Representanter fra den svenske utenrikskomitéen, deriblant leder av komitéen Kenneth G. Forslund (til venstre), var tirsdag i møte hos Flyktninghjelpen i Oslo, der generalsekretær Jan Egeland fortalte om Syria-krisen og Flyktninghjelpens arbeid i regionen. Foto: Tiril Skarstein, Flyktninghjelpen

Vi skal kunne håndtere dette

Tiril Skarstein|Publisert 25. nov. 2015
Sverige har tatt imot 142.000 asylsøkere hittil i år. I samme periode har 30.000 søkt asyl i Norge. –Vi skal kunne håndtere dette, sier leder av Sveriges utenrikskomité Kenneth G. Forslund som besøkte Flyktninghjelpen tirsdag.

- Enn så lenge er det slik at vårt system i Sverige klarer det. Det er ikke uproblematisk, og vi må ta i bruk en del andre metoder for å få det til. Vi hadde en lignende situasjon i forbindelse med Balkan-krigen på 90-tallet. Da måtte vi også ta i bruk en del andre metoder. Men vi håndterte den situasjonen da, og jeg er overbevist om at vi skal kunne håndtere denne situasjonen her nå også, sier Forslund.

Han understreker at det jobbes hardt for å ta hånd om alle flyktningene og migrantene som kommer. Sverige har mottatt nesten fem ganger flere flyktninger og migranter enn Norge.

- Det gjøres en fantastisk innsats av dem som er ansatt i kommunene og myndighetene, og fra frivillige som stiller opp på sin fritid og hjelper til med å ta hånd om de menneskene som kommer, sier Forslund, som representerer det svenske regjeringspartiet Socialdemokraterna.

God giver

Svenske Sida er Flyktninghjelpens 5. største giver, fortalte generalsekretær Jan Egeland i møte med representanter fra den svenske utenrikskomitéen, der han også takket for den viktige støtten.

Representanter for den svenske utenrikskomitéen var tirsdag på besøk i Oslo, der de blant annet møtte Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Sverige og svenske Sida (Swedish International Development Cooperation Agency), er Flyktninghjelpens 5. største giver og mottok skryt for sitt engasjement.

- Sverige og Sida utmerker seg om en veldig god giver fordi de både er prinsipielle og raske, noe som gjør det lettere for oss å nå ut med nødhjelp når det virkelig trengs, sa Egeland under møtet.  

Både og

- For oss i Sverige og i utenrikskomitéen, er det viktig å få informasjon om det arbeidet Flyktninghjelpen gjør. I tillegg er sakskunnskapen viktig for oss, ettersom den flyktningsituasjonen som råder nå, den berører jo ikke bare Sverige eller Norge, den påvirker hele verden, og vi må jobbe både her hjemme i våre land, i grenselandene og i de områdene mennesker flykter, mener Forslund.

Også Egeland understreker at den virkelige store krisen i øyeblikket utspiller seg i Syria og nabolandene, der tilsammen mer enn ti millioner mennesker er drevet på flukt.  

- Vi må både ta imot de flyktningene som kommer, og samtidig øke den økonomiske støtten til land som Syria og nabolandene, slik at mennesker slipper å legge ut på en farefull ferd mot Europa, sier Egeland.

Han etterlyser også en Marshall-plan for Syrias naboland. 

- Vi må gjøre både óg, slik Sverige en gang bidro både med å ta imot norske flyktninger og med den såkalte svenskesuppen til mennesker i Norge under andre verdenskrig.