En familie på vei tilbake til Afghanistan har surret fast alle eiendelene sine på en lastebil. Foto: Flyktninghjelpen/Jim Huylebroek

Fortsatt mulig å unngå en katastrofe

Tiril Skarstein|Publisert 08. sep. 2016
Antallet mennesker som returnerer fra Pakistan til Afghanistan øker dramatisk. –Disse menneskene lever under forferdelige forhold, og dessverre frykter vi at det vil gå fra vondt til verre, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

– Antallet flyktninger som returnerer øker og den våte vintersesongen nærmer seg. Det er behov for umiddelbar støtte, mens vi fremdeles har mulighet til å avverge en katastrofe, sier Egeland.
Tallet på mennesker som returnerer har skutt i været i løpet av de siste seks ukene. Til sammen har 225.000 returnert fra Pakistan og Iran hittil i 2016. Av disse står 136.000 uten nødvendige papirer. Fordi de ikke har blitt registrert som flyktninger, mottar de ikke den samme støtten som andre flyktninger gjør ved retur.

De fleste som returnerer fra Pakistan uten papirer på sin flyktningstatus, har kommet til Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan. Provinsen er fremdeles rammet av konflikt, og huser allerede et stort antall internt fordrevne afghanere.

Last ned bilder til fri bruk. (Foto kredit: Flyktninghjelpen/Jim Huylebroek)

 
-Mange familier står uten tak over hodet eller oppholder seg i overfylte boliger med begrenset tilgang på mat og sanitærfasiliteter. Vi frykter spredning av smittsomme sykdommer, sier Flyktninghjelpens rådgiver Will Carter, som har vært med å gjøre en behovsvurdering i Nangarhar.

- Det er en kamp mot klokka å få på plass husly og sanitærfasiliteter til familiene som ankommer før den våte vintersesongen, sier han.

Flyktninghjelpen jobber med å sette opp midlertidig husly til de returnerte og gi pengestøtte til sårbare familier.

Det er forventet at mer enn 600,000 mennesker vil returnere fra Pakistan og Iran til Afghanistan innen enden av året. I tillegg forventer FN en økning i antallet nye internt fordrevne i landet. I den ferske nødhjelpsappellen fra FN bes det om 1,2 milliarder kroner for å møte de økte behovene.