Båtflyktninger blir reddet av mannskap fra Redd barna i Middelhavet utenfor Libyas kyst i juni 2017. De får komme trygt ombord på skipet Vos Hestia. Foto: Stefano Rellandini/Reuters/NTB-Scanpix

Nær 3.000 mennesker druknet i Middelhavet i år

Publisert 24. nov. 2017
Men ikke all forlis blir oppdaget og det faktiske tallet er trolig langt høyere, advarer en ny rapport om flyktninger og migranter som krysser Middelhavet.

Les rapporten fra FNs høykommissær her.


 

Nærmere 3.000 mennesker er registrert druknet bare i år, ifølge den ferske rapporten fra FNs høykommissær for flyktninger. Samtidig melder FN at antallet flyktninger som velger å begi seg ut på den farlige reisen fra Libya og over Middelhavet til Italia er lavere når vi nærmer oss utgangen av 2017. Omkring 21.700 mennesker tok den sentrale ruten, det laveste tallet på flere år.

Klarer å stanse båtsmuglere

Her er hovedårsaken at den libyske kystvakten, med europeisk hjelp, stanser båtsmuglerne før de når ut i internasjonalt farvann. Det har vært en moderat økning i trafikken fra Tyrkia til Hellas, der syrere, irakere og afghanere fortsatt er de største gruppene av båflyktninger.

Norge sier "nei" til europeisk samarbeid

FN og EU lanserte tidligere i år et nytt felleseuropeisk kvoteflyktningprogram som et lovlig alternativ til båtsmuglerne.

 – Norge ble anmodet om å delta, men Regjeringen har foreløpig sagt nei, sier seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse.

Flyktninghjelpen ber Regjeringen revurdere dette standpunktet. Tilnærmingen til migranter og flyktninger over Middelhavet krever felleseuropeiske løsninger.

– Det er overhode ingen grunn til at Norge ikke skal delta, spesielt når vi ellers har de laveste asylankomstene på over 25 år, sier Nesse.