munn og vært avhengig av nødhjelp for å overleve. Mange aner ikke hvor neste måltid kommer fra, sier Ole Byanyima, administrerende direktør i Oxfam.

- Erfarne tømrere, bønder og lærere sliter med å få tak over hodet, og må skrape sammen penger for å betale husleien. De burde få mulighet til å bruke ferdighetene sine, slik at de kan forsørge familien sin og støtte økonomien i vertslandet. Nye arbeidsplasser kan også være til nytte for millioner av jordanere, libanesere, tyrkere, og irakere som også står overfor denne krisen, sier Byanyima.    

- Vi risikerer å miste en hel generasjon av unge syrere - samme generasjon som en gang må gjenoppbygge Syria når konflikten endelig er over. Når de voksne ikke kan tjene til livets opphold, må stadig flere barn jobbe. Flere hundre tusen barn mister nå mulighet til utdanning, fordi skolekapasiteten i vertslandene er sprengt. Her trengs mer hjelp, sier Misty Buswell, politisk regiondirektør i Redd Barna.

- Det internasjonale samfunnet må innse at flyktningene snarere enn å være en byrde, slik de ofte blir fremstilt, kan være det motsatte; et positivt bidrag til økonomien gjennom at de får ta i bruk sine ferdigheter og sin erfaring, sier Peter Klanso, direktør for Afrika og Midtøsten i Dansk Flyktninghjelp.

Selv med riktig investering og politikk, er omfanget av krisen så stor at de mest sårbare flyktningene likevel vil trenger beskyttelse utenfor regionen. Rike land bør gi opphold til minst 10 prosent av flyktningene som har størst behov. Så langt har de lovet å ta mindre enn tre prosent, og ventetiden er fortatt altfor lang. 

Last ned hele rapporten 

 

Organisasjonene som har signert rapporten:

Care, Danish Refugee Council, International Rescue Committee, Norwegian Refugee Council, Oxfam, Save the Children and World Vision International  


Press Contacts:

Karl Schembri,

NRC Regional Media Advisor, karl.schembri@nrc.no, +962 7902 20159

Joelle Bassoul,

Oxfam Media Advisor on the Syria response, jbassoul@oxfam.org.uk, +961 71525218

Alun McDonald,

Save the Children Regional Media Manager, alun.mcdonald@savethechildren.org, +962 791 799 287

Rowena McNaughton,

DRC Regional Communication Officer, rowena.mcnaughton@drc-mena.org, +962 7969 08959