Recently displaced Syrian families walking towards the Bab Al Salama border crossing gates with all they can carry. Thousands of people have gathered at the border hoping and praying they could be let through. According to sources, families were told the border gates would not be opened and to leave the area. We notice in the photo a small child looking lost, holding the hand of a police man. Family separation is not uncommon during such times of chaos. Photo: NRC
Kaotiske scener da syriske familier på flukt fra krigen går mot Bab Al Salama-grensen med alt de kan bære med seg. Titusener har samlet seg ved grensen i håp om å få slippe over til Tyrkia. Foto: Flyktninghjelpen

Desperat for syrere på flukt fra Aleppo

Tuva Raanes Bogsnes, Hanne Eide Andersen |Publisert 09. feb 2016
Flyktninghjelpen jobber på spreng med å gi syrere på flukt i grenseområdene mot Tyrkia vann, mat, telt og tepper mot kulden. De siste dagene har titusenvis av mennesker flyktet fra harde kamper i og rundt Aleppo.

Hjerteskjærende og dramatiske scener utspiller seg nå på grensen til Tyrkia, som tyrkiske myndigheter fremdeles holder stengt.  

Kvinner, barn og eldre

I helgen ble Flyktninghjelpens ansatte inne i Syria vitner til at titusener av syrere på flukt fra Aleppo ankom grenseområdene. 

- Flertallet er kvinner og barn, og det er også mange eldre blant de som kommer. Mange av dem har flyktet flere ganger siden krigen i Syria startet, i følge Filip Lozinski, områdeleder i Flyktninghjelpen. 

Langs grensen er det flere leirer for syrere på flukt fra krigen, men det er på langt nær plass til alle de titusenvis av menneskene som nå strømmer til området. Mange har forlatt hjemmene sine i hui og hast, og har ikke med seg annet enn det de står og går i. Det er for tiden svært kaldt i området. 

Sover ute i kulden

- Våre ansatte forteller at folk sliter med det kalde været. Situasjonen er mer enn vanskelig for de som har måttet flykte fra sine hjem og nå sitter på grensen og venter på å krysse inn til Tyrkia. Om kveldene er det kaldt, med en bitende kulde som vi kjenner selv når vi er fullt påkledte med støvler og hansker, sier Lozinski.  

Flyktninghjelpen og andre hjelpeorganisasjoner jobber nå på spreng døgnet rundt, med å få satt opp flere telt og dele ut nødhjelpspakker til de som mangler alt. 

Syriske familier som ikke har fått plass i leirer søker ly under oliventrær i Azaz-distriktet i grenseområdene. Den store tilstrømningen av fordrevne fra Aleppo har ført til akutt mangel på telt og nødhjelp. Foto: Flyktninghjelpen

Tusener går mot grensen Bab Al Salama i håp om å få komme i trygghet i Tyrkia. Foreløpig har ikke Tyrkia åpnet grensene. Men selv om de gjør det, så er fremtiden usikker for syrere i nabolandet hvor det allerede er over to millioner syriske flyktninger. Foto: Flyktninghjelpen

Nøden øker i Syrias naboland

Samtidig er det stadig flere syriske flyktninger i nabolandene som trenger nødhjelp for å overleve. 

I forrige uke la Flyktninghjelpen frem tall som viser at både i Libanon og Jordan lever nå mer enn 70 prosent av alle flyktninger fra Syria i fattigdom. I Libanon er dette dobbelt så mange som i 2014. 

Les mer: Stadig mer desperate forhold

Katastrofalt for barna 

Konsekvensene for barna er katastrofale. Under halvparten av de 1,4 millioner syriske flyktningbarna i Syrias naboland går i dag på skole. 

Nøden har ført til sterk økning i barneekteskap og barnearbeid, og å møte syriske barn som tigger på gaten har blitt dagligdags i hele regionen. En annen konsekvens er at stadig flere desperate familier tar med seg barna sine ut på en livsfarlig flukt over Middelhavet. 

- De udekkede behovene er fremdeles enorme blant syrere på flukt både inne i Syria og i nabolandene. Vi må gi flere familier tak over hodet, vann og mat, sørge for at de får mulighet til å jobbe og gi barna deres skolegang, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland. 

- Dette klarer vi kun hvis alle er villige til å bidra mer. Selv om konflikten fortsetter med full styrke, er vi nødt til å investere i håp, utdanning og et levebrød for det syriske folket, og legge grunnlaget for en mer stabil fremtid nå.