Monica Lul is the only woman taking up Electrical installation courses at the Kakuma YEP centre. She wants to master the skill and start her own business. She is not intimidated by the fact that the course is dominated by men. She believes that a woman can do anything she focuses her energy on. Photo: NRC/Nashon Tado
Firebarnsmoren Monica Lul studerer ved Flyktinghjelpens YEP-senter i Kakumaleiren, Kenya, for å bli for å bli elektroinstallatør. Foto: Flyktninghjelpen/Nashon Tado

Monica sprenger grenser

Nashon Tado|Publisert 22. feb. 2016
29 år gamle Monica Lul er en lavmælt firebarnsmor og sørsudansk flyktning i Kakuma flyktningleir i Kenya. Hun er en av to kvinner som studerer elektrisk installasjon ved Flyktninghjelpens utdanningssenter.

– Timene er dominert av mannlige studenter, men det plager ikke meg. Det menn kan gjøre, kan kvinner gjøre også! Kvinner støtter lokalsamfunnet, ikke bare seg selv, forklarer hun.

Før Monica ble fanget opp i konflikten under et besøk til en slektning i hovedstaten Juba i 2014, bodde hun i delstaten Jonglei i Sør-Sudan. Den dødelige volden i landet ble utløst av politisk uenighet og store sosiale spenninger.

Monica ble tvunget på flukt, og reiste sørover til byen Torit, herfra fortsatte hun i en lastebil, for til slutt å nå Nadapal, en by på grensen mellom Kenya og Sør-Sudan.

– Da jeg først begynte på kurset, pleide jeg å være redd for elektrisk støt. Heldigvis har den frykten gradvis avtatt. Nå er jeg mer forsiktig, men også mer selvsikker, sier hun. Foto: Flyktninghjelpen/Nashon Tado

I farens fotspor

Motivasjonen for å studere elektrisk installasjon kommer fra et ønske om å følge i farens fotspor. Monica forklarer at hun ved å se på farens arbeid har fått innsikt i bedrifters behov for elektrisk systemdrift.  

– Landsbygda i Sør-Sudan er avhengig av strømgeneratorer for å drive lys og høyttalere under arrangementer som bryllup, kampanjer, innsamlinger og begravelser. Disse krever trygge og pålitelige elektriske forbindelser som er godt beskyttet mot elektriske støt og kortslutninger, forteller hun. 

Monica fikk sitt sertifikat i elektrisk installasjon i desember. Den fargerike seremonien ble avholdt på yrkesopplæringssenteret i Kakuma flyktningleir i Kenya. 

Elektrisk installasjon har tradisjonelt sett vært dominert av menn, og ved å gjennomføre et kurs i elektrisk installasjon, bryter Monica kjønnsbarrierer. – Jeg håper det en dag vil bli fred og stabilitet i Sør-Sudan igjen. Jeg ser frem til å kunne bruke mine ferdigheter hjemme, sier hun. 

Om Youth Education Pack (YEP)

Youth Education Pack (YEP) ble utviklet for å møte læringsbehov for ungdom som på grunn av fordrivelse og mangel på muligheter har hatt lite eller ingen skolegang. 

Programmet skal gi ungdommene helhetlig opplæring ved å kombinere lesing og skriving med praktiske ferdigheter. Programmet tar sikte på å møte pedagogiske behov blant ungdom og unge som har liten eller ingen utdanning fra før.