Foto: Christian Jepsen

Øk støtten til syriske flyktninger

Publisert 02. feb. 2016
Denne uken møtes statsledere og giverland i London for å bevilge penger til krisen i Syria. På samme tid lever millioner av flyktninger over hele Midtøsten under stadig mer desperate forhold.

Flyktninghjelpen publiserer nå ny informasjon som viser tydelige mangler i beskyttelsen av syriske flyktninger i Jordan og Libanon. De beskriver en økende desperat situasjon for syriske flyktninger og de forteller oss følgende:

  • I Libanon er 70 prosent av flyktningene, mer enn 700.000 mennesker, uten gyldig oppholdstillatelse.
  • I Jordan er rundt 250.000 syriske flyktninger uten gyldig registrering hos myndighetene.
  • Hele 30 prosent av syriske flyktningbarn i Jordan mangler fødselsattest.
  • Mer enn 1 million mennesker, eller 7 av 10 flyktninger fra Syria, lever nå i fattigdom både i Jordan og Libanon.
  • 50 prosent av de syriske flyktningene som deltok i en undersøkelse utført av Flyktninghjelpen i slutten av 2015 sier de tenker å forlate Jordan fordi de ikke ser noen fremtid i landet.

– En underklasse av flyktninger blir skapt i Syria-regionen. Mangel på nødhjelp og vertslandenes politikk gjør det nær umulig for flyktningene å leve i Midtøsten. De mister alt håp. Frøene til framtidig uro blir sådd, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland

– Uten en enorm investering i Midtøsten for å støtte flyktningene og vertssamfunnene, og uten endringer i politikken som hindrer flyktninger i å skaffe seg de juridiske dokumentene de trenger for å forsørge seg selv og sine familier, vil et stadig større antall flyktninger ikke ha noe annet valg enn å risikere den livsfarlige reisen til Europa eller andre steder. De vil reise i håp om et tryggere, bedre liv, du og jeg ville gjort det samme om vi var i deres situasjon, sier Egeland.

Les Flyktninghjelpens notat til Londonkonferansen her (på engelsk).