A child-friendly space funded by  the European Commission and run by NRC, at an informal tent settlement for Syrian refugees in the Bekaa Valley, Lebanon.

With Storm Zina raging across Lebanon, hundreds of vulnerable Syrian refugees living in tents have been badly affected by the cold. Those living in the Bekaa Valley have been particularly badly hit as temperatures fell well below zero. NRC staff distributed wood and plastic sheeting to prevent their homes from collapsing, as well as drainage kits and sand bags to prevent tents and latrines from flooding once the snow starts to melt. NRC is also delivering clean drinking water and helping empty latrines and septic tanks safely.

Photo taken on Thursday January 15.
[Sam Tarling]
I januar i år gjorde stormen Zina tøffe levekår enda verre for syriske flyktninger i uformelle teltleirer i Bekaadalen Libanon. Flyktninghjelpen deler ut tepper, varmeovner, isolasjon og plank som skal holde teltene varme og hindre at de faller sammen i snø og vind, samt sikrer vann- og sanitærsystemer mot at skittent snøvann skal forurense flyktningenes drikkevann. Foto: Sam Tarling/Flyktninghjelpen

Trapper opp hjelpen til syriske flyktninger

Hanne Eide Andersen|Publisert 13. okt. 2015
– Flyktninghjelpen fortsetter å trappe opp hjelpen til flyktninger i Syria, nabolandene og i Europa. Nødhjelp som beskytter mot kulde og snø blir livsviktig i tiden som kommer, sier Flyktninghjelpens seniorrådgiver Pål Nesse. Han advarer også mot å senke beredskapen i Middelhavet og Europa.

- To ganger har jeg vært i Libanon, og begge gangene har det snødd. Det er bitende kulde mange steder i Midtøsten om vinteren, sier Pål Nesse.

- I tiden som kommer vil Flyktninghjelpen dele ut tepper, varmeovner, varme klær og annen nødhjelp som skal hjelpe flyktningene med å holde varmen i Irak, Libanon, Jordan og Syria. Vi isolerer også telt og falleferdige bygninger som brukes som husly til flyktninger, forteller han. 

Snøfall i Dohuk i Nord-Irak på nyåret i år. Foto: Flyktninghjelpen.

System.Threading.Tasks.Task`1[Microsoft.AspNetCore.Html.IHtmlContent]

 

Slik så det u etter stormen Zinas herjinger i en uformell teltleir i Bekaadalen i fjor. Foto: Sam Tarling/Flyktninghjelpen.

Under minstemål

Inne i Syria har 12 millioner mennesker behov for nødhjelp, mens over fire millioner syrere er på flukt i et av Syrias naboland. I Libanon, Jordan, Irak og Tyrkia er kapasiteten sprengt. FN og hjelpeorganisasjonene har måttet kutte i nødhjelp som mat, husly og utdanning fordi de mangler penger.

- Støtten vi yter i Syria og nabolandene er fortsatt under minstemål. Den siste tids enorme engasjement for vårt arbeid er derfor veldig kjærkomment, sier Pål Nesse.

I tillegg til en sterk økning i nye faddere, har det på få uker blitt samlet inn over 30 millioner kroner av privatpersoner og næringsliv til Flyktninghjelpen.

- Vi håper engasjementet holder seg. Vi trenger mer hjelp til arbeidet vårt i Syria og nærområdene, sier han.

Fra Flyktninghjelpens hjelperespons etter stormen Zina i Bekaadalen i januar i år. Foto: Sam Tarling/Flyktninghjelpen.

- Mer hjelpearbeid i Europa

Flyktningkrisen i Europa ser heller ikke ut til å være over med det første. Det rapporteres om kaotiske og uholdbare, humanitære situasjoner flere steder både på de greske øyene og i Øst-Europa. Lokale myndigheter makter ikke å håndtere flyktningstrømmen, og det haster med å få opp gode systemer. Derfor trapper Flyktninghjelpen opp sitt bidrag både i Middelhavslandene og i Øst-Europa.

- Det er fortsatt mange flyktninger i Europa som ikke får den hjelpen de trenger. De får verken tilstrekkelig hjelp til å komme seg trygt videre fra ankomststed, eller hjelp til husly og varme underveis. Det må man sørge for nå som den kalde årstiden setter inn i for fullt, sier Pål Nesse.

Trenger mat og vann

På Chios og Samos har politiet sluttet å dele ut mat til flyktningene etter at man forrige uke åpnet forvaringsleirene flyktningene ble sendt til ved ankomst. Dette legger ekstra press på de få ressursene som FN og hjelpeorganisasjonene har der.

- De fleste flyktningene befinner seg en dagsmarsj unna butikker og restauranter og det er kjempebehov for mat og vann, og folk som kan levere og hjelpe til med å dele ut, sier ekspert på beskyttelse i kriser, Trine Utne. Utne arbeider på Chios, utlånt fra Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP til FNs høykommissær for flyktninger.

- Vi jobber med å få til avtaler med supermarkeder og lokale frivillige som kan hjelpe til med å lage matpakker med brød, ost, frukt og vann som vi kan dele ut til de som til enhver tid  oppholder seg på øya. Må opprettholde beredskap i Middelhavet Totalt har 575.000 mennesker krysset Middelhavet i år.

Beredskapen må opprettholdes

Av disse har 441.000 kommet til Hellas og 132.000 til Italia, i følge FNs høykommissær for flyktninger i oktober. Syriske flyktninger står for den sterkeste økningen.

- Det er usikkert i hvilken grad antallet som reiser fra Tyrkia til Hellas vil gå ned utover vinteren. Vanligvis reduseres det kraftig på grunn av kulde, større bølger og dårligere vær, sier Pål Nesse.

- Samtidig vet vi at mange er klare til å reise nå. Våre folk på bakken i Syrias naboland forteller at de møter mange flyktninger som vil reise så snart de får nok penger og plass på en båt. Avstanden, spesielt fra Tyrkia til Hellas virker så kort, og mange tar kanskje sjansen allikevel. Derfor er det livsviktig opprettholde beredskap og hjelp i Middelhavet også i vintermånedene, sier Nesse.

Så langt har totalt 3080 mennesker mistet livet eller er savnet i Middelhavet.