Viento Libre ('Free wind') is a neighborhood with high risk of child recruitment by armed groups in Tumaco. 

NRC has worked with the community for bringing back the education to the life of children through the construction of a classroom.  The whole community including parents and volunteer teachers work with NRC in the promotion of  protective spaces for education and in activities during the spare time - when the risk increases -.

Colombia, Nariño, Tumaco
2016

Photo by Edgar León
Les billedteksten Viento Libre ("Fri vind") er et nabolag med høy rekruttering til væpnede grupper. Flyktninghjelpen tilbyr utdanning og fritidsaktiviteter for å forhindre rekruttering. Bilde: Flyktninghjelpen/Edgar León

Vårt arbeid i Colombia

Publisert 06. jun 2016
I Colombia har over 50 år med borgerkrig ført til den lengste og mest alvorlige humanitære krisen i Amerikas historie. Siden 1991 har Flyktninghjelpen vært på plass i landet, der over syv millioner mennesker er på flukt fra sine hjem.

Så mange fikk hjelp i 2017

38.941
Mennesker fikk utdanning
30.901
Mennesker fikk rettshjelp

Humanitært overblikk

Den væpnede konflikten i Colombia har vart i seks tiår og har drevet flere millioner på flukt.

Landet nådde en milepæl med fredsavtalen mellom regjeringen og den væpnede gruppen FARC i 2016. Til tross for dette har konflikten eskalert i noen områder etter at gruppen la ned våpnene. Volden fortsetter i tidligere FARC-kontrollerte områder, og flere væpnede grupper kjemper om kontroll over naturressurser og smuglerruter. Mange afro-colombianere og urfolk har blitt tvunget på flukt fra sine forfedres land.

Ni av ti personer som har blitt fordrevet som følge av borgerkrigen har fortsatt ikke fått kompensasjonen de har krav på. Mange har opplevd å miste slektninger, blitt tvunget på flukt, torturert eller utsatt for seksuell vold.

Colombia er det landet i verden med flest mennesker på flukt etter Syria, og nesten fem millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp. Over 310.000 mennesker har flyktet til Colombias naboland Ecuador, Panama og Venezuela.

Samtidig er Colombia hjem til rundt 1,1 millioner mennesker som har flyktet fra den voksende humanitære krisen i Venezuela.


Flyktninghjelpens arbeid

Vi tilbyr både nødhjelp og mer langsiktig assistanse til internt fordrevne på landsbygda, hvor myndighetene sliter med å tilby hjelp. Vi tilbyr også hjelp i urbane områder, hvor mesteparten av Colombias fordrevne befolkning søker trygghet.

Vårt kontor i Bogota bistår også colombianske flyktninger i Venezuela, Ecuador og Panama, hvor vi hjelper dem med å få tilgang til rettighetene deres.

Krisen i Venezuela har ført til at mange søker tilflukt i andre land. Vi utarbeider nå en plan for hvordan vi best kan imøtekomme også deres behov.

Slik jobber vi i Colombia:
 

Les mer om vårt arbeid i Colombia på våre engelske nettsider

Landfakta

Totalt antall som har flyktet fra landet:
224.106
Totalt antall som har flyktet til landet:
817
Totalt antall internt fordrevne:
6.509.000
Nye flyktninger fra landet i 2017:
1.272
Nye flyktninger til landet i 2017:
19
Nye internt fordrevne i 2017:
139.000
Kilder: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallene er fra inngangen til 2018.