Family photo.
Muhammad Dost Barakat og Ewa (1) er på flukt fra krigen i Syria. Flyktninghjelpens personell møtte familien i sitt arbeid på Lesvos i september. Foto: Raymond Aaserud/NORCAP

Slik hjelper Flyktninghjelpen i Middelhavskrisen

Ida Sem Fossvik, Hanne Eide Andersen|Publisert 13. okt. 2015
Flyktninghjelpens nødhjelpseksperter hjelper både nyankomne båtflyktninger i Middelhavslandene og de som reiser videre nordover via Øst-Europa.

- Vi har nå 19 eksperter på akutt, humanitær respons på plass i Italia, Hellas og Makedonia. De fleste er eksperter på beskyttelse i krisesituasjoner og involvert i flere typer akutte tiltak i områdene de er utsendt til, opplyser leder for Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP, Benedicte Giæver.

NORCAP-ekspertene assisterer FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR) hjelpearbeid for flyktninger i Middelhavsland og Øst-Europa.

Les mer: Rundt 5000 krysser grensen Hellas - Makedonia hver dag

Deres arbeid går kort sagt ut på å snakke med flyktningene for å kartlegge deres behov, for så å hjelpe dem med å få den assistansen de trenger.

- De mest sårbare gruppene som kvinner, barn, enslige mindreårige, syke og eldre gis prioritet og får ekstra oppfølging, forteller Benedicte Giæver.

Les mer: Abdel passer på de sårbare

Utdeling av nødhjelp

- Frivillige kan gi støtte til flyktninger uten formell godkjenning fra greske myndigheter, men det kan ikke FN og hjelpeorganisasjoner som Flyktninghjelpen, sier Giæver.

- Vi er avhengige av disse tillatelsene for å starte humanitære operasjoner, enten det er i Hellas eller andre land. Men så snart vi fikk tillatelsene satte vi i gang, sier hun. Det deles ut både mat og vann, sovematter, tepper og andre ting flyktningene trenger. Flyktningene kan også få kuponger som kan brukes til å kjøpe billetter til transport med buss, tog og båtreiser.

Registrering og informasjon

Ekspertene assisterer UNHCR og greske myndigheter i registrering av flyktninger på Lesvos, Chios, Kos og Samos. De gir flyktningene informasjon om registreringsprosessen, bidrar til registreringen og lærer opp lokale aktører i rutinene. I tillegg setter de opp transport mellom leirer og registreringsbaser, og mellom ankomststeder og leirer slik at flyktningene ikke må gå så lange distanser.

- Dette har våre folk erfaring med fra tidligere kriser, og greske myndigheter har verken kapasiteten eller den samme erfaringen, sier Giæver, og legger til:

- Mange flyktninger snakker ikke engelsk, så våre arabisksnakkende eksperter har spilt en stor rolle i kommunikasjonen mellom greske myndigheter og flyktningene.

Les mer: NORCAP - verdens ledende beredskapsstyrke


Setter opp flyktningleirer

Det settes opp stadig flere leirer for å gi husly til flyktninger som venter på å bli registrert og dermed få mulighet til å fortsette på reisen.

- Her bidrar vi med erfarne hjelpearbeidere som vet hvordan planlegge og driver leirer mest mulig effektivt. Til dette arbeidet har vi også byplanleggere som er eksperter på å utforme områder som skal ivareta forskjellige gruppers behov. For eksempel områder, husly og sanitærsystemer som tar hensyn til de ulike behovene til barn, kvinner og menn, sier Benedicte Giæver.

Må unngå dobbeltarbeid

Giæver understreker også ekspertenes viktige rolle i å koordinere hjelpearbeidet mellom lokale og internasjonale organisasjoner med lokale myndigheter og frivillige.

- Med stadig flere aktører involvert er det en rekke fallgruver. Det er helt avgjørende med god koordinering for å sikre at så mange som mulig får den hjelpen de trenger. Vi må for eksempel unngå dobbeltarbeid eller at tre forskjellige aktører deler ut mat om morgenen, mens ingen er på plass om kvelden, forklarer Benedicte Giæver.

For øyeblikket er de fleste ekspertene i Hellas. Noen er også i Italia og Marokko, og noen reiser mellom forskjellige UNHCR feltkontor.

Flyktninghjelpen/NORCAPs ekspert på beskyttelse i krisesituasjoner, Mirvette Abed Rabbo informerer flyktninger på Kos i Hellas om den viktige registreringsprosessen. Rabbo, som er arabisktalende, assisterer FNs høykommissær for flyktninger i arbeidet for flyktningene på de greske øyene. Foto: Ida Sem Fossvik

 

Mirvette Abed Rabbo i samtale med flyktninger i provisoriske teltleir på Kos. Foto: Ida Sem Fossvik/NORCAP