Solar lamp distribution for the IDPs in Bonkai village, Baidoa District. A community supported by NRC under the BRCiS funding. All photos are copyrighted (e-mail perrine.piton@nrc.no to ask about use)
Les billedteksten Flyktninghjelpen deler ut solenergilamper til internt fordrevne i landsbyen Bonkai, Baidoa. Landsbyen støttes av Flyktninghjelpen med midler fra BRCiS. Bilde:Flyktninghjelpen/BRCiS/Marco Gualazzini/Constrasto

Vårt arbeid i Somalia

Somalia er åsted for en av verdens verste humanitære kriser. Millioner av mennesker er rammet av fordrivelse og matmangel som følge av tørke og konflikt.

Så mange fikk hjelp i 2017

9736
Mennesker fikk utdanning
59.383
Mennesker fikk matsikkerhet
31.055
Mennesker fikk husly
730
Mennesker fikk rettshjelp
15.693
Mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Humanitært overblikk

Somalia sliter med politisk ustabilitet og tørke, og tre fjerdedeler av befolkningen lever under 1,25 amerikanske dollar om dagen. Over 2,1 millioner somaliere er internt fordrevne, og over halvparten av dem er barn. Et voksende antall somaliske flyktninger kommer tilbake til Somalia, mange fra Jemen og Kenya, og risikerer å bli fordrevet på nytt.

I 2017 ble Somalia rammet av den verste tørken på 20 år. I dag er over 5,4 millioner mennesker avhengig av humanitær hjelp for å overleve, og over 301.000 barn lider av akutt underernæring. I pastorale samfunn i staten Somaliland har avlingen blitt uttørket, husdyrprisene gått ned og dyr har dødd. Dermed har folk blitt tvunget til å selge eiendelene sine og låne mat og penger for å overleve.

Voldelig ekstremisme gjør det vanskelig for humanitære organisasjoner å nå mennesker som trenger livreddende hjelp. Den væpnede gruppen Al-Shabaab er anklaget for å stjele nødhjelp og blokkere forsyningsruter. Valget av den populære presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed i februar 2017 har gitt et glimt av håp i landet.

Flyktninghjelpens arbeid

Somalia opplever en av de verste humanitære nødssituasjonene i verden, og ble i 2017 rangert som en av verdens ti mest neglisjerte fluktkriser av Flyktninghjelpen.

Våre beredskapsteam er på bakken for å imøtekomme de stadig økende behovene. Vi involverer de som er tvunget til å flykte i alt fra å bygge midlertidige boenheter til å takle utfordringer i landbruket.

Slik jobber vi i Somalia:

Les om vårt arbeid på våre engelske nettsider

Landfakta

Totalt antall som har flyktet fra landet:
1.072.777
Totalt antall som har flyktet til landet:
24.368
Totalt antall internt fordrevne:
1.107.000
Nye flyktninger fra landet i 2017:
27.417
Nye flyktninger til landet i 2017:
3.444
Nye internt fordrevne i 2017:
112.000
Kilder: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallene er fra inngangen til 2018.